Одржан Други форум дијаспоре Републике Српске

Ел. пошта Штампа ПДФ

У Бањалуци је од 30. маја до 1. јуна под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић одржан Други форум дијаспоре Републике Српске с циљем јачања привредне и културно-научне сарадње између Републике Српске и српског народа у дијаспори.

Форум је окупио Србе из матице и иностранства, као и све стране држављане који изучавају српски језик, историју и културу, а заинтересовани су за развој Републике Српске.

Велики број високих званица на отварању II Форумa дијаспоре у Бањoj Луци

На отварању Форума, у четвртак, 30. маја, говорили су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и изасланик предсједника Србије Никола Селаковић.

Скупу су присутвовале бројне званице из јавног, привредног, политичког живота Републике Српске, Србије и дијаспоре, као и представници Српске православне цркве.

Предсједница Р. Српске Жељка Цвијановић на отварању II Форумa дијаспоре

„Ми посматрамо дијаспору Републике Српске као велики ресурс, али смо свјесни да она не може да покаже свој пуни потенцијал уколико није везана уз институције и све активности које чинимо дуги низ година иду ка томе да направимо институционалну везу са нашим људима у свијету“, рекла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Предсједник Владе Р. Српске Радован Вишковић на отварању II Форумa дијаспоре

„Очекујем да овај форум донесе резултате нашим људима овдје, али и ван граница. Поред културне, спортске и других облика сарадње ми желимо да повежемо и привреднике из дијаспоре са нашим привредницима. На томе Влада интензивно ради“, истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

„На путу ка ЕУ ваша подршка је значајна, јер је чланство у ЕУ наш циљ и наше заједничко опредјељење. У државама у којима живите ви сте наши амбасадори“, нагласио је предсједник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик говори на отварању II Форумa дијаспоре у Бањој Луци

„Разлог зашто смо почели са организовањем овог форума настао је као одговор на покушаје запада да се у свијету наметне прича о некој дијаспори БиХ која је подразумијевала све људе који живе на овом простору. Али, наши људи нису на то пристали већ су жељели заједнички српски круг дијаспоре, и то је оно на шта смо реаговали“, рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

„Србија и Српска стоје заједно једна уз другу на темељу споразума о специјалним и паралелним везама, једна другу подржавају. Оно у чему фактички наступају, нарочито од прошле године и првог форума, јесте и наша дијаспора“, изјавио је изасланик предсједника Србије Никола Селаковић.

Након уводних излагања одржан је први панел под називом „Улога институција Републике Српске, Српске православне цркве и невладиних организација у очувању идентитета Срба у иностранству“. Учесници су изнијели приједлоге активности и стратегија за очување и промовисање језичког, културног и духовног насљеђа Срба у расијању.

Другог дана II Форумa дијаспоре Републике Српске

Другог дана Форума, у петак, 31. маја, одржана су су још два панела и представљена је Стратегија за сарадњу са дијаспором Републике Српске.

На панелу под називом „Дијаспора за развој Српске“ било је ријечи о значају дијаспоре за одрживи економски раст и раст запослености у Српској. Учествовали су министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић, предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић, привредници из Аустрије, Александар Ченић и Маркус Штрасер, који је и власник Фирме „Мрежа-нетворк“.

Панел-дискусија под називом „Дијаспора за 21. вијек“

Тема панел-дискусије под називом „Дијаспора за 21. вијек“ били су нови концепти умрежавања, дигитално повезивањуе матице и дијаспоре и улога младих као носилаца развоја и промоције Српске и Срба у свијету. Учествовали су министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, шеф Представништва Српске у Белгији Марио Ђурагић, замјеник директора „М:тел“ Аустрија Миленко Цвијановић и представник Организације српских студената у инистранству Kатарина Грек.

Дргугог дана Форума министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Kлокић представио је Стратегију за сарадњу са дијаспором Републике Српске.

Клокић је истакао да су четри кључна правца у којима треба кренути очување националног идентитета, економска сарадња у области ИТ сектора, спорта, културе и јача сарадња институција Српске са дијаспором.

Други форум дијаспоре Републике Српске затворио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Вишковић је истакао да је Форум оправдао очекивања, јер су изнесена бројна мишљења, поруке и идеје о унапређењу сарадње са дијаспором које ће допринијети развоју Српске, што је заједнички циљ.

Први форум дијаспоре Републике Српске, одржан прошле године, покренут је на иницијативу и под покровитељством тадашњег предсједника Републике Милорада Додика, с циљем успостављања трајних механизама за јачање привредне, културно-научне и друге сарадње Српске и Срба у иностранству.

Влада Републике Српске је почетком ове године успоставила Одјељење за институционалну сарадњу и дијаспору у оквиру Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу као институционалну тачку за сарадњу са дијаспором.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2984
Број прегледа чланка : 4839873
Имамо 73 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...
 
16.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу
Опширније...

Претходни догађаји

30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
 
20.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму