Српска је успјешан пројекат српског народа

Ел. пошта Штампа ПДФ

Представништво Републике Српске у Београду ове године је по тећи пут организовало свечани пријем поводом, 9. јануара, Дана Републике Српске и 28. фебруара, годишњице проглашења првог Устава Републике Српске. Овогодишњи пријем има нарочит значај јер је навршено 25 година од оснивања Републике Српске и проглашења првог Устава Републике.

Снимак свечаног пријема можете погледати... Овдје

Предсједник Р. Српске Милорад Додик, директор Представништва Р. Српске у Београду Млађен Цицовић и министар за економске односе у Влади Српске, Златан Клокић поздрављају госте

На свечаном пријему, у уторак, 28. фебруара, у Старом двору у Београду предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао да је Република Српска успјешан пројекат српског народа, који је у прошлом, страдалничком вијеку изгубио пола мушке популације и нагласио да Српска 25 година свог постојања разумије тек као почетак кретања ка својој трајности.

"Прошли смо тих најтежих 25 година – године рата у којем смо страдали, али у којем смо знали зашто гинемо, као и вријеме након тога када смо одољели многим притисцима да нестанемо као Срби, да немамо наш српски језик, да немамо наше писмо – ћирилицу, него да постанемо Босанци, да говоримо босански језик и пишемо босанским писмом", рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Предсједник Додик је подсјетио да се идентична ситуација дешавала и почетком прошлог вијека, када су неки такође хтјели да Срби буду Босанци, али тада се високи представник звао Калај, а данас је то Валентин Инцко.

"У свим тим годинама ми смо успјели да још више постанемо своји, јер смо чврсто вјеровали у оно што је Република Српска. Некадашњи предсједници и премијери Српске допринијели су њеном јачању и опстанку. Многи од њих су неправедним такозваним судским процесима настрадали, али нису одустајали од свијетле идеје – Републике Српске. Данас им морамо бити захвални, јер нису поклели и остали су досљедни ставу да без српске државе нема ни српске слободе", рекао је предсједник Додик.

Предсједник Р. Српске Милорад  Додик на свечаном пријему поводом, 9. јануара,  Дана Р. Српске и 28. фебруара, годишњице проглашења првог Устава Р. Српске

Предсједник Републике Српске је истакао да су Срби извукли лекцију из многобројних претрпљених злочина и страдања током Другог свјетског рата, додајући да распад Југославије није могао да прође без формирања Републике Српске.

"Данас знамо да многи то нису жељели, као што то ни данас не желе, али има један проблем – то ми желимо. Ми смо на простору Републике Српске суверени у довољној мјери да одлучујемо о својим правима", рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је истакао да је српски народ највећи страдалник у протеклим ратовима у бившим југословенским републикама и да Срби нису хтјели рат.

"Зато је света идеја да Срби са ове и оне стране Дрине формирају своју земљу", рекао је Додик и истакао да је увјерен да је прошли вијек, који је био вијек страдања српског народа, формирао основу да овај вијек буде вијек рјешавања српског националног и државног питања.

Даље је рекао да Република Српска жели да се очува мир, али да се не смије ћутати, не може остати нијем и гледати како се урушавају српски национални интереси.

"Генерација, садашња, Срба на свим просторима мораће брзо веома јасно да каже оно што упорно говоримо међу собом и да то испоставимо као наш дефинитивни захтјев – да у миру настојимо да кажемо да је то српски национални и државни циљ", нагласио је предсједник Додик.

Рекао је да је међународни фактор кроз насиље високог представника, који је имао велику подршку земаља запада, учинио све да деградира Дејтонски мировни споразум, те нагласио да су у свим тим годинама Републици Српској веома важни били помоћ и разумијевање Србије.

Предсједник Додик је рекао да Срби из Републике Српске нису авантуристи и да не желе ниједан покрет који би довео до насиља. "Исто тако, нисмо спремни да нам неко каже да БиХ подноси ревизију тужбе против Србије за наводни геноцид. То нас вријеђа, погађа, и то не можемо да прихватимо. "Предсједник Републике је додао да Срби нису чинили геноцид, али да се сталним инсистирањем на томе покушавају спријечити докази да је управо над Србима учињен геноцид.

"Ми морамо, заједно са Србијом, да освијетлимо злочин Јасеновца. Снимајући један мега филм о томе, сигурно бисмо допринијели да поколења која долазе на најбољи и најлакши начин сазнају колико је тај злочин био гнусан и колико је био антисрпски", поручио је предсједник Српске.

Даље је навео да Република Српска није оклијевала да буде уз Србију у сваком њеном регионалном потезу. "Ми нисмо дозволили да БиХ призна самопроглашено Косово. Ми нисмо дозволили да БиХ призна било какве папире Косова. Наравно да нас не воле због тога. Исти они који управљају Косовом, странци, управљају дијелом БиХ, и кад год могу припишу нам да немамо адекватну политику о том питању. А ми им кажемо да је наша политика адекватна јер прати политику Србије", поручио је предсједник Додик.

Истакао је да Република Српска прати политику Србије и у ономе што се зове НАТО.

"Нато који је бомбардовао Србе, и ни по муке да је то чињено конвенционалним наопружањем на војне легитимне циљеве, како то они воле да кажу. Али данас смо свједоци и у Србији и у Српској да је на просторима гдје је НАТО бацао бомбе, у тако срамно названој операцији `Милосрдни анђео`, данас највећи степен обољевања становништва од малигних болести. Не дају нам ни да говоримо о томе, али подаци о томе постоје", истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске даље је рекао да ако Срби изгубе Републику Српску, неће бити губитници само Срби који живе у њој већ би велики губитник била и Србија, као и сви Срби на свим просторима.

Поручио је да се Срби без оклијевања морају окупити око истих идеја и истаћи захтјев који гласи: искључиво мир и стабилност на овом простору.

"Србија је земља коју волимо. Ако нас питате и ако икада будемо имали прилику да кажемо, рећи ћемо да желимо да будемо овдје. Ако нас питате, Република Српска је у БиХ зато што мора, а не зато што хоће, а тамо гдје хоће – биће. Остајемо привржени идеји наше слободе и свјесни смо да само од слободе зависи колико ће бити јака наша држава", поручио је предсједник Додик.

Његова светост патријарх српски Иринеј у Старом двору у Скупштини града Београда

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је Српска потреба српског народа и да је српски народ у БиХ заслужио да има своју републику. "Српска је многима трн у оку, али за њу се треба борити", додао је патријарх Иринеј и подсјетио да српски народ на подручју Републике Српске није ту од јуче, него да живи већ стотинама година.

Патријарх је пожелио срећу и напредак српском народу. "Да живе Република Српска и Република Србија."

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, поздравља госте

Поздрављајући, у име домаћина, високе званице Републике Српске и Србије, Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић је свима пожелио да понесу лијепе утиске са пријема поводом Дана Републике Српске.

Рекао је да је 25 година постојања Републике Српске јубилеј који све чини поносним и обавезује да је чувају и бране: "Двадесетпет година Републике Српске је јубилеј који нас чини поносним, али истовремено и за сваку ту годину више обавезује да је чувамо и бранимо, свако на свој начин и у оквиру својих надлежности и могућности.“

Директор Представништва Републике Српске у Србији поклонио је гостима књигу "Дејтонска структура БиХ и правни положај Републике Српске", на српском и енглескм језику, наводећи да је текст преузет са званичног сајта предсједника Републике Српске.

Цицовић је рекао да овај текст аналитичким приступом међународном уговору, којим је у Дејтону створена БиХ као државна заједница два ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ, односно заједница држава које су на БиХ пренијеле само дио своје суверености, показује да је Српска, не само старија од БиХ него и да је као потписница свих анекса Дејтонског споразума стекла високо међународно признање.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Р. Српске, Златан Клокић

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је уочи пријема да је веома значајно данашње најсвечаније обиљежавање Дана Републике изван граница Српске, у Београду.

Захвалио се службеницима администрације Града који су омогућили да свечаност буде организована, као и Представништву Српске у Србији: "Обиљежавање Дана Републике Српске у Београду је посебно значајно, с обзиром на то да велики број грађана Српске живи у Србији. То значи да Република Српска мисли на њих", додао је Клокић.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске нагласио је да је данашње обиљежавање Дана Републике значајно и због тога што Србија и Српска имају потписан Споразум о специјалним паралелним везама, те на тај начин брину о добросусједским и братским односима.

Потпредсједник Народне скупштине Р. Српске, Ненад Стевандић

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је у изјави за медије да обиљежавање Дана Републике Српске представља на неки начин круну демократског, дипломатског и мирољубивог дјеловања јер се Српска бави прославама, а не забранама.

"Поносни смо што другим народима не бранимо оно што сматрамо да ни нама нико не треба да брани", рекао је Стевандић новинарима у Скупштини града Београда, гдје је организован пријем поводом Дана Републике Српске и 25 година од усвајања њеног првог устава. Даље је истакао је да ће се Дан Републике Српске и годишњица доношења њеног првог устава славити трајно, без обзира на периодична оспоравања.

Министар рада Србије Александар Вулин на свечаном пријему

Министар рада Србије Александар Вулин рекао је да Србија и Република Српска никада нису стајале на различитим странама, него да се надопуњавају, штите и чувају једна другу. "Наши грађани су нераздвојни", рекао је Вулин новинарима уочи пријема.

Навео је да све што се дешава посљедњих дана у БиХ забрињава Србију, брине је оживљавање некаквих лажних оптужби за геноцид: "Брине нас што покушава да се суди ономе што је већ одавно пресуђено. Брине нас што се не води рачуна о томе шта је осећај грађана БиХ српске националности, као и што се не води рачуна о томе шта осећају грађани Србије."

Министар рударства и енергетике Србије, Александар Антић

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић рекао је уочи пријема да је један од највећих успјеха државне и националне политике Србије то што је створена Република Српска: "Важно је да однос Србије и Републике Српске буде на највишем нивоу и да пре свега унапредимо нашу укупну економско-привредну сарадњу." Рекао је и да је дошао на пријем поводом Дана Републике Српске да се сретне са својим колегом из Српске Петром Ђокићем и да разговарају о заједничким циљевима и интересима.

Свечаном пријему поводом, 9. јануара,  Дана Р. Српске и 28. фебруара, годишњице проглашења првог Устава Р. Српске присуствовао је велики број високих званица

Пријему су присуствовали предсједник Србије Томислав Николић и министри у Влади Србије: министар рада и социјалне заштите Александар Вулин и министар рударства и енергетике Александар Антић, министри у Влади Републике Српске: министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, потпредсједници Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић-Јовичевић, Жељка Стојчић и Ненад Стевандић, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, предсједник Владе Војводине Игор Мировић, посланици парламената Републике Српске и Србије.

У умјетничком дијелу програма учествују Гудачки састав Бањалучке филхармоније и солисти Анета Макањић и Валентина Милекић

Међу званицама на пријему били су посланици првог сазива Скупштине Српске Републике Босне и Херцеговине, предсједници академија наука и умјетности Српске и Србије, академик Рајко Кузмановић и академик Владимир Костић, амбасадори и дипломатски представници Руске Федерације, Бјелорусије, Марока, Босне и Херцеговине, Анголе и других нама пријатељских земаља, као и други представници политичког и јавног живота Србије и Републике Српске.

Предсједник Р. Српске Милорад Додик у дружењу са гостима на свечаном пријему

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2486
Број прегледа чланка : 2955061
Имамо 68 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

17.12.2018.год.
Фестивал руско-српског занатства у галерији „Прогрес“
Опширније...
 
13.12.2018.год.
Свечано уручење књижевне награде Извор у петак у Удружењу књижевника Србије
Опширније...

Претходни догађаји

18.12.2018.год.
Отворен Фестивал руско-српског занатства
Опширније...
 
16.12.2018.год.
У Београду промовисан новогодишњи програм „Бања Лука те зове”
Опширније...
Преузмите Билтен