Почетна Актуелности Претходни догађаји Гостовање Народног позоришта Републике Српске у Звездара театру
Ел. пошта Штампа ПДФ
20.04.2013.год.
Гостовање Народног позоришта Републике Српске у Звездара театру

Смех до суза у реалној слици надреалног живота

Пред пуном салом београдског Звездара театра глумци Народног позоришта Републике Српске успели су, у петак, 19. априла, да уз смех до суза пруже и могуће одговоре на питања о стању духа, али и обичног, свакодневног живљења и трпљења, не само у малој, учмалој српској средини времена садашњег, где је смештена радња ове разуђене комедије Павла Теодосића, коју је одлично режирао Никола Пејаковић, него и у ширем прегледу, при чему би се на сваком следећем, вишем нивоу посматрања све још и заоштравало, и с већом горчином сукобљавало.

Сњежана Штикић и Жељко Стјепановић у представи

Скоро узгредна прича о томе како се чак и у суседној, исто таквој средини боље живи, како је мање проблема или их уопште и нема, дата је као баш таква, узгредна противтежа великом сну о избављењу, тј. као нешто мало, недостојно, нешто на шта се не може и неће пристати, јер се једини, прави, велики спас види у дефинитивном одласку из тог места сталне кризе, места духовне и материјалне тескобе, места на дну каце, што је и наслов овог успешног драмског дела. На дну каце се о добру увек с неверицом, а о бољем само у снохватици говори, па тако иронијски контекст приче о комшијама који једини излаз из јада и чемера виде у добијању визе и одласку у Европу, нпр. у Швајцарску, постаје снажна, чврста основа за критички однос према страним господарима и њиховом систему вредности (и настраности), али и за горку поруку: није успех прећи из једне у другу кацу или своју учинити онаквом каква је та друга, него је једини прави успех из каце заувек изаћи, али шта ћемо ако је цео овај континент такође каца, знатно већа, али ипак само каца!?

Горан Јокић, као НН генерал, Жељко Стјепановић, Љубиша Савановић и Борис Шавија

Означена у најави као “надреална бајка“, представа “На дну каце“ је у овом заиста надреалном тренутку српске стварности постала својеврстан симбол времена у којем је скоро свеједно окрећу ли се казаљке на животном сату улево или удесно – све је стало, само проблеми расту.

Гостовање Народног позоришта Републике Српске представом “На дну каце“ у петак, 19. априла 2013. на сцени престижног Звездара театра је пун погодак у сваком смислу, у уметничком пре и изнад свега. Духовити одговори на питања стања духа и свакодневног живота данас и овде са финим ткањем презривог и удворичког односа према страној сили створили су реалну слику надреалног живота на овом простору, на тзв. југоистоку Европе. Том успешном осликавању допринели су добри глумци: Борис Шавија, Љубиша Савановић, Сњежана Штикић, Наташа Иванчевић, Стеван Шербеџија и Бојан Колопић, а посебно одлични Горан Јокић, као НН генерал, и маестрални Стјепановић као типично јединствен или јединствено типичан српски Чарапић.

Звездара театар-Борис Шавија, Бојан Колопић, Стеван Шербеџија, Љубиша Савановић и маестрални Жељко Стјепановић

На крају, сматрам да би овај приказ успешне представе позоришта из Бањалуке на сцени омиљеног београдског позоришта био непотпун без речи о Представништву Републике Српске у Србији, које је и овог пута показало, не само разумевање за жеље уметника из Српске да своје дело представе београдској публици те да их у томе вишеструко помогне, него је отишло и корак даље: превазишло је, високо надвисило оно што је у одговарајућим актима записано: “Сарадња Републике Српске и Србије на пољу културе и умјетности је важан дио укупног дјеловања Представништва“; то је сада постало посао којем се у Представништву са посебном пажњом и вољом, готово са страшћу прилази и на радост обавља.

Искрене честитике и уметницима, и Представништву.

 

Београд, Врачар, 20. април 2013.

Душко М. Петровић, књижевник

 

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3016
Број прегледа чланка : 5190524
Имамо 123 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.09.2020.год.
Ранко Прерадовић први пјесник из Републике Српске - добитник „Повеље Мораве“
Опширније...
 
12.09.2020.год.
Обиљежавање дана страдања Срба 13 западнокрајишких општина
Опширније...

Претходни догађаји

17.09.2020.год.
У Београду представљена књига Милана Љепојевића „Наоружавање истином“
Опширније...
 
13.09.2020.год.
Служен помен Србима страдалим у нападу на западне дијелове Републике Српске
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму