Почетна Актуелности Претходни догађаји У Београду промовисана књига „Геополитика и Срби“ Срђана Перишића
Ел. пошта Штампа ПДФ
17.03.2023.год.
У Београду промовисана књига „Геополитика и Срби“ Срђана Перишића

У Руском дому у Београду синоћ је промовисана књига геополитичара професора Срђана Перишића „Геополитика и Срби“, који је истакао да Срби морају да се окупљају око своје геополитичке идеје обједињавања свих српских земаља, те да буду у најчвршћим односима са Русијом, која је себе уградила у темеље српске државности.

Промоција књиге Срђана Перишића „Геополитика и Срби“: говорe Срђан Перишић, аутор - професор геополитике, Миломир Степић, професор геополитике, Милош Kовић, историчар и Драган Јовановић, уредник у издавачкој кући „Филип Вишњић“

Перишић је истакао да је пут обједињавања свих српских земаља у једну државу тежак и не може се реализовати преко ноћи, те да Срби опет имају спољног фактора који их, с једне стране, онемогућава у томе, али, с друге стране, треба да препознају да Русија има исту улогу и данас као што је имала у 19. вијеку – да буде заштитница српског народа..

Геополитичар Миломир Степић рекао је да је позиција Срба још од 1918. године лоша због погрешне одлуке, која је можда била и морање, да уђу у југословенску државу, послије чијег распада је она постала још гора, јер глобални геополитички токови нису ишли на руку Срба.

- Они се сада мијењају и за све треба вријеме, да се склопе коцкице, треба геополитички односи у свијету да се направе тако да нам се пружи шанса да ријешимо своје национално питање – истакао је Степић и додао да Срби Срби не треба да улазе у неку наднационалну организацију типа Југославије или другог, него да направе националну државу.

Историчар Милош Ковић рекао је да је аутор књиге урадио нешто прилично важно за науку о политици, јер је у шири оквир геополитике уклопио геополитику Срба и питање геополитичког идентитета Срба.

Он је истакао да ова књига на егзактан начин утврђује шта је геополитички идентитет Срба, који је, према мишљењу аутора Перишића, светосавски, а суштина идеје је да је светосавски и косовски завјет укоријењен, утемељен и заштићен великом источном православном цивилизацијом.

На промоцији је о књизи говорио и уредник у издавачкој кући „Филип Вишњић“ Драган Јовановић, а присуствовали су угледни историчари, аналитичари и научни радници из Србије и Српске, као и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3560
Број прегледа чланка : 14742603
Имамо 139 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

08.06.2023.год.
Tрибина „Деколонизација БиХ и самоопредјељење Српске“
Опширније...
 
06.06.2023.год.
Отварање изложбе ликовних радова особа са Дауновим синдромом
Опширније...

Претходни догађаји

03.06.2023.год.
На „Романијској вечери“ у Београду окупио се велики број људи поријеклом са Сарајевско-Романијске регије
Опширније...
 
03.06.2023.год.
Одржани спортски сусрети ратних војних инвалида Требиња и Београда
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму