Бањски туризам

Подручје Републике Српске богато је изворима минералних, термалних и термоминералних вода, чија је издашност и љековитост позната још из доба Римљана. Ови благодетни извори коришћени су и у доба турске и аустроугарске владавине.

Данас на територији Републике Српске функционише неколико бања са релативно добром инфраструктуром за пружање услуга смјештаја, рекреације, одмора и здравственог туризма.

Бања Лакташи Терме Лакташи
Терме Лакташи смјештене су у долини ријеке Врбас у Лакташима. Љековитост воде позната је из још из античких времена. О позитивним својствима њене воде свједоче и писани њемачки документи који су лакташке природне изворе назвали „света водица“.
Терме Лакташи су идеално мјесто за припреме спортиста, семинаре, излете, рекреацију и одмор. Услуге смјештаја пружа хотел Сан и хостел Бања Лакташи. Посјетиоцима је доступна здравствена њега и wellnes-spa центар, а на располагању су и затворени и отворени базен са термоминералном водом, сауне, купке за лијечење и подводна масажа.

Љековита вода Терме Лакташи припада категорији калцијум магнезијум хидрокарбонатних угљенокиселих олигоминералних хомеотерми, температуре око 31оС. У анионско-катионском саставу доминирају јони калцијума и магнезијума који су веома  значајни за људски организам, као и хидрокарбонатни јони. Додатни квалитет представља количина раствореног угљен-диоксида од 1.25 г/л.

ИндикацијеТермоминерална вода Терме Лакташи користи се за лијечење болести локомоторног система, кардиоваскуларних болести, болести очију, нервних поремећаја, за третман геријатријских болести, као и за рекреацију и туристичке сврхе.

Више информација на: www.termelaktasi.com

 

Бања СлатинаБањски комплекс Слатина
Бањски комплекс у Слатини, који се налази 12 километара југоисточно од Бањалуке саставни је дио Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бања Лука, највеће и најугледније здравствене установе у областима физикалне медицине и рехабилитације, ортопедске хирургије и баромедицине у Републици Српској и БиХ. 2018. године, на локацији Слатина, Завод „Др Мирослав Зотовић“ је, у оквиру активности проширења капацитета, отворио нови смјештајни комплекс са терапијским центром. Повећањем терапијских и смјештајних капацитета, отворена је и могућност увођења нових услуга и програма промоције здравља и превенције болести као и услуга које спадају у домен здравственог туризма.
Богати извори термоминералне воде су вјероватно један од разлога да је ово подручје насељено од давнина, што потврђују и археолошка налазишта у околини бање и римски новчићи  пронађени у слатинском врелу. Да ову бању нису користили само Римљани свједоче и бројни налази који говоре о томе да су бању посјећивали грофови из Аустрије и барони из Мађарске. Предивно окружење и околина су богати културно-историјским насљеђем о чему свједочи постојање цркве-брвнаре у Малом Блашку, и у њеној непосредној близини споменик словенске глагољичне писмености-надгробна плоча из XIV вијека, откривена тек 1930-тих.

У непосредној близини Бање Слатине налази се шумски комплекс, парк-шума „Слатина” која је проглашена заштићеним подручјем са одрживим коришћењем природних ресурса. Поред већ препознатљивог кориштења љековите термоминералне воде и природног блата (пелоида), и слатинска шума се користити као природни ресурс не само за добробит пацијента Завода, него и свих грађана, посебно љубитеља природе и рекреативаца.

Вода у Бањи Слатини је добро минерализована (2,4 гр/л) калцијум и магнезијумом, хидрокарбонатна, сулфатна, угљенокисела (пХ вриједност 6,3) хипертермална, са температуром од 39 до 42,3oC.

Индикације: болести упалног, дегенеративног, ванзглобног реуматизма, стања послије повреда и траума (оперативно и неоперативно лијечених), стања послије оперативног лијечења дискус хернија кичменог стуба, узнапредовалих дегенеративних промјена кукова и кољена (након уградње “вјештачких зглобова”), код функционалних и органских обољења периферних артеријских крвних судова и других болести локомоторног система.

Више информација погледајте овдје.

 

Бања Мљечаница Бања Мљечаница
У природном амбијенту на сјеверозападним обронцима планине Козаре смјештена је Специјална болница за физикалну медицину и рехабилитацију “Мљечаница” Козарска Дубица.

Специјална болница “Мљечаница” је опремљена за лијечење, дијагностику и рехабилитацију пацијената широког дијапазона болести, како у виду различите проблематике, тако и у виду саме тежине стања појединих пацијената. У склопу болнице се налази бунгаловско насеље које се састоји од 15 бунгалова, са 45 кревета распоређених у кругу болнице.

На овом подручју природни љековити извори са сумпорном водом били су познати од давнина. Тихо и мирно окружење омогућавају посјетиоцима идеалну прилику за опуштање и одмор, а у близини болнице налазе се и бројни културно-историјски споменици, међу којима је манастир Моштаница, који по предању датира из XII вијека и спомен подручје Доња Градина.

Сулфидна минерална вода по балнеолошкој класификацији припада магнезијум-калцијум-натријум-сулфидно сулфатним минералним водама. Температура воде је испод 15 ºС, припадајући тако групи хладних вода. Има стабилну неутралну пХ вриједност.

Индикације: реуматска обољења, неуролошка обољења, посттрауматска и постоперативна ортопедска стања, гинеколошка обољења, превенција и лијечење остеопорозе, обољења периферних крвних судова.

Више информација на: www.spamljecanica.com 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16255418
Имамо 178 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму