Цицовић: Срби у Српској и Србији нису једни другима дијаспора

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је у интервјуу за Срну да Срби у Српској и Србији нису једни другима дијаспора, те да је зато логично да имају заједнички наступ према својој дијаспори.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић

Цицовић је рекао да ће Представништво Републике Српске у Србији сигурно дати свој допринос реализацији Стратешког плана за сарадњу са дијаспором Владе Републике Српске, чији је један од главних циљева продубљење веза Српске и Срба у иностранству на институционалном нивоу како би се промовисао и очувао српски национални идентитет у дијаспори.

Поред тога, рекао је Цицовић, посредством овог документа, који је усвојен 22. маја на сједници Владе Републике Српске, биће утврђени и механизми за укључивање дијаспоре у развој Републике Српске.

Цицовић је истакао да је Влада Републике Српске овим стратешким планом означила представништва Републике Српске у свијету, њих осам, као значајне полуге у сарадњи са дијаспором.

Он је навео да сарадња Представништва Републике Српске у Београду са Србијом у свим областима има чврст основ у међународном правном документу - Споразуму о специјалним паралелним везама Србије и Српске, који је, како је више пута речено, само правни оквир за нешто што би и без тога постојало једнако искрено и отворено.

- То је у суштини увијек сарадња нас са обје стране Дрине - истакао је Цицовић.

Према његовим ријечима, Срби из Србије који живе у Републици Српској нису дијаспора, као што ни Срби из Републике Српске који живе у Србији нису дијаспора, јер Република Србија и Република Српска нису једна другој матица, него су јединствен културни, просвјетни, научни, умјетнички и у сваком смислу недјељив простор једног језика и писма, историје и традиције, као и једног националног и вјерског индетитета.

- Ако пођемо од те чињенице, онда долазимо до логичног незаобилазног пута за заједнички наступ Србије и Републике Српске и у односу према својој дијаспори - рекао је Цицовић.

Плод тог увјерења и тих настојања, додао је он, документ који су владе Србије и Републике Српске потписале прије седам година - Меморандум о сарадњи Владе Републике Српске и Владе Србије ради јачања веза матице и припадника дијаспоре са територије Србије и Републике Српске.

Он је подсјетио да је Меморандумом предвиђено стално унапређење сарадње институција Србије и Републике Српске, уз константну координацију Представништва Републике Српске у Србији да би се успоставила заједничка стратешка опредјељења и смјернице у дјеловању према дијаспори.

Такође, предвиђено је унапређење те сарадње како би се успоставила и ефикасна системска сарадња са српском дијаспором, с једне стране на очувању националне свијести о значају језика и културе, а с друге стране подршка дијаспоре привредном и друштвеном развоју Републике Српске и Србије.

Он је навео да је Представништво Републике Српске у Србији Стратешки план Владе Српске за сарадњу са дијаспором дочекало као системски план, који је на једном нивоу стратешки, апсолутно компатибилан са Меморандумом о заједничком дјеловању Србије и Републике Српске према српској дијаспори.

Тај стратешки план, каже Цицовић, Представништво је на другом нивоу дочекало као план са добро избалансираним жељама и могућностима рада - сада и у скорој будућности.

- Представништво Републике Српске у Србији ће сигурно дати свој допринос реализацији овог стратешког плана Владе Републике Српске, јер је и кадровски и организационо спремно да то оствари, иако су услови непосредно послије пандемије знатно отежани - истакао је Цицовић.

Он је нагласио да је овај стратешки план не само вриједан одраз процјена о потреби и начину ближе и садржајније сарадње Републике Српске са српском дијаспором и приједлозима и очекивањима које су представници Срба у свијету исказали на протекла два форума дијаспоре, него у пуној мјери представља цјеловит приступ овом важном послу за Републику Српску.

- Република Српска жели да на системски начин гради узајамно корисне односе са дијаспором и да оствари стратешка партнерства - навео је он у интервјуу Срни.

Цицовић је подсјетио да је Влада Републике Српске задужила Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу да заједно са надлежним институцијама изради Акциони план за реализацију Стратешког плана за сарадњу са дијаспором за период 2020-2024. године.

Он је оцијенио да заједнице српске дијаспоре, које су добро умрежене, могу бити важан чинилац прије свега у упознавању и презентацији повољних услова за привлачење инвестиција у Републику Српску које би дошле од српске дијаспоре.

- Стратешки план за сарадњу са дијаспором је искорак у жељи и настојањима да Република Српска понуди пуну подршку и нове облике сарадње, како српским клубовима и друштвима, тако и нашим пословним људима у свијету - навео је Цицовић.

Представништва Републике Српске, додао је он, основана су да у земљама у којима се налазе промовишу Републику и раде на стварању услова и побољшању сарадње у области привреде, науке, културе, просвјете, информативне, спортске и сваке друге сарадње како на институционалном, тако и на ширем плану.

- А у све то се рад са српском дијаспором уклапа, не само као допуна тог сталног посла, него у неким условима и као покретач нових облика сарадње - истакао је Цицовић.

Према његовим ријечима, представништва Републике Српске у свијету, не само у раду са дијаспором, него и иначе, могу остварити и остварују добру сарадњу и извјесну помоћ од дипломатских представништава Србије, јер је све то заједнички посао и национални интерес.

- Исто тако, у односу са дијаспором велика помоћ у свим областима долази и од Српске православне цркве, која је не само јак кохезиони фактор изражен у традиционалној српској саборности и светосављу, него и у односу наших људи у дијаспори према родном крају и општим националним интересима - закључио је Цицовић.

Извор: Срна

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3042
Број прегледа чланка : 5752420
Имамо 147 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

11.11.2020.год.
Фестивал Мали победник ове године преко интернета
Опширније...
 
04.11.2020.год.
Отварање нових просторија Завичајне заједнице Република Српска у Суботици
Опширније...

Претходни догађаји

13.11.2020.год.
Tијана Хил побједница фестивала „Мали победник“
Опширније...
 
06.11.2020.год.
Свечано отворене нове просторије Завичајне заједнице „Република Српска“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму