Почетна Актуелности Претходни догађаји Потписан Меморандум Голић - Михајловић
Ел. пошта Штампа ПДФ
01.03.2013.год.
Успостављање чвршће сарадње у области одрживог развоја и заштите животне средине

Ресорни министри Владе Републике Српске и Владе Републике Србије, Сребренка Голић и Зорана Михајловић, потписале су данас у Београду Меморандум о разумијевању и сарадњи у области одрживог развоја и заштите животне средине између Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Републике Србије и Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Потписивање Меморандума о разумијевању и сарадњи у области одрживог развоја и заштите животне средине између Републике Српске и Србије

У оквиру овог Меморандума договорена је сарадња у областима заштите и унапређења животне средине и одрживог коришћења природних ресурса; килматских промјена; заштите ваздуха; управљање отпадом и отпадним водама; заштите природе и др.

Сарадња Републике Српске и Србије односиће се на припрему и реализацију заједничких програма и пројеката, размјену информација у вези са одрживим развојем и заштитом животне средине, и заједничку организацију семинара и радионица.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић је истакла да је циљ Меморандума успостављање и јачање билатералне сарадње двије владе и ресорних министарстава. Навела је да је план да се прошири сарадња и са другим земљама региона како би радили на заједничким пројектима јер фондови ЕУ пружају подршку прекограничној сарадњи.

Министар енергетике, развоја и заштите животне средине Србије Зорана Михајловић рекла је да је Меморандум потписан како би били унапријеђени пројекти из области екологије и одрживог развоја.

Меморандум о сарадњи у области животне средине Србија је потписала и са Црном Гором.

Након потипивања Меморандума министар Голић је учествовала на Четвртој годишњој регионалној конференцији Зелена економија, заштита животне средине – изазов за Србију и регион која је одржана у хотелу Hyatt на којој су учествовали представници влада из региона (Србија, Република Српска, Федерација БиХ, Црна Гора, Македонија). На конференцији су размијењена искуства и изражене иницијативе да се настави сарадња у овој области.

Представници влада земаља у региону учествовали на конференцији  Зелена економија, заштита животне средине – изазов за Србију и регион

Представници Влада Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Црне Горе и Македоније прихватили су Декларацију о зеленој економији и одрживом развоју у региону Југоисточне Европе и предложили да се декларација понуди на усвајање свим другим земљама западног Балкана.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2879
Број прегледа чланка : 4354588
Имамо 58 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

27.02.2020.год.
Шести пријем поводом Дана Републике Српске и годишњице првог Устава Републике Српске
Опширније...
 
25.02.2020.год.
Трибина „Република Српска у свјетлу нових чињеница о грађанском рату у БиХ“
Опширније...

Претходни догађаји

24.02.2020.год.
Клокић и Цицовић обишли излагаче: представљање Српске на сајму у Београду доприноси развоју туризма
Опширније...
 
23.02.2020.год.
Одржан други Сајам завичаја у Новом Саду
Опширније...
Преузмите Билтен