Почетна Актуелности Претходни догађаји Здравко Антонић је био истакнути члан Академије наука и умјетности Републике Српске
Ел. пошта Штампа ПДФ
10.12.2013.год.
Здравко Антонић је био истакнути члан Академије наука и умјетности Републике Српске

Данас је у свечаној сали Удружења књижевника Србије представљена Споменица академику Здравку Антонићу, коју је у издању Академије наука и умјетности Републике Српске припремио проф. др Никола Б. Поповић дописни члан АНУРС.

У Удружењу књижевника Србије представљена Споменица академику Здравку Антонићу

Предсједник Удружења књижевника Србије г. Радомир Андрић је у поздравној ријечи нагласио значај оваквих представљања књига из Републике Српске културној и научној јавности Србије и изразио посебно задовољство што се то догађа у кући српских књижевника, јер је сарадња УКС и Представништва Републике Српске и дуга и увек је на обострао задовољство.

Предсједник Удружења књижевника Србије г. Радомир Андрић

Директор Представништва Републике Српске у Србији г. Млађен Цицовић је, захваљујући г. Андрићу на лијепим ријечима, потврдио заиста одличну сарадњу Представништва и Удружења књижевника и изразио увјерење да ће се та сарадња и убудуће наставити. Господин Цицовић је рекао и да је представљање сваке књиге у издању Академије наука и умјетности Републике Српске значајан догађај, а посебно када је ријеч о књигама посвећеним истакнутим научницима и умјетницима као што је ова књига посвећена успомени на академика Здравка Антонића.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске проф. др Рајко Кузмановић

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске проф. др Рајко Кузмановић је прво подсјетио да је у 19 година постојања АНУРС преминуло 19 њених чланова и да је академик Антонић један од њих. Академик Кузмановић је рекао да Академија с посебном пажњом припрема и објављује споменице својим истакнутим члановима и потом с високим уважањем говорио о академику Антонићу као једном од истакнутих чланова АНУРС. Академик Кузмановић је потенцирао Антонићев научни рад, али је надахнуто говорио и о њему као човеку, сараднику, пријатељу...

Проф. др Никола Б. Поповић, дописни члан АНУРС

Проф. др Никола Б. Поповић, дописни члан АНУРС, је рекао да је Споменицу академику Здравку Антонићу припремао и приредио уз сарадњу научника који су били радно везани за академика Антонића и сарадњу пријатеља који су се с њим дружили, како они који су сњим били од ране младости и из времена студија, тако и они са којима се дружио касније у Београду. Проф. др Поповић је, представљајући Споменицу, представио и све научне радове посвећене академику Антонићу, и све текстове о академику Антонићу. Научне радове посвећене академику Антонићу написали су: академик Милорад Екмечић, академик Ђуро Тошић, мр Горан Ђуран, проф. др Милан Лазић, мр Душан Топаловић, мр Радован Пилиповић, мр Драго Мастиловић, др Венцеслав Глишић, проф. др Ђорђе О. Пиљевић, др Драгиша Д. Васић, мр Бојан Стојнић, мр Драган Шућур и др Горан Латиновић. Текстове о академику Антонићу написали су: академик Миомир Дашић, академик Драго Бранковић, др Мирољуб Васић. Недељко Чубриловић, мр Перо Ђурђевић и песник Душко М. Петровић. Проф. др Никола Б. Поповић је, као приређивач Споменице академику Здравку Антонићу, потом уручио примерке ове књиге: прво његовом сину Синиши са осталим члановима фамилије Антонић, а потом ауторима објављених текстова.

Проф. др Рајко Кузмановић уручује Захвалницу АНУРС, Млађену Цицовићу, директору Представништва РС у Србији

Послије представљања Споменице академику Здравку Антонићу предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске проф. др Рајко Кузмановић је рекао да је АНУРС прошле суботе обиљежила 20 година постојања и рада и да су том приликом у Бањалуци уручене повеље и захвалнице институцијама и појединцима који су значајно помогли рад и развој АНУРС, те како г. Млађен Цицовић није био на тој свечаности, а сигурно је да је он увијек чинио све што је потребно да би рад и развој Академије био што успјешнији, захвалницу Академије наука и умјетности Републике Српске уручује  му овом приликом. Примајући Захвалницу АНУРС, г. Цицовић је рекао да га значај Академије и свега што она ради за Републику Српску обавезују да и убудуће ради са истом спремношћу и увјерењем.

Монографију посвећену двадесетогодишњици АНУРС, академик Кузмановић уручује Синиши Антонићу, сину академика Здравка Антонића

Монографије посвећене двадесетогодишњици Академије наука и умјетности Републике Српске академик Кузмановић је, потом, уручио Синиши Антонићу, сину академика Здравка Антонића и књижевнику Душку М. Петровићу.

Свечаност је настављена у салону Удружења књижевника Србије уз пригодан коктел.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3657
Број прегледа чланка : 16286339
Имамо 185 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму