Почетна Актуелности Претходни догађаји Важно сачувати свој језик и писмо
Ел. пошта Штампа ПДФ
27.11.2012.год.
Важно сачувати свој језик и писмо

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић нагласио је важност чувања властитог језика, писма и културе за све народе и похвалио конкурс “Пишем честитку ћирилицом – не шаљем SMS”, за који је рекао да на најбољи начин чува српски језик и писмо. Цицовић је на конференцији за новинаре у Београду, поводом завршетка конкурса чији је циљ промовисање писања ћирилицом код ученика, рекао да је он важан јер је организован за генерацију којој припада будућност српског народа и изразио посебно задовољство што су ученици из Републике Српске били тако успјешни на конкурсу.

- Ма колико нове технологије и открића доносили нових ријечи у наш говор и ма колико те ријечи биле корисне или штетне – нема веће штете него кад неки народ занемари своје писмо и почне да пише туђим – нагласио је Цицовић.

Он је истакао значај оваквих акција и обећао да ће Представништво и убудуће, у складу са могућностима, помоћи у овој и сличним акцијама.

На конференцији за штампу, директор Представништва Републике Српске у Србији г. Млађен Цицовић, нагласио је важност чувања властитог језика, писма и културе за све народе и похвалио конкурс “Пишем честитку ћирилицом – не шаљем SMS”, за који је рекао да на најбољи начин чува српски језик и писмо.

Милан Милутиновић, предсједник Удружења свесловенске писмености, које је организовало акцију, рекао је да је циљ афирмисати ћирилицу и бар током новогодишњих празника дјецу одвојити од мобилних телефона и компјутера, те их инспирисати да напишу честитку ћирилицом и да је пошаљу најмилијима.

Он је најавио различите акције које удружење планира да проведе у сарадњи са Министарством културе Србије, као што су да једна седмица мјесечно у школама буде недјеља ћирилице, или да сви медији у Србији један дан седмично излазе на ћирилици, као и акцију коју планирају да проведу у сарадњи са Јагодином да једна улица у том граду буде искључиво “ћирилична”.

Награђени ученици на другом међународном ликовном конкурсу “Пишем честитку ћирилицом – не шаљем SMS”, са наставницима и члановима породица у Представништву Републике Српске у Београду.

Координатор за међународну сарадњу у области књижевности и језика у Министарству културе и информисања Србије Младен Весковић, рекао је да ова иницијатива на племенит и култивисан начин фаворизује вриједности српског писма и обећао финансијску подршку конкурсу.

На другом међународном ликовном конкурсу “Пишем честитку ћирилицом – не шаљем SMS” учествовало је више од 15.000 ученика из Србије, Републике Српске, Русије и Бјелорусије.

Од 90 мотива које је жири изабрао за штампање 20.000 божићних и новогодишњих честитки, чак 57 урадили су ученици из Републике Српске, а један од њих, Миљан Вујић, ученик завршног разреда бијељинске Основне школе “Свети Сава” показао је свој рад на конференцији за новинаре.

Одштампане честитке биће дистрибуисане назад школама које су учествовале на конкурсу, тако да ће дјеца бити у могућности да их шаљу најмилијима за новогодишње и божићне празнике исписане ћирилицом и на тај начин дају завршни допринос овом конкурсу.

(СРНА)

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3402
Број прегледа чланка : 12646126
Имамо 290 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

13.09.2022.год.
Сутра свечано затварање манифестације Дани Српске у Србији 2022.
Опширније...
 
12.09.2022.год.
Сутра у Нишу, Суботици и Новом Саду „Дани Републике Српске”
Опширније...

Претходни догађаји

15.09.2022.год.
Свечано затвoрена манифестација Дани Српске у Србији
Опширније...
 
15.09.2022.год.
Промовисан Рјечник српскога језика за ијекавски изговор
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму