Република Српска од данас нема карантин на граници и локалним заједницама, а дозвољено окупљање је до 50 људи

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

На ванредној сједници Републичког штаба за ванредне ситуације одржој путем линка јуче (11. маја 2020) одлучено је да се укине забрана окупљања више од три лица, а дозвољено је окупљање до 50 лица. Поред тога, донесена је одлука и о распуштању локалних карантина и карантина при граничним прелазима.

Након сједнице, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић је рекао:

„И даље се не препоручују масовна окупљања, али је укинута забрана окупљања више од три особе. Сада је дозвољено окупљање максимално 50 лица, али су масовна и организована јавна окупљања и даље забрањена".

Републички штаб за ванредне ситуације ставио је ван снаге спровођење мјера које се односе на локалне карантине и карантине при граничним прелазима.

„Локалне заједнице имају обавезу да распусте локалне карантине и особе које су смјештене у њима упуте у кућну изолацију, гдје ће провести остатак од обавезних 14 дана изолације. Инспектори ће на граници издавати рјешења о кућној изолацији“, навео је јуче министар Шеранић и појаснио да је за особе које долазе из иностранства обавеза кућна изолација од 14 дана, те да је казна за кршење кућне изолације од 1.000 КМ до 3.000 КМ.

Министар је додао да лица која буду упућена у кућну изолацију неће бити одмах тестирана.

„У случају појаве симптома и наглог погоршања здравственог стања треба одмах да се јаве породичном љекару, служби хитне помоћи или хигијенско-епидемиолошкој служби у мјесту пребивалишта како би им била указана помоћ", рекао је министар, наводећи да ће сви добити јасна упутства о томе шта кућна изолација подразумијева и на који начин треба да се понашају они и њихови укућани.

Када је ријеч о возачима у међународном транспорту, министар Шеранић је навео да ће инспектори имати обавезу да их евидентирају и да им неће бити издавана рјешења о кућној изолацији.

„Лица која у пограничном подручју обављају пољопривредну дјелатност моћи ће то да раде и даље, али ће морати показати документа републичком инспектору како им не би издао рјешење о кућној изолацији. Када је ријеч о страним држављанима и држављанима БиХ који су у радном односу у предузећима у пограничном подручју, они ће показивањем идентификационог документа и доказа о запослењу несметано прелазити границу", рекао је даље министар Шеранић.

Према његовим ријечима, сва лица којима ће бити одобрен прелазак границе без одласка у кућну изолацију морају да се придржавају личних мјера које подразумијевају кориштење маски, односно маски и рукавица у затвореном простору.

Министар Шеранић је додао да ће Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво са Институтом за јавно здравство и здравственим установама направити план тестирања ученика и студената који се школују у иностранству.

„Молимо ученике и студенте за разумијевање, јер нас чека велики посао да бисмо им омогућили наставак обављања школских обавеза", нагласио је министар здравља и појаснио да релаксирање мјера не значи и релаксирање понашања грађана, већ да је потребно појачати дисциплину и одговорност како не би дошло до ширења вируса корона.

Данас је Републички штаб за ванредне ситуације донио Закључак о допуни Закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести COVID-19 Републичке управе за инспекцијске послове у Републици Српској.

Допуна Закључка односи се на то да, за лице које пријави да ће боравити у Републици Српској краће од 14 дана, републички инспектор доноси рјешење о стављању у изолацију у кућној средини на пријављени број дана. Лице којем је донесено рјешење по овом основу обавезно је да се пријави надлежној хигијенско-епидемиолошкој служби у мјесту боравка у року 24 часа од уласка у Републику Српску, а надлежној комуналној полицији прије напуштања мјеста боравка.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3034
Број прегледа чланка : 5461686
Имамо 192 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

26.10.2020.год.
Конференција за медије: Локални избори у БиХ - Сребреница 2020. године
Опширније...
 
17.10.2020.год.
Пратећи програм манифестације „Дани Српске у Србији“ до краја 2020. године
Опширније...

Претходни догађаји

15.10.2020.год.
Почео јесењи омаж Шопену
Опширније...
 
15.10.2020.год.
Оптимизам у погледу будућности српског народа
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму