Почетна Актуелности Претходни догађаји Дан академика и филолога
Ел. пошта Штампа ПДФ
22.10.2013.год.
Дан академика и филолога

Други дан промоција на штанду Републике Српске и у сали “Слободан Селенић“ донио је заиста богату бербу посјетиоцима највећег сајма књига у овом дијелу свијета, јер су могли да уживају, не само у вриједним издањима, него и у импресивном представљању књига из Републике Српске.

Промоција Сабраних дјела Пера Слијепчевића

Вјероватно највећи издавачки подухват у Републици Српској, Сабрана дјела Пера Слијепчевића, у издању Академије наука и умјетности из Бањалуке и Света књиге из Београда, представили су – у 15 сати, пред препуном салом “Слободан Селенић“ – академици Радован Вучковић, Алекса Буха и Станиша Тутњевић, Стево Ћосовић у име "Света књиге" и Перо Слијепчевић, унук Пера Слијепчевића.

Промоција нових издања Академије наука и умјетности Републике Српске

У истој сали у 17 сати представљена су и остала нова издања Академија наука и умјетности Републике Српске. Предсједник Академије академик Рајко Кузмановић говорио је о зборнику радова "Република Српска двадесет година развоја – достигнућа, изазови и перспективе"; академик Љубомир Зуковић о дјелима Николе Кољевића (објављена у шест књига); академик Слободан Реметић о зборнику радова "Језик и писмо у Републици Српској"; академик Станиша Тутњевић о зборнику радова "Андрић између Истока и Запада" и академик Драгољуб Мирјанић о књизи  "Обновљиви извори енергије". Послије тих промоција академик Станиша Тутњевић је говорио о књизи прича академика Љубомира Зуковића "Неспокојни покојник и друге приче".

Промоција - Антологије абхазијске поезије

Промоције на штанду Републике Српске отворила је пригодном бесједом госпођа Ирена Солдат Вујановић, а прва промоција је била у 12 сати:  о "Антологији абхазијске поезије" говорили су Никола Вуколић, гл. уредник Задужбине “Петар Кочић“, Гунда Саканија, пјесникиња заступљена у антологији и г. Беслан Будба, предсједник владајуће странке у Абхазији. Импресивно казивање поезије Гунде Саканије публика је наградила бурним аплаузом, не чекајући превод, јер је музика говора била заиста очаравајућа, чему је и Вуколић, говорећи о антологији, посветио неколико редова (Звук, мелодија, али и тишина исијавају из стихова потврђујући Дучићеву мисао да “ствари имају онакав облик какав им даје наша душа“), наглашавајући прије свега осјећајну блискост поезије те нама далеке земље.

Промоције Удружења књижевника Републике Српске

Представници бањалучке подружнице Удружења књижевника Српске су и ове године у оквиру промоције свог часописа Књижевник, представили и стваралаштво пријатеља и сарадника из земаља региона. Књигу "Хипохондрија" словеначког писца Приможа Репара у избору и преводу Здравка Кецмана, не стигавши да је публици представе у свом термину (у 14 сати) представници бањалучке подружнице Удружења књижевника Српске промовисали су у 16 сати, послије промоција књига за дјецу, "Златна рибица", роман, и "Првак у хватању зјала", пјесме, чији су аутори, Слободан Јанковић и Јован Чулић ове године добили награду “Станко Ракита“. О овим књигама за дјецу надахнуто је говорила пјесникиња Александра Чворовић из Одјељења за рад са дјецом у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Представљање монографије - Лингвистика као србистика - проф. др Милоша Ковачевића

Најживље је, ипак, било у 18 сати приликом представљања издања Филозофског факултета са Пала, прије свега због изузетно занимљивог приступа проблемима језика, књижевног и говорног, којим је проф. др Милош Ковачевић плијенио пажњу слушалаца и увијек био награђен не само аплаузом него и гласним одобравањем и похвалама. Овај популарни филолог занимљиво је говорио и о значају научних часописа и о монографијама, којима би, вели, ваљало посветити више пажње у раду сваког универзитета. О Ковачевићевој монографији "Лингвистика као србистика" проф. др Миланка Бабић је говорила тако сигурно и с тако одмјереним односом према сваком проблему којим се Ковачевић у том дјелу бавио да се у публици могло чути како би се “од ње ваљало учити правом представљању књига“. Промотивни програми на штанду Републике Српске завршени су излагањем проф. др Биљане Сладоје Бошњак о Метакогнитивној стратегији у настави.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2870
Број прегледа чланка : 4339637
Имамо 66 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.02.2020.год.
Министар Клокић посјетиће Међународни сајам туризма у Београду
Опширније...
 
21.02.2020.год.
Сајам завичаја у Новом Саду у суботу 22. фебруара
Опширније...

Претходни догађаји

23.02.2020.год.
Одржан други Сајам завичаја у Новом Саду
Опширније...
 
22.02.2020.год.
Град Приједор успјешно представљен на Сајму туризма у Београду
Опширније...
Преузмите Билтен