Почетна Актуелности Претходни догађаји Програм "Сјећање на Мирослава Чангаловића"
Ел. пошта Штампа ПДФ
15.05.2010.год.
Програм „Сјећање на Мирослава Чангаловића“

Заједно са Народним позориштем у Београду, у славу Мирослава Чангаловића, припремљен је програм под називом „Сјећање на Мирослава Чангаловића“, који је одржан 15. маја 2010. године на Великој сцени Народног позоришта у Београду. На позив Представништва овом културном догађају одазвао се велики број културних и јавних радника, угледних званица из свих сфера друштвеног живота с којима сарађујемо, а посебно издвајамо учешће министара културе Републике Српске Антона Касиповића и министра културе Србије Небојше Брадића, који су том приликом имали и пригодна обраћања. С наглашеним поштовањем и љубављу о Чангаловићу као великом човјеку и умјетнику, говорили су управник Народног позоришта Божидар Ђуровић, директор Опере Народног позоришта у Београду Катарина Јовановић, као и његови пријатељи и колеге који су учествовали у умјетничком дијелу програма. Концертни омаж посвећен сјећању на Чангаловића изводили су наши истакнути оперски умјетници Радмила Бакочевић, Радмила Смиљанић, Живан Сарамандић, Миомир Николић, Синиша Пајић и Алекса Васић, а у клавирској пратњи су били Душан Трбојевић, Александар Коларевић, Невена Живковић, Арсен Чаркић и Дарио Хумењук. Општи је утисак да је то био догађај који ће имати значајно мјесто у нашој култури какав управо заслужује овај горостас музичке умјетности и исто толики хуманиста коме се тек треба одужити. Још нико није иницирао да нека школа, библиотека или друга културна установа понесе његово име, иако је хонорарима са својих концерата помогао бројне наше културне институције и с посебним жаром и љубављу наступао и пјевао и у нашим малим мјестима, високо професионално као у највећим свјетским метрополама. Вјерујемо да ће ова идеја и инцијатива, на коју је, у ствари, у свом обраћању с убједљивим разлогом скренуо пажњу доајен наше пијанистичке сцене Душан Трбојевић, наћи тло за своју реализацију у Републици Српској, а било би примјерено и у његовом родном Гламочу о којем је на тако лијеп и чудесан начин говорио.
Концертна каријера Чангаловића трајала је више од 40 година, а састављена је од око 3.000 концерата у око 260 мјеста на територији бивше Југославије и око 160 концерата широм свијета.
Значајно је истаћи да су истог дана, прије одржавања поменутог догађаја, министри Касиповић и Брадић потписали Меморандум о сарадњи између Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства културе Републике Србије од 2010. до 2012. године, који представља правни оквир за најширу сарадњу у области умјетности и културе.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3239
Број прегледа чланка : 9204939
Имамо 174 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

08.10.2021.год.
Промоција Олимпијског центрa Јахорина у Новом Саду
Опширније...
 
08.10.2021.год.
Почиње јубиларни „Шопен фест"
Опширније...

Претходни догађаји

13.10.2021.год.
Пијанистички реситал Арсена Чаркића
Опширније...
 
12.10.2021.год.
Свечано отворен „Шопен фест“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму