Почетна Актуелности Претходни догађаји Завршен пети Mеђународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце"
Ел. пошта Штампа ПДФ
24.08.2013.год.
Завршен пети Међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце"

Синоћ је, 23. августа у 19 сати, посебним програмом на Градском тргу у Ужицу завршен V Међународни дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“, који у одличној организацији Удружења грађана “Ера“ из Ужица из године у годину постиже све веће успјехе и који је и ове године – суорганизаторском активношћу Представништва Републике Српске у Србији, Туристичке организације Републике Српске и Туристичке организације Вишеграда – био с обе стране Дрине; како у Србији, тако и у Републици Српској.

Завршен пети Mеђународни дјечији фестивал фолклора

Под високим покровитељством г. Томислава Николића, предсједника Републике Србије, на овогодишњем фестивалу наступали су дјечији фолклорни ансамбли из Србије, Чешке, Бугарске, Турске, Грчке, Македоније, Туркменистана и Републике Српске, укупно око 800 учесника из 22 ансамбла! Играло се и пјевало у Ужицу, на Златибору, у Бајиној Башти, Косјерићу, на Мокрој Гори, у Новој Вароши, Вишеграду и Скеланима.

Отварајући овогодишњи фестивал дјечијег фолклора градоначелник Ужица Саша Милошевић је прије пет дана рекао: “Фестивал је својеврсна промоција фолклорног наслеђа различитих поднебља, размена искустава и прилика да се млади људи у ових неколико фестивалских дана друже и стекну нови пријатељи“. Завршетак фестивала је показао да је тако уистину и било, да су за само пет дана заиста стечена нова пријатељства, али су и они који су дошли и ови који су с њима као домаћини играли упознали и научили новe кораке, нове, до тада невиђене фолклорне мајсторије.

Вишеград  је угостио младе фолклористе из више Европских земаља на петом Међународном фестивалу фолклора

Поред фолклора, који је и ове године био основни садржај фестивала, у програму су биле и фолклорне играонице (у Ужицу и Косјерићу, на Мокрој Гори и у Скеланима), изложбе народних ношњи земаља учесница (у Јокановића кући свих пет дана фестивала), обилазак познатих туристичких дестинација, јавна трибина “Деца – чувари традиције“, упознавање старих заната – израда грнчарије, гостовања и учешћа познатих умјетника из Србије и Српске, и опет као и сваке године, хуманитарна акција “Лицидерско срце за здраво дечје срце“.

“Трудили смо се да активирамо, како учеснике фестивала-децу, тако и публику, разним програмима, од јутра до вечери. Можда је, ипак, најзначајније да истакнемо Фолклорну играоницу, место где деца размењују своја знања и искуства о традицији и култури свога краја, своје земље, када су у једном тренутку учитељи, а у другом ученици. У играоницама деца су у прилици да покажу једну до две народне игре краја из којег долазе, док остали малишани покушавају да науче ту игру, а у другом моменту уче од других“ – каже Ивана Цветковић ПР менаџерка овог фестивала.

У Андрићграду је организована и хуманитарна акција - Лицидерско срце за здраво дјечије срце

Упоредо са фестивалским активностима одвијао се и стручни разговор из области фолклора: о његовaњу традиције и нематеријалне културне баштине српски кореографи Властимир Вељовић и Звездан Ђурић разговарали су са гостима из иностранства, подијелили с њима своја искуства, проблеме и начине на које их рјешавају. Тај изузетно важан интерактиван рад имао је за циљ размјену не само оног што се на позорници дешава, већ и размјену знања која су потребна за рад са дјецом на пољу његовања културног наслијеђа и васпитног утицаја на млађе нараштаје.

Наравно, овај фестивал фолклора је и ове године био хуманитарног карактера и добио је и сталан назив „Лицидерско срце за здраво дечје срце“. Сав приход од продаје лицидерских срца на штандовима, постављеним на локацијама гдје се фестивал одржава, иде за лијечење дјеце.

Г. Цицовић са гостима на градском тргу у Ужицу

“Оно што је започето прошле године, ове је настављено, па и проширено. И овогодишњи фестивал је имао карактер прекограничне манифестације: дио фестивалских активности одвијао се, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске  на подручју наше Републике, а од самог почетка фестивал има подршку Минстарстава културе и информисања Владе Републике Србије, а посебно је било занимљиво путовање учесника програма уз Дрину од Бајине Баште до Вишеграда бродовима “Лотика“ и “Гризли“  који су по први пут прешли ту маршуту; дјеца су заиста уживала у прелијепом кањону Дрине... Чињеница да је овогодишњи фестивал Лицидерско срце у Србији и у Републици Српској непосредно пратило више од 70.000 гледалаца најобље показује да смо добро урадили што смо се на вријеме укључили у овај значајан пројекат, јер он стварно на најбољи начин доприноси сарадњи Републике Српске и Србије као и  промовисању нашег фолклора, а истовремено остварује и плодотворну размјену и сарадњу, како игара које дјеца из разних страна свијета изводе, тако и искустава у педагошком и стручном раду са том дјецом“ – каже на крају г. Млађен Цицовић, директор Представништа Републике Српске у Србији.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3657
Број прегледа чланка : 16286196
Имамо 157 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму