Почетна Актуелности Претходни догађаји Студенти и ученици из Српске наступили на Београдском фестивалу хармонике
Ел. пошта Штампа ПДФ
19.03.2023.год.
Студенти и ученици из Српске наступили на Београдском фестивалу хармонике

Пет студената Музичке академије у Источном Сарајеву наступило је на Београдском фестивалу хармонике, који се одржао у београдским музичким школама „Станковић“ и „Ватрослав Лисински“.

Кристина Живанић, студент Музичке академије у Источном Сарајеву

Осим студената Оливере Вујновић, Кристине Живанић, Азре Халитовић, Муриса Шерифовића и Михајла Петрића на фестивалу су учествовали и ученици музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ из Бијељине Василије и Радиша Благојевић, као и Славица Чобић, а наступ њих осморо подржало је Представништво Републике Српске у Србији.

Славица Чобић, ученица музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ из Бијељине

Славица Чобић, из Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ у Бијељини, побиједила у 8 категорији фестивала гдје су се такмичили ученици 2 разреда средње школе.

Републику Српску на такмичењу представљала је и професор на катедри за хармонику Музичке академије у Источном Сарајеву Данијела Газдић, која је била у жирију за додјелу награда.

Газдићева је истакла да јој је изузетна част и задовољство што је седми пут на Београдском фестивалу хармонике, који окупља велики број младих и талентованих умјетника на хармоници.

„Прошле године студент из моје класе био је лауреат. Ми традиционално долазимо овдје и добијамо признања за прво, друго и треће мјесто. Драго нам је што имамо добру сарадњу и са Представништвом Републике Српске у Србији, које нам обезбјеђује смјештај. То много значи нашим студентима и јако сам им захвална на томе“, рекла је Газдићева.

Студенткиња Кристина Живанић, Шапчанка која студира на Музичкој академији у Источном Сарајеву, први пут је наступила на Београдском фестивалу хармонике.

„Ја сам на првој години студија и за сада ми је супер у Источном Сарајеву. За студирање у том граду сам се одлучила, јер на академији у Београду нема смера хармонике“, рекла је Живанићева.

Оливера Вујновић, студент Музичке академије у Источном Сарајеву

Њена колегиница Оливера Вујновић, студент друге године Музичке академије у Источном Сарајеву, на фестивалу је наступила други пут. „Ове године изводим дјела композитора Николаја Римског Корсакова и Доменика Скарлатија. Лијепо нам је у Београду, гдје имамо добру сарадњу и одличну комуникацију са колегама из Србије“, рекла је Вујновићева.

Београдски фестивал хармонике организује Удружење љубитеља хармонике „Акордеон“ из Београда са идејом окупљања ученика, студената, наставника, концертних умјетника и предавача из Србије, региона и иностранства.

Мисија фестивала је промоција и популаризација хармонике као класичног инструмента, уз афирмацију талентованих ученика и његовање љубитеља класичне хармонике са посебним акцентом на младе, као и подизање нивоа културне свијести.

Такмичења се одржавају у дисциплинама хармоника соло, камерна музика и оркестри хармоника, а током програма одржавају се и мајсторске радионице, стручни семинари, концерти и дјечије музичке радионице.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3560
Број прегледа чланка : 14742495
Имамо 167 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

08.06.2023.год.
Tрибина „Деколонизација БиХ и самоопредјељење Српске“
Опширније...
 
06.06.2023.год.
Отварање изложбе ликовних радова особа са Дауновим синдромом
Опширније...

Претходни догађаји

03.06.2023.год.
На „Романијској вечери“ у Београду окупио се велики број људи поријеклом са Сарајевско-Романијске регије
Опширније...
 
03.06.2023.год.
Одржани спортски сусрети ратних војних инвалида Требиња и Београда
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму