Од петка PCR тест неће бити обавезан при уласку у Србију

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

На састанку Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ЦОВИД-19 анализирана је тренутна епидемиолошка ситуација и прилагођавање мјера садашњој ситуацији.

Ана Брнабић, премијер Владе Републике Србије - Кризни штаб

Почевши од петка, 22. маја, за улазак у Републику Србију неће бити потребан негативан тест, нити посебна дозвола како за домаће, тако и за стране држављане, препоручено је данас Влади Републике Србије.

Свим особама које улазе на територију Републике Србије биће уручивана здравствена упозорења у којима се наводи да улазе на територију на којој вирус још увијек циркулише, као и начини превенције инфекције. Ова препорука треба да буде потврђена у четвртак, на сједници Владе Србије.

Кризни штаб је донио препоруку о отварању административног прелаза ка Косову и Метохији.

ПЦР тестови на коронавирус, на лични захтјев грађана Србије и страних држављана, коштаће шест хиљада динара на територији цијеле Републике Србије. За студенте и малољетна лица тестирање је и даље бесплатно.

Имајући у виду тренутну епидемилошпку ситуацију, одлучено је да се поједине здравствене установе које су биле одређене за ЦОВИД болнице постепено враћају у уобичајен процес рада. У таквим установама сви медицински радници биће тестирани на коронавирус и тек након негативног резултата почеће да раде.

Klinički centar u Nišu (nova zgrada) počeće sa redovnim radom od petka, dok će Institut za ortopedsko-kliničke bolesti Banjica funkcionisati redovno od ponedjeljka, 25. maja.

С обзиром на бројна нагађања која су се понављала у претходним данима, Кризни штаб наглашава да никада није препоручио санкције за неношење маски на отвореном простору и да увођење таквих мјера свакако није у плану.

Сви чланови Кризног стаба, са љекарима на челу, апелују на све грађане да се понашају одговорно према себи и другима јер епидемија још увек није завршена.

Активност вируса јесте умногоме ослабила, али је неопходно да се сви заједно и даље придржавамо основних епидемиолошких мјера, попут ношења маски, редовне дезинфекције руку и одржавања социјалне дистанце, како бисмо борбу са коронавирусом успјешно и завршили.

Izvor: Сајт Владе Републике Србије

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2992
Број прегледа чланка : 4958825
Имамо 82 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.07.2020.год.
Отварање Међународне умјетничке колоније „Крчедин 2020"

Опширније...
 
29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...

Претходни догађаји

03.08.2020.год.
Први дио међународне умјетничке колоније у Крчедину
Опширније...
 
30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму