Почетна Актуелности Претходни догађаји Представљен зборник „Срби у вихору новог свијета: Србија и Српска пред изазовима“
Ел. пошта Штампа ПДФ
24.05.2023.год.
Представљен зборник „Срби у вихору новог свијета: Србија и Српска пред изазовима“

Промоција књиге „Срби у вихору новог свијета: Србија и Српска пред изазовима“: проф. др Александар Раковић, проф. др Слободан Антонић, проф. др Милимир Мучибабић, Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији и Ања Вукелић, савјетник у Представништву и модератор

Зборник научних радова „Срби у вихору новог свијета: Србија и Српска пред изазовима“, у издању „Просвјете“ Београд, представљен је данас у Београду на промоцији на којој је истакнута потреба јединства српског народа и правилног разумијевања актуелних промјена у свијету, како би могао да опстане.

На промоцији су говорили предсједник „Просвјете“ Београд Милимир Мучибабић, као и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић који је истакао да се Србија и Република Српска могу одбранити од великих притисака и сачувати само јединством српског народа.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији

Цицовић је указао да се Запад из све снаге упиње да Србима отме Косово и Метохију, а остатак Србије притисне својом политиком, својим естетским и културним вриједностима и односом према породици и друштву, а да Републику Српску лиши свих права по Уставу „који су они написали“ и сведе је на празну љуштуру.

„Књига која је пред нама плод је размишљања и казивања о туђем злу против нас и нашој моралној снази која ће увијек сва зла побиједити или, како то у овој књизи каже патријарх српски Порфирије „Да нам Бог да слогу и јединство. Да будемо једно у вјери и једно у добру`“, поручио је Цицовић.

Проф. др Милимир Мучибабић, социолог

Професор Мучибабић је рекао да је између корица овог зборника садржан напор српских интелектуалаца да здраворазумским просуђивањем допру до одговора и исправног делања које је нужно за српски народ у наредном периоду.

Мучибабић је поручио да треба да престанемо са подјелама и да видимо шта је у глобалном свијету наша основна задаћа. Истакао је да је „Просвјета“ од оснивања имала потребу да сачува идентитетска одређења и разумије да је то основно питање нашег опстанка.

„Времена су пролазила, деценије такође, смјењивале су се царевине и владари, а задатак „Просвјете“ је практично остао исти, треба да се са пуно жара боримо за српски идентитет, да га чувамо у времену кад је он нападнут из свих оружја“, додао је Мучибабић.

проф. др Слободан Антонић, социолог

Коуредник књиге, социолог Слободан Антонић, рекао је да је овај зборник прави подухват, а бави се проблемом који се тиче егзистенције српског народа, јер покушава да нађе оријентире за разумијевање промјена и проналажење правог пута у свјетском поретку који управо настаје, „да бисмо могли да се спасемо као народ“.

„Људи, када не разумеју шта се дешава, политику, историју, могу озбиљно да страдају. Најбољи пример је оно што се десило у Независној Држави Хрватској. Усташе нису дошле као непозната организација, подметали су бомбе, убијали људе. Када су преузели државу било је потпуно јасно шта ће да се деси“, рекао је Антонић.

Проф. др Александар Раковић, историчар

Историчар Александар Раковић рекао је да се Србија суочава са озбирним пријетњама дестабилизације, која се „спроводи споља, а има унутрашње извођаче“ због неприхватања рјешења Запада за Косово и Метохију, као и неувођења санкција Руској Федерацији.

„Када је реч о Републици Српској, ти изазови су толико већ срасли у БиХ са отпором српског народа, да је српски народ постао трениран да се одупре тим притисцима“, додао је Раковић.

Он је истакао да је врло важно што у доктрини одбране Србије постоји и ставка одбране Републике Српске, што показује да Србија Републику Српску третира као свој простор.

„Србија, Република Српска и Црна Гора треба да створе јединствену државу, то је једино праведно решење. Треба да тежимо ка томе да се то решење оствари, да радимо на томе и да сањамо то, јер, као и наши преци, оно што сањамо то ћемо и досањати“, нагласио је Раковић.

Комплетан снимак са промоције зборника научних радова „Срби у вихору новог свијета: Србија и Српска пред изазовима“ можете видјети ОВДЈЕ

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16244222
Имамо 151 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму