Мушичарење (Fly-fishing)

Култура мушичарења се води паролом „ухвати и пусти“, што чини  највеће задовољство оном ко се бави овом спортском дисциплином риболова. Након улова, сваку рибу треба ослободити и поново вратити у воду.

Изузетне услове за мушичарење, риболовци ће наћи у југозападном дијелу Републике Српске, на ријекама Пливи и Рибнику. Ове ријеке су одавно смјештене на свјетску мапу риболоваца, као мјеста са најинтересантнијим ревирима за мушичарење.

Воде ових ријека спадају у воде прве класе. У њиховим токовима своје станиште су нашле рибе из породице салмониде (липљан и пастрмка) што је највјернији знак незагађености. Захваљујући приступачним и сређеним прилазима, изграђеној инфраструктури и смјештајним капацитетима, Рибник и Плива привлаче велики број мушичара из свијета.

МушићарењеРијека Плива извире у мјесту Пљева, 6 км узводно од Шипова. Ова ријека изузетне бистрине и љепоте, са великим богатством подводног свијета, представља једну од најпогоднијих ријека за мушичарење у Европи.

Низводно од извора, у дужини од 5 км налази се најљепши дио за мушичарење и центар спортских активности у сливу ријеке Пливе. Већ дужи низ година ту се одвијају значајна такмичења и првенства у мушичарењу, као и значајне манифестације које имају за циљ промоцију слива ријеке Пливе и спортског риболова. Најпопуларнија од њих је манифестација „Дани на Пливи“, која се одржава у јулу и која својим богатим садржајем привлачи велики број посјетилаца и такмичара у разним спортским дисциплинама. Најзначајнији дио такмичења је „Златни липљан“, које окупља врхунске мајсторе мушичарења.

Ријека Рибник настаје од неколико веома јаких извора и својим кратким, а водом богатим током, представља изузетно мјесто за мушичарење. На путу до ушћа у ријеку Сану, Рибник омогућава лаган и добар прилаз свом току. Захваљујући богатом рибљем фонду, организованој и развијеној понуди која привлачи велики број мушичара из европских земаља, ова ријека је постала атрактивна свјетска дестинација за мушичарење. То потврђују бројна регионална и свјетска такмичења из спортског риболова, као и свакодневна понуда “Рибник-флај-фишинг центра” који ће љубитељима мушичарења омогућити услуге професионалних водича, риболовне дозволе, боравак у луксузним вилама на обали ријеке у складу са највишим стандардима.
Више информација на: www.ribnikflyfish.com

Више информација о лову и риболову у Републици Српској погледајте овдје.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3657
Број прегледа чланка : 16289766
Имамо 152 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму