Планински туризам

ЈахоринаЈахорина је смјештена југоисточно од Сарајева и представља највреднији сегмент туристичке понуде Републике Српске. На Јахорини су 1984. године одржане XIV Зимске олимпијске игре. Данас на Јахорини постоји велики број високотуристичких објеката и 25 км уређених стаза, које су повезане ски-лифтовима, који могу превести око 10.000 скијаша на сат.

Највиши врх је Огорјелица (1.916 м/нв). Сњежни покривач на Јахорини се задржава у просјеку око 180 дана у години, од новембра до априла. Најбољи период за скијање је у фебруару и марту. Од смјештајних објеката у понуди су викенд насеља, пансиони, апартмани и велики број хотела. Укупан капацитет смјештајних јединица се креће око 4.000 лежајева. Јахорина посједује велики број ресторана уређених у етно стилу са домаћом кухињом специфичном за то поднебље.

Ова планина је привлачна туристима током цијеле године својом изванредном љепотом крајолика, разноврсном понудом за све врсте туриста, били они заљубљеници у природу, алпинисти, спелеолози, ловци, бициклисти, параглајдери или рекреативци свих профила.

Више информација на: www.oc-jahorina.com

 

Романија Романија се налази источно од Сарајева и граничи са Јахорином на југу и Озреном на сјеверу, протеже се дуж регионалног пута Сарајево-Соколац. По природним љепотама можемо је слободно изједначити са Јахорином. Недирнути резерват природних богатстава одликује се пространим шумским комплексом, платоима, те бројним пећинама које су смјештене у њеним стрмим обронцима од којих је најпознатија Орловача и Новакова пећина. Романија је идеално подручје за ловни туризам, са разноврсним животињским врстама. Привлачна је и за љубитеље природе којима су на располагању бројне планинске стазе. Погодна је за параглајдинг али и неке мирније врсте рекреације. Културно-историјско насљеђе овога краја садржи богату понуду како сакралних тако и традиционалних фолклорних мотива, од којих се издваја манастир Кнежина.

 

Пећина ОрловачаПећина Орловача - споменик природе код Пала спада у ред највећих и најљепших пећинских система у БиХ. Накит Орловаче представља изузетно богатство које је стварано милионима година, а чине га сталагмити, сталактити, јединствени пећински стубови те низови драперија различитих форми и облика. Поред богатства које је стварала природа у пећини су пронађени археолошки остаци као што су фрагменти керамике из мезолита, печена цигла из Римског доба.

У овом спелеолошком објекту налази се станиште најугроженије групе сисара у Европи – ендемске врсте слијепог миша (microc hipoptrea). Прије више од 16.000 година у овом објекту је живио Пећински медвјед (ursus speleus).

Више информација на: www.orlovaca.com

У стрмим литицама Романије налази се Новакова пећина, чувена по хајдуку Старини Новаку. 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2776
Број прегледа чланка : 3881437
Имамо 94 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

23.10.2019.год.
У четвртак традиционално књижевно вече пјесника из Србије, Српске, Црне Горе и расејања
Опширније...
 
22.10.2019.год.
У сриједу промоција издања АНУРС, књиге Сребреница – стварност и манипулације и награђених романа на конкурсу „Златна сова“
Опширније...

Претходни догађаји

23.10.2019.год.
Трећег дана Сајма књига осам издавача из Републике Српске представило 16 издања
Опширније...
 
22.10.2019.год.
Свечано представљање реперезентативног наступа Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига почело бесједом Наталије Тривић, министра просвјете и културе Републике Српске
Опширније...
Преузмите Билтен