Почетна Посјетите Републику Српску Авантуристички-излетнички туризам

Авантуристичко-излетнички туризам

Рафтинг ТараНајзначајнији предјели са развијеном понудом авантуристичког туризма су токови и окружење ријека Таре и Врбаса које омогућавају комбинацију разних спортских активности. Сплаварење, алпинизам, параглајдинг, кањонинг, пјешачење, слободно пењање, бициклизам, и наравно рафтинг. Ова спортска дисциплина на нашим ријекама узима све више маха у жељи бројних авантуриста и спортиста да на овај начин упознају ћуд ријеке и љепоту природе.

У мају 2009. године ријеке Тара и Врбас су биле домаћини Свјетског првенства у рафтингу на којем се окупило преко 50 екипа из 35 земаља свијета.

Вијековима је ријека Тара својом снагом дубила кречњак и правила најдубљи и најљепши кањон Европе, са највећом дубином од 1.300 м. Кроз Републику Српску ријека Тара протиче укупном дужином од 20 км. Њену љепоту употпуњују пјенушави слапови и зелено-плава боја. Тара је највећи европски резервоар питке воде која задржава своју љепоту читавим током.

 

Врбас Ријека Врбас пружа велике могућности за развој спорта, рекреације и туризма. Због свог кањона, брзака и букова Врбас је једна од најпогоднијих ријека за кајак на брзим водама у Европи. За заљубљенике подводног свијета пружа се могућност ронилачких авантура. Кањон Врбаса и његових притока, са својим стрмим стијенама пружају фантастичне услове за бављењем слободним пењањем и алпинизмом.
На ријеци Врбас одржано је Европско првенство у рафтингу 2015. године и неколико Еврокупова, а Европско првенство "IRF R6 Banjaluka Vrbas 2019" одржаће се у јулу ове године.
Више информација на: www.raftingklubkanjon.com

Швракава је десна притока Врбаса, а у њега се улијева у мјесту Карановац. Са својим водопадима, слаповима те моћним 300 м дугим кањоном и тзв. ријечним “казанима” представља изврсно мјесто за кањонинг (екстремно савладавање кањона). Комбинација алпинизма, скакања са литица стијена, пливања и планинарења ће вас довести до врхунца ужитка. Поред Швракаве, у околини Бањалуке, екстремно савладавање кањона се организује и на ријекама Угар, Цврцка и Сутурлија.

У љепотама несвакидашњег амбијента кањона дринско-лимског језера, у дужини од 50 км, између Рудог, Вишеграда и Горажда може се уживати пловећи бродом "Водени Ћиро". Овај брод изграђен је у духу старих пароброда и асоцира на ускотрачног Ћиру, а плови поплављеном трасом некадашње пруге.
Више информација на: www.vodeniciro.com

Љубитељи бициклизма и дугих вожњи више информација могу прочитати овдје.

Промотивну брошуру о авантуристичком туризму коју је припремила Туристичка организација Републике Српске погледајте овдје.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2669
Број прегледа чланка : 3528527
Имамо 100 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.06.2019.год.
Република Српска на 9. Међународном сајму наоружања и војне опреме
Опширније...
 
21.06.2019.год.
Манифестацијa „Kрајишке пјесме, игре и обичаји – Бусије 2019“
Опширније...

Претходни догађаји

23.06.2019.год.
У насељу Бусије одржана јубиларна, десета манифестацијa „Kрајишке пјесме, игре и обичаји – Бусије 2019“
Опширније...
 
22.06.2019.год.
Пријем за најбоље средњошколце
Опширније...
Преузмите Билтен