Почетна Актуелности Претходни догађаји Отворен 39. међународни сајам грађевинарства /СЕЕББЕ/
Ел. пошта Штампа ПДФ
16.04.2013.год.
Отворен 39. међународни сајам грађевинарства /SEEBBE/

У Београду је данас отворен 39. међународни сајам грађевинарства /SEEBBE/, на коме учествује више од 800 излагача из 22 земље свијета.

Сајам је свечано отворио министар урбанизма и грађевинарства Србије Велимир Илић.

Илић је рекао да је српско грађевинарство у веома тешкој ситуацији, а нарочито путарска предузећа, због чега је на претходној сједници Влада донијела рјешење о оснивању радне групе која ће преузети хитне мјере. Радну групу ће чинити представници више министарстава - грађевине, саобраћаја, финансија и привреде, рада и социјалне политике, правде и регионалног развоја.

Отворен 39. међународни сајам грађевинарства /СЕЕББЕ/

Илић је рекао да ће први састанак с грађевинским фирмама и синдикатима бити одржан највјероватније у четвртак и да ће тада сви заједно покушати да утврде колики су дугови грађевинара и да се види како могу да се измире. Министар је казао да ће се тражити и преиспитивање приватизација појединих предузећа и да је Агенцију за приватизацију неопходно укључити у рад тог тијела.

Отварању сајма као гост је присуствовала министарка просторног уредења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић са сарадницима. Свечаном отварању сајма присуствовао је и Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду.

Министарка просторног уредења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић у обиласку Сајма са министром урбанизма и грађевинарства Србије Велимиром Илићем.

Министарка Републике Српске је рекла да је грађевинарство у РС једна од најважнијих привреднихи грана у којој ради осам одсто запослених и ствара се шест одсто бруто домаћег производа. Голићева је рекла да је грађевина и у Српској у кризи, као и у Србији, и да се траже решења за превазилажење кризе кроз укључивање домаће грађевинске опаративе у реализацију инфраструктурних пројекта које финансирају страни инвеститори. Једна од мјера је и да се подстакну Привредне коморе Србије и Републике Српске да више сарађују у области грађевинарства.

Министарка Голић је истакла да су и данашњи разговори са министром Илићем и његовим сарадницима прије свега у функцији подстицања привредне активности Републике Српске и Србије.  Разговарало се и о реализацији закључака са последње сједнице Вјећа за сарадњу Србије и Републике Српске, а који се односе на изградњу моста Љубовија - Братунац, реконструкцију пјешачког моста Мали Зворник - Зворник као и друге послове из ресорне надлежности. Она је најавила да ће Република Српска размотрити евентуално укључивање у акцију Србије за пројктовање и градњу аутентичних српских кућа.

Међународни сајам грађевинарства (СЕЕББЕ) под слоганом "Одувек и заувек градити", који је данас отворен, трајаће до 20. априла на Београдском сајму. Током манифестације, три земље имају националне изложбе - Чешка, Турска и Словенија.

Сајамски капацитети су попуњени у шест сајамских хала, а упркос кризи, на сајму се појавило око 70 одсто традиционалних сајамских излагача из те области. У оквиру сајма биће додијељене и награде "Нова визура" и "Посебно признање", док је уручење награда планирано за петак, 19. април.

Радно време сајма је од 10 до 19 сати, осим последњег дана, у суботу, када је до 17 сати. Цјена поједниначне улазнице је 500 динара, за групне посјете 350, паркинг кошта 200 динара, а улазница која важи за све дане трајања сајма је 900 динара.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3016
Број прегледа чланка : 5180184
Имамо 179 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.09.2020.год.
Ранко Прерадовић први пјесник из Републике Српске - добитник „Повеље Мораве“
Опширније...
 
12.09.2020.год.
Обиљежавање дана страдања Срба 13 западнокрајишких општина
Опширније...

Претходни догађаји

17.09.2020.год.
У Београду представљена књига Милана Љепојевића „Наоружавање истином“
Опширније...
 
13.09.2020.год.
Служен помен Србима страдалим у нападу на западне дијелове Републике Српске
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму