Почетна Актуелности Претходни догађаји Друштво Свети Сава додијелило медаље, повеље и награде у Београду и у Бањој Луци
Ел. пошта Штампа ПДФ
26.01.2014.год.
Друштво Свети Сава додијелило медаље, повеље и награде у Београду и у Бањој Луци

Друштво "Свети Сава" прославило је јуче, у суботу, 25. јануара, у амфитеатру Народне библиотеке Србије своју крсну славу Светог Саву. Послије светосавске химне, коју је уз популарни београдски Хор слависта пјевала цијела сала, славски колач пресјекао је и обредном службом руководио протојереј ставрофор Драгомир Убипариповић.

Српско коло композитора Александра Вујића свирали су: аутор Ал. Вујић за клавиром и кларинетист Бојан Кртинић.

Медаље друштва Свети Сава, највише признање овог иначе најстаријег друштва у српском народу, академику Драгољубу Живојиновићу и Народној библиотеци Србије, у чије име је медаљу примила и пригодном бесједом се захвалила в.д. директорица Светлана Јанчић, уручио је предсједник Друштва г. Душан Зупан, а патријарху српском г. Иринеју медаља ће бити уручена на посебном пријему у Патријаршији СПЦ.

Хор слависта са славном Мином Ђурић извео је руковет старих српских пјесама, па је потом проф. Милена Арсовић, саопштила одлуку стручног жирија, у којем су, поред ње, биле двије такође професорице српског језика и књижевности Боја Богдановић и Снежана Лазаревић, а награде  ученицима-ауторима најбољих радова на традиционалном Светосавском књижевном конкурсу за ученике основних и средњих школа Србије, Српске и расејања уручио српски пјесник Душко М. Петровић, предсједник Извршног одбора Друштва Свети Сава.

Као и сваке године, ученици из Републике Српске били су и сада врло успјешни.

У категорији ученика основних школа, од пет првих награда  двије су отишле у Републику Српску: Сузани Кучук из Бање Луке и Сајлу Софићу из Пелагићева; и од пет других награда двије су у Српској: код Милене Кундачине из Берковића и Тијане Марковић из Сребренице; од четири треће, једна иде у престоницу Српске, награђена је ученица Анђела Радовановић.

У категорији ученика средњих школа, од пет првих награда, једна је стигла у Бијељину захваљујући таленту Владана Петковића; од пет других награда чак три одоше у Републику Српску, у Требиње, у Рогатицу и у Костајницу, а младе литерате су: Ања Тасовац, Жељана Печеница и Нина Ераковић; такав учинак су имали и добитници треће награде, опет су три од пет у Српској – у Градишкој, у Добоју и у Источној Илиџи, а ученици су: Божидар Бараћ, Дајана Малић и Ања Скопљак.

Велику награду, највише признање на Светосавском књижевном конкурсу за ученике основних и средњих школа Србије, Српске и расијања, освојила је Невена Јеремић из Земуна, а награду јој је, уз пригодну бесједу о значају ученичког књижевног конкурса на цијелом простору гдје се говори и пише српским језиком, уручио г. Милета Радојевић, директор Канцеларије за сарадњу са вјерским заједницама Србије.

Представништво Републике Српске у Србији пружило је подршку и помоћ Друштву Свети Сава и ове године и послије израза захвалности које је Представништву упућено из овог Друштва, директор Представништва г. Цицовић је изјавио:

- Светосавски књижевни конкурс овог Друштва и Светосавски ликовни конкурс његовог Пододбора у Републици Српској, сигурно су најљепши примјер очувања јединствености културног простора са двије стране Дрине, кажем најљепши, а мислим да је можда и међу најважнијима, јер дјелује међу најмлађима, међу онима који ће тај важан национални посао обављати у будућности и послије га, исто тако, пренијети на оне који ће послије њих доћи.

И свечаност у Бањој Луци била је данас, у недељу, 26. јануара, на врло високом нивоу. У Дјечијем позоришту Републике Српске, Повеље захвалности Пододбора Друштва Свети Сава у Републици Српској уручене су књижевницима Стевки Козић Прерадовић, Предрагу Бјелошевићу и Ранку Прерадовићу, сликарки Берини Шушчевић, Дјечјем позоришту Републике Српске и Књижевној заједници “Васо Пелагић“, а послије пригодног програма и отварања изложбе награђених радова, награде најбољим ликовним умјетницима, ученицима основних школа из Србије, Српске и расијања. Специјалне награде добили су Лука Бабић из Приједора и Марко Шукало из Драгочаја; трећу су подијелили Теа Радојичић из Кикинде и Ана Ђурић из Пелагићева; другу Драган Блажић из Кикинде и Матија Бјелица из Бање Лука; прву награду однијела је у свој лијепи Сомбор ученица-умјетница Биљана Матошевић.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3658
Број прегледа чланка : 16295570
Имамо 202 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

08.12.2023.год.
Представа „Милка и Неђо” 10. децембра у Београду
Опширније...
 
04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму