Почетна Актуелности Претходни догађаји Обиљежен Кочићев дан у Београду
Ел. пошта Штампа ПДФ
23.08.2013.год.
Обиљежен Кочићев дан у Београду

Пригодним бесједама и полагањем вијенаца на гроб Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу, министри културе Србије и Републике Српске г. Братислав Петковић и г. Горан Мутабџија отворили су овогодишњи Кочићев дан у Београду. Министар Петковић је свој говор почео цитатом Кочићевог говора из 1903. године, кад  је у Бечу на обиљежавању 25-годишњице смрти Ђуре Јакшића рекао да је Јакшић припадао оној групи писаца “чија су дјела и живот подједнако занимљиви“. Кочић је тада оне који јесу написали значајна дела, али су водили тих, обичан живот одбацио као мање значајне, а оне који су бурним дјелима и животом који су иза себе оставили скроман опус назвао великанима.

Обиљежавање Кочићевог дана на Новом гробљу у Београду

- Говорећи о Јакшићу, Кочић као да је говорио о себи – истакао је министар Петковић и додао да Кочићево дјело “по обиму није велико, али јесте монументално по својој снази и значају и незаобилазно је у историји српске књижевности“. Министар Петковић је рекао да је Кочићево дјело и “током најновијих балканских ратова потврдило своју универзалност“ и да му изгледа сасвим могуће “да су претходне две деценије Босанском Крајином поново ходили неки нови Кочићеви јунаци који су трагали за трачком светлости и наде“.

Говор министра Братислава Петковића на гробу Петра Кочића

Министар просвјете и културе Републике Српске г. Горан Мутабџија је подсјетио да се Кочић подједнако бавио књижевним радом и борио кроз писану и живу реч, за оне вриједности које су и данас актуелне и позвао своје и Кочићеве земљаке да наставе кочићевску традицију. Министар Мутабџија је подсјетио да Кочићеву ријеч, кроз уста Давида Штрпца који тужи јазавца, тумаче нове генерације на позоришним даскама РС преносећи их од Беча до Београда, показујући да је он писао и за 21. вијек, јер жеља за слободом, борба за малог човјека, за правду и правицу су универзалне и вјечне. - Нека живи дјело Петра Кочића! - поручио је министар Мутабџија.

Говор министра Горана Мутабџије на гробу Петра Кочића

Послије молебана који је служио београдски Крајишник, свештеник Мирко Јамеџија, вијенце и букете свјежег цвијећа на гроб Петра Кочића положили су: предсједник Удружења књижевника Србије г. Радомир Андрић и замјеник предсједника удружења "Ћирилица" г. Миша Којић и, као и сваке године, представници Завичајног друштва "Змијање", др Драго Илић, предсједник Извршног одбора, Миленко Шарић, замјеник предсједника Друштва, који се ове године, у име свих Змијањаца, обратио свом славном, најславнијем земљаку Петру.

Министри културе Србије и Републике Српске г. Братислав Петковић и г. Горан Мутабџија положили су вијенце и пред споменик Петру Кочићу у Чубурском парку, као и представници Завичајног друштва "Змијање", а говорили су само пјесници: Милица Јефтимијевић Лилић из Србије и Ранко Рисојевић, Јованка Стојчиновић Николић и Предраг Бјелошевић из Републике Српске.

Окупљени испред споменика Петра Кочића у Чубурском парку

Кочићев дан у Београду завршен је, као што и приличи, књижевним програмом у свечаној сали Удружења књижевника Србије. Вече под већ више од деценије непромијењеним насловом “Змијање у Београду, Српска у Србији“, отворио је предсједник Удружења књижевника г. Радомир Андрић, и уз пригодне поздравне ријечи казао и једну своју пјесму, а у име гостију из Бањалуке књижевну публику и пјеснике поздравио је г. Миленко Шарић. Публика у свечаној сали најкњижевније адресе на југоистоку Европе, Београд, Француска 7, великим аплаузима поздравила је сваку пјесму коју су изговорили: Ранко Рисојевић, Јованка Стојчиновић Николић и Предраг Бјелошевић из Бањалуке, Елка Њаголова из Варне и Анџела Димчева из Софије (Бугарска), и Милица Јефтимијевић Лилић и Милко Грбовић из Београда.

Књижевно вече

Послије Кочићевог дана у Београду, који је прошле године добио карактер међународног сусрета и тако, ево, и наставио, слиједе програми у порти манастира Гомионица, свечана академија у Банском двору и велики народни збор на Змијању, гдје ће уз пригодни књижевни програм бити уручена и престижна Кочићева награда; овогодишњи добитник је проф. др Миљко Шиндић.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3657
Број прегледа чланка : 16286557
Имамо 181 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму