Почетна Актуелности Претходни догађаји Осми регионални фестивал кратке књижевне форме „Реч у простору“ у Београду
Ел. пошта Штампа ПДФ
04.04.2013.год.
Осми регионални фестивал кратке књижевне форме "Реч у простору" у Београду

У уторак 02. aприла у 19 часова испред свечано уређеног улаза у великој сали СКЦ-а отворени су традиционални Априлски сусрети младих књижевника „ Реч у простору“ у Београду.

Аутор програма госпођа Весна Капор приликом отварања фестивала  између осталог рекла је да „књижевност као потрага за рјешењима и израз времена кроз варијације личног не  престаје. Реч у простору показује да  егзистирају  различите  поетике у истој вредносној  равни.“

Фестивал кратке књижевне форме “Реч у простору“ већ осму годину за редом почетком априла мјесеца окупља младе ауторе (до тридесет година) из региона (Србија, Република Српска, Федерација БиХ, Хрватска, Словенија, Македонија, Бугарска, Румунија...) има за циљ  умрежавање младих у токове савремених књижевних  дешавања у региону, и што је најважније показује да  књижевност, односно  ријеч  иако потиснута  чини окосницу многих умјетности.

Битна препознатљивост младих аутора новог времена  је да су њихови радови потпуно лични и увијек аутентични  у трагању  без  предрасуда, без осуда и без идеологије...

Ове године жири је одабрао радове троје младих књижевника из Републике Српске, Огњена Радовића из Бања Луке (спријечен да присуствује), Александра Симића из Лопара и Николе Зеленковића из Бања Луке.

Млади књижевник Никола Зеленковић из Бања Луке

Млади Никола Зеленковић видно расположен  у препуној  великој Сали СКЦ-а у Београду у маси и жагору својих колега  овогодишњих учесника, рекао нам је да је пресрећан што на оваквом мјесту и оваквим поводом полако излази из анонимности, почаствован чињеницом да је СКЦ препознао његов труд и квалитет.

Млади књижевник Александар Симић из Лопара

Александар Симић је рекао да манифестација  „Реч у простору“ има изузетну организацију што доказује и бројна посјећеност публике а наравно и велики број учесника, младих стваралаца из различитих земаља  који се међусобно упознају, размјењују  импресије  и идеје што је у сваком сличају и подстицај и додатна енергија за будуће стваралаштво. У томе је манифестација  „Реч у простору“ у најфинијем смислу оправдала своје постојање.

Регионална смотра младих стваралаца из региона завршава се у петак 05. априла до када ће бином у великој сали СКЦ-а проћи сви присутни аутори награђених радова чији су садржаји дизајнирани и представљени у илустрованој форми , чиме ће све оне који ових дана прођу кроз београдски СКЦ привлачити не само ехо читаних текстова већ и топлина боја у којима су двоструко представљени. Читањем од стране самог аутора и ликовно представљање истог текста, од стране организатора  фестивала.

Са новим причама, стиховима и илустрацијама срешћемо се  наредне године. Представништво ће и наредне године на Априлским сусретима  у  СКЦ-у у Београду подржати младе ауторе из Републике Српске и дати свој допринос  њиховој афирмацији.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2870
Број прегледа чланка : 4339446
Имамо 62 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.02.2020.год.
Министар Клокић посјетиће Међународни сајам туризма у Београду
Опширније...
 
21.02.2020.год.
Сајам завичаја у Новом Саду у суботу 22. фебруара
Опширније...

Претходни догађаји

23.02.2020.год.
Одржан други Сајам завичаја у Новом Саду
Опширније...
 
22.02.2020.год.
Град Приједор успјешно представљен на Сајму туризма у Београду
Опширније...
Преузмите Билтен