У Републици Српској проглашена ванредна ситуација због корона вируса

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

Влада Републике Српске донијела је јучe, 16.03. 2020. године, на 1. ванредној сједници одржаној у Бањалуци, Одлуку о проглашењу ванредне ситуације за територију Републике Српске, због епидемиолошке ситуације у Републици Српској усљед појаве корона вируса 2019-nСoV. Доношењем ове одлуке, снаге за заштиту и спасавање, сходно Закону о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, стављају се под команду Републичког штаба за ванредне ситуације.


Како би се обезбиједило благовремено и усклађено поступање и предузимање активности надлежних органа, организација и служби, као и других субјеката које се односе на сузбијање заразне болести COVID-19, Влада Републике Српске основала је два кризна штаба:

- Штаб за праћење епидемиолошке ситуације у Републици Српској и

- Штаб за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске.

Предсједник Штаба за праћење епидемиолошке ситуације у Републици Српској, а у вези са новим вирусом корана, је министар здравља и социјалне заштите, Ален Шеранић, а у штаб су именовани министри: Наталија Тривић, министар просвјете и културе, Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Соња Давидовић, министар породице, омладине и спорта, Антон Касиповић, министар правде, Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите, Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе и Драган Лукач, министар унутрашњих послова.

На челу  Штабa за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске је предсједник Владе Републике Српске, Радован Вишковић. У Штаб за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске именовани су министри: Зора Видовић, министар финансија, Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Петар Ђокић, министар енергетике и рударства, Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва, Ђорђе Поповић, министар саобраћаја и веза и Сузана Гашић, министар трговине и туризма.

Штаб за праћење епидемиолошке ситуације у Републици Српској, а у вези са новим вирусом корона, радиће и дјеловаће са Координационим тимом за планирање, спровођење и праћење активности у Републици Српској у вези са појавом болести коју изазива вирус корона.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о затварању свих основних и средњих школа, те високошколских установа, на период од 21 дан, почевши од 11. марта, као и забрану свих јавних окупљања, због опасности од ширења корона вируса.

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске, организоваће од данас, наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученике од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској. Важно је напоменути да ће сви снимљени наставни садржаји бити стално доступни на званичној вeб-стрaници РTРС (www.rtrs.tv), што значи и доступни ученицима који пропусте њихово емитовање у редовним терминима од 9.10 часова, односно од 12.30 часова.

Влада Републике Српске донијела је и Уредбу о враћању цијена на претходни ниво, којом се утврђује постојање услова за прописивање мјера непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске. Уредбом се за поједине производе прописује враћање цијена на претходни ниво, које су затечене у промету, а које су важиле на дан 5. марта 2020. године.
Разлог за прописивање наведене мјере је превенција и сузбијање нереалног утврђивања цијена и евентуалног непоштеног понашања појединих трговаца, с циљем заштите економских интереса грађана и омогућавања уредне снабдјевености тржишта.

Влада Републике Српске усвојила је мјере за ублажавање штетних посљедица вируса корона на привредне субјекте у Републици Српској. Предложене мјере за ублажавање штетних посљедица вируса корона на привредне субјекте у Републици Српској су сљедеће:

  1. Одгода плаћања пореза на добит и свих обавеза по завршном рачуну за 2019. годину до 30.06.2020. године. Обавезе ће бити исплаћене у ратама до краја 2020. године.
  2. Хитна исплата поврата пореза и доприноса за повећање плата у 2019. години. Исплата почиње у понедјељак, 16.03.2020. године.
  3. У понедјељак, 16.03.2020. године, одржаће се састанак са свим представницима банака у Републици Српској у Влади Републике Српске у циљу обезбјеђења грејс периода за кредитна задужења привредних субјеката.
  4. Смањење парафискалних намета у завршној фази биће реализовано у априлу 2020. године.
  5. Код најугроженијих привредних субјеката који раде са земљама које су најтеже погођене вирусом корона, вршиће се аналиау стања појединачно.
  6. Уводи се мораториј на отплату кредита Инвестиционо-развојне банке у трајању од три мјесеца за привредне субјекте у Републици Српској.

Грађани Републике Српске који су путовали у земље у којима је забиљежена појава вируса или им у вези са тим требају било какве информације, могу се обратити на контакт телефон: 0800 50 555.

Особе које се налазе у болничкој или кућној изолацији, психолошку подршку могу да затраже путем плавог телефона Друштва психолога Републике Српске: 0800 50 305.

Наредбе које је донијело Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске, а у склопу мјера за ублажавање штетних посљедица вируса корона можете погледати овдје:

  1. Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом Корона (COVID-19) у Републици Српској – здраствене установе;
  2. Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом Корона (COVID-19) у Републици Српској – здрствене установе и установе социјалне заштите;
  3. Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом Корона (COVID-19) у Републици Српској – јединице локалне самоуправе, правна лица, предузетници и физичка лица;
  4. Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом Корона (COVID-19) у Републици Српској – поступање на граници.
 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3042
Број прегледа чланка : 5752676
Имамо 143 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

11.11.2020.год.
Фестивал Мали победник ове године преко интернета
Опширније...
 
04.11.2020.год.
Отварање нових просторија Завичајне заједнице Република Српска у Суботици
Опширније...

Претходни догађаји

13.11.2020.год.
Tијана Хил побједница фестивала „Мали победник“
Опширније...
 
06.11.2020.год.
Свечано отворене нове просторије Завичајне заједнице „Република Српска“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму