Република Српска на 64. Међународном београдском сајму књига

Ел. пошта Штампа ПДФ

У организацији Представништва Републике Српске ове године ће на Међународном београдском сајму књига своја издања изложити и промовисати 43 издавача из свих дијелова Републике Српске. На штанду Републике Српске и у салама за промоције биће укупно 54 промоције, 42 на штанду и 12 у салама. На промоцијама ће учествовати 220 говорника који ће публици представити 114 наслова: 88 књига, 11 часописа и 15 зборника научних и књижевних радова.

Свечано представљање репрезентативног наступа Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига биће у свечаној сали Београдског сајма 21. октобра у 12 сати, када ће у име Представништва Републике Српске у Србији госте, публику и представнике медија поздравити шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а у име Дабробосанске митрополије високопреосвећени митрополит г. Хризостом.

Овогодишњи наступ Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига започеће пригодном бесједом министра просвјете и културе Републике Српске госпође Наталије Тривић.

Свечаном представљању наступа Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму присуствоваће Златан Клокић, министар  за европске интеграције и међународну сарадњу, Драган Давидовић, директор Републичког секретаријата за вјере, Мила Петковић, начелник Општине Ново Горажде, чланови академија наука и умјетности Србије и Српске, генерали војске и полиције, истакнути аутори из Републике Српске и Србије и други гости и пријатељи књиге и читања.

Репрезентативни наступ Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига биће у знаку 500 година Горажданске штампарије, која је била једна од најранијих штампарија међу Србима и прва на лијевој обали Дрине, на тлу данашње Републике Српсe, па ће и прва промоција бити представљање дјела Староставне горажданске књиге (Ортографија и језик књига Горажданске штампарије), аутора др Биљане Самарџић, а потом и фототипска издања Служабника (1519), Псалтира (1521) и Молитвеника горажданског (1523).

Такође, у хали 2, ниво Ц, у простору посвећеном изложбама биће приређена изложба графика са првог Сабора графичара „Теодор Љубавић“ – Сопотница 2019 (Ново Горажде); аутори графика у част 500 година  Горажданске штампарије су: академик Миливоје Унковић, Биљана Вуковић, Михаило Ракита, Сузана Вучковић, Слободан Радојковић, Ивана Станковић, Горан Kнежевић, Ирена Стопић Kнежевић, Маја Симић, Владимир Милановић и Олгица Стефановић. Изложбу је приредио Новица Kрунић у сарадњи са Општином Ново Горажде и Митрополијом дабробосанском.

Тематска разноликост је и ове године основна одлика књижевних и научних дјела која ће имати своје мјесто на полицама штанда Републике Српске у хали 2, ниво А.

Академија наука и умјетности Републике Српске ће представити зборник радова на тему специјалних паралених веза са Србијом, зборник радова о стању и перспективама развоја села у Републици Српској, о високом образовању, настави историје у Републици Српској, српској филозофији или о филозофији код Срба, као и књигу Краћи фолозофски и политички списи, и два часописа: Савремени материјали и Грађа о прошлости Босне.

Друштво чланова Матице српске у Републици Српској представиће књигу о Сими Милутиновићу Сарајлији, о поетици отетог свијета, затим три зборника са научних скупова: о култури памћења и односу према историјским споменицима, о српском језику и књижевности данас, о српском језичком и књижевном насљеђу на простору данашње Црне Горе и осми број часописа „Годишњак“.

Републички секретаријат за вјере Републике Српске представиће на Платоу Београдског сајма и на штанду Републике Српске књиге објављене уз подршку овог секретаријата. На Платоу ће се говорити о Књизи о стећку и тротомном дјелу Апостол Срба, портрети и иконе Светог Саве Српског, а на штанду ће бити представљене књиге Српски православни народ и црква у Сарајеву; антологија српског пјесништва о националном страдању у ХХ вијеку, под насловом Ми знамо судбу и Прилози настави српског језика и књижевности VIII.

Републички центар за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске представиће књигу Шта су скривиле? – Страдање беба у Клиничко-болничком центру Бања Лука у мају и јуну 1992, а Организација старјешина Војске Републике Српске дјело Сребреница – стварност и манипулације, објављено на српском и енглеском језику.

Архив Републике Српске и Удружење архивских радника Републике Српске представиће књигу Бањалука центар Врбаске бановине, а Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Београд дјело Српски идентитет.

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево представиће најбоље романе овогодишњег конкурса „Златна сова“, као и друга своја издања, књиге поезије, књижевних студија и огледа, па и двије књиге намјењене најмађим читаоцима, а Музеј Републике Српске каталог Заборављени звук традиционалних инструмената и монографско издање  Змијање – Кочићево огњиште.

Из Приједора долазе организатори традиционалне књижевне манифестације на Козари да представе изабрана дјела добитника својих књижевних награда, Матична библиотека Источно Сарајево долази с два романа и једном књигом разговора, приказа, кажа, бесједа и есеја, а бањалучка Бесједа ће представити своја издања, како из научних области, тако и белетристике, а једно издање говори о спорту што ће бити разлог на штад Републике Српске у суботу поподне дођу најпознатији фудбалери овог дијела свијета.

Удружење књижевника Републике Српске представиће књиге својих чланова: два романа и двије књиге поезије.

Центар за српске студије представиће свој часопис Српски преглед и књигу о Исаији Митровићу.

Свој часопис Журнал представиће Факултет безбједносних наука универзитета у у Бањој Луци, а Спомен подручје Градина, које доноси и Књигу сјећања, зборник свједочанстава преживјелих јасеновачких логораша представиће свој часопис Топола.

Наравно, за београдски сајам су стигле и нове књиге универзитета у Источном Сарајеву и Бањој Луци, као и књиге мјесних библиотека, струковних удружења и друштава који се баве издавачком дјелатношћу, а ни ове године неће изостати традиционално књижевно вече пјесника из Српске, Србије, Црне Горе и дијаспоре.

Програм промоција на штанду Републике Српске и у салама за промоције можете погледати... ОВДЈЕ


 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2864
Број прегледа чланка : 4324497
Имамо 68 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

19.02.2020.год.
Туристичке организације и винари из Републике Српске ове годинe на Београдском сајму од 20. до 23. фебруара
Опширније...
 
03.02.2020.год.
Промоција књиге Луке Николића „Ратна дејства Ужичке војске 1914. године“
Опширније...

Претходни догађаји

05.02.2020.год.
Одржана промоција књиге „Ратна дејства Ужичке војске у 1914. години“
Опширније...
 
26.01.2020.год.
У квизу „Немањићи“ Билећани освојили друго мјесто!
Опширније...
Преузмите Билтен