Почетна Актуелности Претходни догађаји Министар Мутабџија отворио пети наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига
Ел. пошта Штампа ПДФ
22.10.2013.год.
Министар Мутабџија отворио пети наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига

Чињеница да Република Српска већ пети пут долази организовано на Међународни београдски сајам књига, организовано у смислу јединственог представљања оног најбољег што су наука и умјетност у Републици Српској створили и као свој допринос дали укупном српском присуству и дјеловању на пољу стваралаштва на европском и свјетском нивоу, чини нас поносним и, вјерујем, спремним да и убудуће имамо тај заједнички наступ, уважавајући све појединачне, самосталне наступе наших издавача, библиотека, универзитета, па и самосталних ауторских представљања на овој значајној смотри – рекао је данас министар просвјете и културе Републике Српске господин Горан Мутабџија на свечаном отварању наступа Републике Српске на сајму књига у Београду и нагласио:  – Уз све напоре које чинимо да створимо услове да се на нашем простору живи у миру и напретку, обавезни да његујемо и чувамо књижевност свог народа као најљепши израз свог народног постојања и трајања. Истовремено, морамо бити свјесни да се у Републици Српској данас ствара, као што се на том простору и вијековима уназад стварала, и књижевност других народа и да у том суживоту, народном и стваралачком, и у позитивним утицајима једних на друге видимо путеве толеранције и разумијевања.

Министар Мутабџија на свечаном отварању наступа Републике Српске на сајму књига у Београду

Желим посебно да нагласим  – рекао је министар Мутабџија  – и своју личну, и подршку Владе Републике Српске настојању да се не само сачува историјска истина о узроку и поводу Првог свјетског рата, што је, видимо, мото овогодишњег наступа Републике Српске на овом сајму књига, него и да се достојно и достојанствено одговори на сваки покушај фалсификовања историје и напада на српски народ, који никад и нигдје у својој дугој и славној историји није нападао и отимао туђе, а увијек је и свугдје бранио и одбранио своје! Свим књижевницима, издавачима и научницима који ће на овом сајму представљајући своја вриједна умјетничка и научна дјела истовремено представљати и нашу Републику Српску, желим да у томе успију и да у том успјеху доживе радост.  Радостан сам и ја, јер се Република Српска представља онаквом каква уистину и јесте: мјесто гдје се ради и ствара и гдје смо сви обавезни да је чувамо и бранимо као што она чува и брани нас.

Директор Цицовић са министрима Мутабџијом и Видовићем  и великим бројем угледних гостију на свечаном отварању сајма књига

Свечаном отварању наступа Републике Српске на 58. међународном сајму књига, поред министра Мутабџије и његових сарадника, присуствовао је министар за економске односе и регионалну сарадњу г. Игор Видовић и велики број угледних гостију и прујатеља писане ријечи из Републике Српске и Србије.

У поздравном обраћању у својству домаћина директор Представништва Републике Српске у Србији, г. Млађен Цицовић је рекао: Вјерујемо да је овај сајам књига, и у временском, и у значењском смислу, најпогоднији за почетак обиљежавања стогодишњице узрока и повода Првог свјетског рата. Свјесни смо да ће се многи, и у региону, и у свијету, бавити тиме и већ се баве, нарочито они који покушавају да разним фалсификатима и подвалама за почетак тог рата окриве српски народ, па смо одлучили да ове године овдје насупимо под слоганом “Сто година узрока и повода, 1914-2014“.

Директор Цицовић  на свечаном отварању наступа Републике Српске на сајму књига у Београду

Пригодан умјетнички програм је био одличан примјер сарадње на пољу културе и умјетности Србије и Републике Српске; драмско-музичку причу о узроку и поводу Великог рата испричали су драмски умјетници из Србије: Биљана Ђуровић, Небојша Кундачина, Андреј Шепетковски и Милан Никитовић, и музички умјетници из Српске Лидија Пајић и Саша Берендика.

На штанду Републике Српске биле су данас три промоције. Прво су, у 14 сати, академик Рајко Петров Ного и Саша Кнежевић представили Кнежевићеву књигу “Откуд памет оном ко је нема“, а Недељко Бабић и Душан Зуровац Зуровчеву књигу прича “Стани да ти речем“. Потом су, у 16 сати, књигу Пеђе Бјелошевића представили Душко Новаковић, Дејан Матић, Душан Стојковић и Љубивоје Ршумовић, који је и врло инспиративно говорио о Бјелошевићевим пјесмама, а једну, која му се посебно свидјела, и наглас прочитао. Трећа промоција на штанду Српске било је представљање књиге “Маршалова слика“ Жарка Шарића.

Трибина у сали „Борислав Пекић“ – министар Мутабџија, професори Душко Певуља и Младенко Саџак и књижевник  Душко М. Петровић

У сајамској сали „Борислав Пекић“ првог дана промоција и трибина професори Филозофског факултета из Бањалуке, Душко Певуља и Младенко Саџак, припремили су разговор о књижевним аспектима Првог и Другог балканског рата и Првог свјетског рата. Први говорник на овом скупу био је министар просвјете и културе г. Горан Мутабџија

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2880
Број прегледа чланка : 4357279
Имамо 66 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

27.02.2020.год.
У сусрет деветом Београдском Шопен фесту
Опширније...
 
27.02.2020.год.
Шести пријем поводом Дана Републике Српске и годишњице првог Устава Републике Српске
Опширније...

Претходни догађаји

28.02.2020.год.
Одржана трибина „Република Српска у свјетлу нових чињеница о грађанском рату у БиХ“
Опширније...
 
24.02.2020.год.
Клокић и Цицовић обишли излагаче: представљање Српске на сајму у Београду доприноси развоју туризма
Опширније...
Преузмите Билтен