Почетна Актуелности Претходни догађаји Одржан скуп о српским жртвама
Ел. пошта Штампа ПДФ
21.10.2013.год.
Одржан скуп о српским жртвама

Скуп о српским жртвама у XX вијеку одржан је у организацији Историјског пројекта Сребреница и Београдског културног клуба на Коларчевом народном универзитету 17. октобра. Учесници су били: проф. Србољуб Живановић, антрополог из Лондона и предсједник Међународног одбора за Јасеновац; Никола Живковић, историчар из Берлина; проф. Жарко Видовић, преживела жртва Усташког терора из Сарајева; др Срђан Цветковић, Институт за савремену историју, Београд; и песникиња Александра Купрешанин из Београда.

Повод за одржавање овог скупа је књига „Однос према српским жртвама у сукобима током XX века“, коју је недавно издао Историјски пројекат Сребреница а која је проистекла из округлог стола одржаног у фебруару ове године.

Испред београдског културног клуба поздравни говор одржао је Милош Милојевић који је рекао да: "Зарад постизања исфорсираног политичког консензуса многобројне српске жртве Првог светског рата никада нису добиле задовољавајућу сатисфакцију.", и додао да су, нажалост, и послије Другог свјетског рата побједници у еуфорији тријумфа омаловажавали и негирали жртве побијеђених.

Скуп о српским жртвама одржан на Коларчевом народном универзитету

Професор Србољуб Живановић истакао је да "нажалост, у Србији не постоји ниједан споменик подигнут јасеновачким жртвама, нити музеј геноцида и холокауста, о томе се не говори, не пише, о томе дјеца не уче".

Новинар и историчар Никола Живковић рекао је да у западним и њемачким енциклопедијама српске жртве нису нашле мјесто, наводећи да се у посљедњих сто до 150 година интереси великих сила не мијењају, као ни медијска слика о Србима.

Професор Жарко Видовић испричао је како је изгледао његов логорашки пут од транспорта воза са више од 3.000 Срба, Јевреја и малог броја муслимана, који је кренуо из Сарајева до логора Јасеновац, па до тога да је завршио у Норвешкој као радна снага, одакле је успио да побјегне послије годину дана.

На скупу је приказан документарни филм "Контекст" младог талентованог бањалучког режисера Страхиње Стојаковића, који пружа панорамнски преглед скупа о односу према српским жртвама.

Посјетиоци скупа о српским жртвама

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2872
Број прегледа чланка : 4347657
Имамо 177 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

25.02.2020.год.
Трибина „Република Српска у свјетлу нових чињеница о грађанском рату у БиХ“
Опширније...
 
21.02.2020.год.
Министар Клокић посјетиће Међународни сајам туризма у Београду
Опширније...

Претходни догађаји

24.02.2020.год.
Клокић и Цицовић обишли излагаче: представљање Српске на сајму у Београду доприноси развоју туризма
Опширније...
 
23.02.2020.год.
Одржан други Сајам завичаја у Новом Саду
Опширније...
Преузмите Билтен