Општина Језеро у центру пажње свјетских медија

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

Ових дана почела је мисија Америчке аеронаутичке и свемирске администрације под називом МАРС 2020, те је дана 30. јула 2020. године лансиран ровер „Perseverance”. Мисија сама по себи има велики значај за човјечанство и истраживање свемира. Међутим, посебно је занимљиво то да је мисија довела у центар пажње свјетских медија малу општину Језеро у Републици Српској јер ровер треба да слети на кратер Језеро на Марсу који је добио име управо по овој општини. Слијетање ровера предвиђено је за 18. фебруар 2021. године, а његов задатак је да тражи доказе о животу на Марсу, те да скупи узорке земљишта и камења ради могућег повратка на Земљу и даљег истраживања.

Веза између NASA и општине Језеро почела је још 2007. године када је кратеру, након откривања, додјељено име Језеро. Ипак, то је доспјело у центрар пажње јавности 2018. године када је NASA објавила да ће наведени кратер бити локација мисије МАРС 2020. Дана 23. септембра 2019. године, општину Језеро је посјетио амбасадор Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини, господин Ерик Нелсон, како би начелници општине Језеро, госпођи Снежани Ружичић, уручио писмо директора програма за истраживање Марса, NASA, господина Џима Воцина.

Праћење преноса лансирања ровера у општини Језеро

Начелник општине Језеро, као и становници, изузетно су срећни и поносн и због чињенице да је њихова општина повезана са тако значајним пројектом. Приликом ланисрања ровера, у општини су организовали праћење преноса уживо лансирања ровера које је почело у Ваздухопловној станици Кејп Канаверал, Флорида 30. јула 2020. године у 7:50 по локалном времену. Општина Језеро је, такође, у сарадњи са намјлађим становницима и њиховим родитељима припремила кратки видео запис о значају ове мисије за општину који можете погледати овдје.

Начелница општине је изјавила да је ово само почетак активности у општини Језеро везаних за мисију МАРС 2020, те да се нада да ће у наредном периоду општина Језеро приступити много озбиљнијим и значајнијим пројектима заснованим на вези између општине и NASA.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3169
Број прегледа чланка : 8083069
Имамо 167 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.07.2021.год.
Презентација пројеката „Херцеговачка кућа“ и „Крајишка кућа“
Опширније...
 
12.07.2021.год.
Конференција о заштити имовинских права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

22.07.2021.год.
Данас у Београду представљени пројекти „Херцеговачка кућа“ и „Крајишка кућа“
Опширније...
 
14.07.2021.год.
Одржани Петровдански завичајни сабор и Вече Републике Српскe
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму