Почетна Актуелности Претходни догађаји Српске типске куће и у Српској
Ел. пошта Штампа ПДФ
29.08.2014.год.
Српске типске куће и у Српској

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић разговарала је у Београду у одвојеним сусретима с министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић, те с министарком пољопривреде и заштите животне средине Србије Снежаном Богосављевић Бошковић.

Министар Сребренка Голић разговара у Београду са министром  Зораном Михајловић у присуству директора Предтавништва Р. Српске Млађена Цицовића

Разговарано је о реализацији заједничких пројеката и активностима на унапређењу даљње сарадње. Овим састанком интензивирана је реализација пројекта изградње моста Љубовија - Братунац, граничног прелаза и приступних саобраћајница, а договорено је да ће Србија настојати да што прије закључи међудржавни споразум са БиХ, како би се ушло у реализацију пројекта, те да ће радне групе Србије и Српске имати орочено вријеме да заврше додатне послове. Српска је донијела планске документе, регулационе и просторне планове, каже министарка Голић.

- Договорили смо се да ресорно министарство Српске интензивира предлагање закључка на Влади РС, односно да овластимо институције Србије, да могу да приступе доношењу локацијских услова и грађевинске дозволе за почетак изградње овог моста, а Српска ће градити заједнички гранични прелаз за обје земље на територији Српске - рекла је Голићева.

Министар Сребренка Голић са министром  Зораном Михајловић

Разговарано је и о поплавама, санацији клизишта и о приједлогу да пјешачки мост Зворник-Мали Зворник буде и мост за саобраћај. Данас су формирани и радни тимови који ће радити на размјени искустава у области енергетске ефикасности, као и да у реализацији пројеката буде ангажована домаћа грађевинска оператива. Републици Српској уступљен је пројекат за изградњу четири модела типских кућа, рекла је министарка Михајловић.

- Ово министарство је у претходном периоду припремило идејне пројекте типских српских кућа, а данас смо те пројекте уступили Републици Српској, у жељи да и они из тих идејних пројеката направе главне пројекте и да такве куће никну и у Српској - истакла је министарка Михајловић.

Два министра до краја септембра заједно ће посјетити једну од локација гдје би ове куће могле бити грађене.

Хитно ријешити проблем отпада који ријеком Лим стиже у Дрину

Министарка Голић разговарала је са министарком Снежаном Богосављевић Бошковић о горућим питањима заштите животне средине, прије свега, о загађењу водне акумулације ХЕ у Вишеграду отпадом који, углавном, долази ријеком Лим.

Ургентно се морају наћи могућа рјешења овог проблема, истакла је министарка Богосављевић Бошковић.

Министар Сребренка Голић разговара у Београду са министром Снежаном Богосављевић Бошковић, у присуству директора Представниства Р. Српске Млађена Цицовића

- Разговарали смо о заједничким пројектима којима би ово питање било трајно ријешено. Ријеч је о сметљиштима и несанитарним депонијама које се налазе у приобаљу Лима и договорили смо конкретне мјере и акције у наредном периоду. Прва мјера биће састанак радне групе Србије и Републике Српске са радном групом из Црне Горе. Биће детаљно снимљено стање на терену и предложене конкретне мјере - рекла је ресорна министарка Србије.

Састанак с начелницима општина тим поводом биће одржан 10. септембра у Прибоју.

Посјета Представништву

Министарка Голић посјетила је и Представништво РС у Београду и најавила манифестацију "Дани Српске у Србији" од 4. до 10. септембра, која ће имати пословни, културни, научни и туристички значај.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је да испред Републике Српске и Србије стоје бројни пројекти и изазови од великог значаја за обје стране који могу бити остварени заједничким залагањем и координацијом.

Цицовић је рекао да је током данашње посјете Представништву министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренке Голић анализирано оно што је договорено током њених састанака са министрима пољопривреде и заштите животне средине Србије Снежаном Богосављевић-Бошковић и грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић.

„Постала је пракса да након сваке посјете министра анализирамо шта је договорено са институцијама Србије и онда договоримо шта су конкретене активности Представништва Републике Српске на реализацији свих договорених закључака са институцијама Србије“, рекао је Цицовић.

Директор Представништва Републике Српске у Београду нагласио је да су Голићева и он позвали Бошковићеву и Михајловићеву да присуствују отварању манифестације „Дани Српске у Србији“ 4. септембра.

„На отварању ће бити највиши званичници Републике Српске и Србије. Позвали смо оба ресорна министра да увеличају нашу манифестацију и да се током њеног трајања до 10. септембра упознају са културом, привредом и осталим потенцијалима Српске“

Извор: СРНА

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16244645
Имамо 201 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму