Почетна Актуелности Претходни догађаји Одржан Београдски Шопен фест 2014
Ел. пошта Штампа ПДФ
03.03.2014.год.
Оджан Београдски Шопен фест 2014

Други интернационални Београдски Шопен фест, одржан од 27. фебруара до 2. марта у организацији Умјетничког друштва „Креартива“ и МШ „Станковић“, привукао је велику пажњу културне јавности и препознат је као специфичан пројекат који доприноси развоју културног живота у Србији и региону.  Манифестација је укључивала разноврсне и едукативне садржаје  - пијанистичко такмичење младих талената, мајсторске радионице, радионице за дјецу, пијанистичке реситале, концерте и пратећи програм Фест гости.

У оквиру Фестивала одржана су три пијанистичка реситала у најелитнијим градским салама пред бројном публиком. Фестивал је свечано отворен 27. фебруара пијанистичким реситалом Алдоне Будревиц Јакобсон у Скупштини града Београда. Пијаниста Невен Шобајић  наступио у  Свечаној сали МШ „Станковић“. Концертом италијанског  пијанисте  Ђузепеа Андалора 2. марта у Коларчевој задужбини свечано је затворен други интернационални Шопен фест.

Ученици МШ Стеван Мокрањац из Бијељине са проф. клавира Бојаном Софренићем и Миленијом Рељић - шефом клавирског одсека МШ - Станковић

На пијанистичком такмичењу младих талената наступило је 30 кандидата из Србије и региона. У категорији нижих музичких школа побиједила је Теа Симић, ученица трећег разреда ОМШ "Станковић". Прву награду у категорији средњих музичких школа подијелиле су Галина Николин, ученица трећег разреда СМШ "Јосиф Маринковић" из Београда и Емина Хускић, ученица трећег разреда СМШ Сарајево. У категорији  студената  побиједила је Јелена Макевић, студенткиња прве године Академије умјетности Слобомир универзитета из Бијељине. Специјалну награду за најуспешнију интерпретацију Шопенове композиције добио је Никола Стојиљковић, ученик првог  разреда СМШ "Станислав Бинички" из Лесковца.

У МШ "Станковић" одржане су мајсторске радионице са еминентим професорима: Јокут Михаиловић и Бранко Пенчић (ФМУ, Београд), Биљана Горуновић (АУ, Нови Сад), Александра Радосављевић (АУ, Слобомир универзитет, Бијељина), Алдона Будревиц Јакобсон (Женевски конзерваторијум за музику).

Посебну пажњу медија и шире публике привукао је концерт "Шопен као инспирација", одржан 1. марта у сали Дома војске Србије, на коме су представљена нова ауторска дела савремених композитора: "Шопентурно" Светoзара Нешића, "Мазурка, бурлеска" Иване Вoјновић и триптих "Омаж Шопену" Милице Рогуље.  Наступили су ансамбл Дома восјке "Бинички", под управом диригента проф. Павла Медаковића са потпуријем најлепших Шопенових мелодија, млади таленти ФМУ из Београда Лео Борисављевић, Иван Башић и Момчило Петровић који су извели ауторска дела, дјечији хор „Чаролија“ и афирмисани умјетници класичне музике са Шопеновим композицијама аранжираним за комбинације различитих инструмената: гитариста Милан Дујмовић, пијанисти Тања Симоновић, Смиља Јисифоска и Снежана Станковић, челисти Ирена Јосифоска и Милета Станковић, виолинста Иван Кундичевић и квартет „Мозаик“. У препуној сали, одјекивале су најлепше Шопенове мелодије, а концерт је имао и хуманитарни карактер.

Млади таленти музичких школа из Бијељине и Зајечара представили су се у оквиру новог пратећег програма Фест гости, који је одржан 2. марта у Културном центру Београда. Ученике МШ "Стеван Стојановић Мокрањац" из Бијељине предводио је проф. клавира Бојан Софренић, а у препуној сали Културног центра Београда, публику су одушевили млади таленти Стеван Максимовић, Јована Гојковић, Наташа Арежина, Милица Станковић, Данило Бреснопољац и Теодора Танасић.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3657
Број прегледа чланка : 16286497
Имамо 168 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму