Бањски туризам

Подручје Републике Српске богато је изворима минералних, термалних и термоминералних вода, чија је издашност и љековитост позната још из доба Римљана. Ови благодетни извори коришћени су и у доба турске и аустроугарске владавине.

Данас на територији Републике Српске функционише неколико бања са релативно добром инфраструктуром за пружање услуга смјештаја, рекреације, одмора и здравственог туризма.

Бања Лакташи Бања Лакташи
Бања Лакташи је смјештена у долини ријеке Врбас у Лакташима. Љековитост њене воде позната је из доба Римљана. О позитивним својствима њене воде свједоче и писани њемачки документи који су лакташке природне изворе назвали „света водица“. Бања је идеално мјесто за припреме спортиста, семинаре, излете, рекреацију и одмор. Услуге смјештаја пружа хотел Сан у којем се налазе затворени базен, сауне, купке за лијечење и подводна масажа.

Индикације: реуматске болести, болести бубрега и мокраћних путева, болести органа за варење, болести срца и крвотока, болести очију, психијатријска обољења, рехабилитација.

Више информација на: www.banja-laktasi.info

 

Бања СлатинаБања Слатина
Бања Слатина је смјештена у истоименом излетничком и рехабилитационом  центру. Богати извори термоминералне воде су вјероватно један од разлога да је ово подручје насељено од давнина, што потврђују и археолошка налазишта у околини бање и римски новчићи  пронађени у слатинском врелу. Да ову бању нису користили само Римљани свједоче и бројни налази који говоре о томе да су бању посјећивали грофови из Аустрије и барони из Мађарске. Предивно окружење и околина су богати културно-историјским насљеђем о чему свједочи постојање цркве-брвнаре у Малом Блашку, и у њеној непосредној близини споменик словенске глагољичне писмености-надгробна плоча из XIV вијека, откривена тек 1930-тих.

Индикације: болести локомоторног система и реуматске болести, посттрауматска стања, кардиоваскуларне болести, болести периферних крвних судова, рехабилитација усљед спортских повреда.

Више информација погледајте овдје.

 

Бања Мљечаница Бања Мљечаница
У природном амбијенту на сјеверозападним обронцима планине Козаре смјештена је бања Мљечаница чији је препознатљив мото - природа узвраћа здрављем.

Тихо и мирно окружење омогућавају посјетиоцима идеалну прилику за опуштање и одмор. Поред бањског хотела, гостима су на располагању и бунгалови. У близини бањског центра се налазе бројни културно-историјски споменици, међу којима је манастир Моштаница, који по предању датира из XII вијека и спомен подручје Доња Градина.

Индикације: реуматска обољења, неуролошка обољења, посттрауматска и постоперативна ортопедска стања, гинеколошка обољења, превенција и лијечење остеопорозе, обољења периферних крвних судова.

Више информација погледајте на: www.spamljecanica.com

  
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2491
Број прегледа чланка : 3023081
Имамо 76 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

17.12.2018.год.
Фестивал руско-српског занатства у галерији „Прогрес“
Опширније...
 
13.12.2018.год.
Свечано уручење књижевне награде Извор у петак у Удружењу књижевника Србије
Опширније...

Претходни догађаји

18.12.2018.год.
Отворен Фестивал руско-српског занатства
Опширније...
 
16.12.2018.год.
У Београду промовисан новогодишњи програм „Бања Лука те зове”
Опширније...
Преузмите Билтен