Почетна Актуелности Претходни догађаји Петеру Хандкеу свечано уручена Повеља о избору у чланство АНУРС
Ел. пошта Штампа ПДФ
10.04.2013.год.
Петеру Хандкеу свечано уручена Повеља о избору у чланство АНУРС

У понедјељак, 8. априла, на свечаности у хотелу Москва у Београду, делегација Академије наука и умjетности Републике Српске (АНУРС) уручила аустријском писцу,  преводиоцу и хуманисти Петеру Хандкеу Повељу о избору за иностраног члана АНУРС.

Свечаност у хотелу Москва у Београду, која је уприличена у част уручења Повеље Петеру Хандкеу у чланство АНУРС

У уводном излагању на њемачком језику, Хандкеа је поздравио академик Алекса Буха, а потом је академик Гојко Ђого у име комисије (у саставу: Гојко Ђого, Радован Вучковић и Љубомир Зуковић), која га је предложила за пријем у чланство АНУРС, прочитао реферат и образложио предлог.

"У потпуном складу са Хандкеовом поетиком је његова осјетљивост за праведно и правду", нагласио је Ђого, и додао да је Хандке "често на лицу мјеста и увијек на страни страдалника и жртава, понижених и увријеђених".

"Хандкеова чаробна проза и његово узвишено осјећање за правду били су више него довољни да АНУРС овог великог писца и српског пријатеља прије пет година изабере за свог иностраног члана", рекао је Ђого, уз оцјену да је Хандке због "забрањене љубави" према Србима остао ускраћен за Нобелову награду за књижевност, која му по процјени највећих књижевних критичара данашњице припада.

Повељу Академије Хандкеу је уручио предсједник АНУРС академик Рајко Кузмановић, који је нагласио да је за Академију наука и умјетности Републике Српске посебна част да у својим редовима има Хандкеа који промовише културу мира и истину насупрот некултури сукоба.

Повељу о избору за иностраног члана АНУРС Петеру Хандкеу, уручио je предсједник Академије РС Рајко Кузмановић

"Хандке није само биолошка личност, он је институција која повезује људе, културе, народе, повезује све нас који тежимо и трагамо за правдом", рекао је Кузмановић.

Окупљенима се обратио и Хандке, који је рекао да је почаствован пријемом у Академију Републике Српске, и најавио да ће током прољећа или најкасније до јесени посјетити Бањалуку која му је одала ово признање.

„Увијек се са радошћу враћам у Бањалуку и Београд јер идеал истинске Европе живи управо овдје", рекао је Хандке.

Свечаној промоцији Хандкеа у иностраног члана АНУРС присустовали су и академици Републике Српске Рајко Петров Ного, Слободан Реметић, Дренка Шећеров Зечевић, Љубиша Радић и Никола Поповић, члан САНУ Матија Бећковић, глумица Рада Ђуричин и многи други.

На иницијативу Академије наука и умјетности  Републике Српске,  Представништво Републике Српске пружило је техничку подршку одржавању ове манифестације.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2872
Број прегледа чланка : 4347903
Имамо 78 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

25.02.2020.год.
Трибина „Република Српска у свјетлу нових чињеница о грађанском рату у БиХ“
Опширније...
 
21.02.2020.год.
Министар Клокић посјетиће Међународни сајам туризма у Београду
Опширније...

Претходни догађаји

24.02.2020.год.
Клокић и Цицовић обишли излагаче: представљање Српске на сајму у Београду доприноси развоју туризма
Опширније...
 
23.02.2020.год.
Одржан други Сајам завичаја у Новом Саду
Опширније...
Преузмите Билтен