Почетна Актуелности Претходни догађаји Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј на свечаности Друштва „Свети Сава“
Ел. пошта Штампа ПДФ
27.01.2013.год.
Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј на свечаности Друштва „Свети Сава“

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј у суботу је, 26. јануара, у свечаној сали Народне библиотеке Србије присуствовао Светосавској свечаности Друштва „Свети Сава“ и у пригодној бесjеди послиjе ломљења славског колача нагласио: „Све што имамо вредно, чиме се поносимо пред светом и по коме нас свет познаје и донекле признаје, почело је са Светим Савом. За његово име везане су прве књиге које регулишу живот Цркве и државе". Патријарх Иринеј је у храму српске књиге позвао српски народ да се држи пута првог српског просвјетитеља подсјећајући да су Срби када су се држали пута великог просвјетитеља и дипломате чинили и стварали велика дјела, а када нису осјећали су посљедице и доживљавали велике невоље.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј присуствовао је Светосавској свечаности  Друштва „Свети Сава“

Патријарх српски је присуствовао и уручењу Медаље Друштва Свети Сава“ књижевнику Миловану Витезовићу и академику Петру Влаховићу, етнологу, и Плакете Друштва „Свети Сава“ Библиотеци града Београда, као и богатом умјетничком програму потом и додјели награда на традиционалном Светосавском књижевном конкурсу.

Светосавски књижевни конкурс за ученике основних и средњих школа Србије, Српске, Црне Горе и расијања, организује Друштво Свети Сава“ у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији које од 2003. године финансијски подржава овај конкурс и учествује у његовом спровођењу. Ове године у конкуренцији је било око 450 радова ученика основних и средњих школа из Србије и Републике Српске.

Овогодишњи добитник Велике награде на Светосавском књижевном конкурсу за ученике основних и средњих школа у Србији и Републици Српској је ученик Основне школе „Свети Сава“ у Београду Никола Боровчанин радом на тему „Ничег нема без почетка, ни народа без свог претка“, под насловом „Ткање или осипање?“.

Из Републике Српске награде на књижевном конкурсу освојило је петоро ученика. У категорији такмичара из основних школа награђени су: Јелена Вујачић, ученица ОШ “Свети Сава“ из Љубиња и Игор Чолић, ученик ОШ „Свети Сава“ из Рогатице. У категорији такмичара из средњих школа, награде су освојили: Александра Марковић,  ученица Пољопривредне и медицинске школе из Бијељине, Наташа Кочић, ученица Бањалучке гимназије и Милица Ковачевић, ученица Гимназије и средње стручне школе Источна Илиџа, Сарајево.

Светосавској свечаности у Народној библиотеци Србије присуствовали су и академици Драгољуб Живојиновић (САНУ) и Никола Б. Поповић (АНУРС), директор Представништва Републике Српске у Србији г. Млађен Цицовић, директор Народне библиотеке Србије г. Дејан Ристић, и бројне друге званице, представници кулутрних, образовних и научних институција у Србији. Домаћин славе био је мр Перо Ђурђевић.

На Светосавском ликовном конкурсу који организује Пододбор Друштва „Свети Сава“ у Бањалуци, прву награду су подијелили Тара Стојковић ученица Основне школе „Попински борци“ из Врњачке Бање и Страхиња Видић ученик Основне школе „Свети Сава“ из Велике Плане. У конкуренцији 539 радова из Србије и Републике Српске награђено је укупно осам ученика, којима су награде уручене у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци, у петак 25. јануара, на свечаном отварању изложбе најбољих радова.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2879
Број прегледа чланка : 4354805
Имамо 72 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

27.02.2020.год.
Шести пријем поводом Дана Републике Српске и годишњице првог Устава Републике Српске
Опширније...
 
25.02.2020.год.
Трибина „Република Српска у свјетлу нових чињеница о грађанском рату у БиХ“
Опширније...

Претходни догађаји

24.02.2020.год.
Клокић и Цицовић обишли излагаче: представљање Српске на сајму у Београду доприноси развоју туризма
Опширније...
 
23.02.2020.год.
Одржан други Сајам завичаја у Новом Саду
Опширније...
Преузмите Билтен