Почетна Посјетите Републику Српску Већи градови у Републици Српској

Већи градови у Републици Српској

Господска улица Бања ЛукаБања Лука је највећи град Републике Српске и најзначајнији привредни, културни, финансијски и универзитетски центар. Дуга историја оставила је бројне трагове различитих цивилизација и култура. Најрепрезентативније грађевине су зграда Банске управе и Банског двора, храм Св.Тројице, Храм Христа Спаситеља са звоником високим 46 м, Градски музеј, градски парк са фонтаном и павиљоном за музичке оркестре, Народно позориште, Галерија ликовних умјетности, зграда Владе Републике Српске и Палата предсједника.

Један од симбола града су Господска улица и Тврђава Кастел у којој се у љетном периоду одржавају бројне културне манифестације и фестивали.

Бања Лука је препознатљива по зеленим површинама, алејама и парковима. Врбас је познат као ријека са идеалним условима за спортске активности на води. Поред кајака и чамаца који преплаве ријеку у топлијем дијелу године, највећи куриозитет је свакако „дајак“. Тај специфични бањалучки чамац симбол је Врбаса и Бање Луке.

Више информација на: www.banjaluka-tourism.com и www.banjaluka.rs.ba

 

Трг краља Петра - Бијељина Бијељина је град и средиште истоимене општине у сјеверо-источном дијелу БиХ. Град је општински центар и историјско средиште равне Семберије и благог побрђа Мајевице. Као плодан равничарски град чини један од центара за производњу и трговину храном. Бијељина је препознатљива по пространом централном тргу, чију љепоту увећава пријатан амбијент Градског парка.

Током цијеле године у Бијељини се одржавају бројне спортске, културне, сајамске, етно, сеоске и гастрономске манифестације које имају велику улогу у промоцији природних и културних потенцијала Бијељине. У близини Бијељине, тачније 6 км oд самог центра града, смјештена је чувена љековита бања Дворови, у чијем је склопу изграђен и отворени базен олимпијских размјера који се пуни термалном и питком водом. Десна обала Дрине пружа изванредне услове за купање и риболов.

Више информација на: www.bijeljinaturizam.com и www.sobijeljina.org

 

Музеј Козара - Приједор Приједор се налази у сјеверозападном дијелу Републике Српске на обронцима планине Козара који се спуштају у алувијалну равницу познату као приједорско поље. Кроз град протиче ријека Сана и њена притока Гомјеница из чијих вода се снабдијева рибњак Саничани. Као посебан екосистем са богатом флором и фауном, рибњак Саничани је одувијек био мјесто које је привлачило бројне љубитеље природе, посебно ловце.

Приједор, са значајним природним богатствима као што су планина Козара, ријека Сана и са бројним излетиштима омогућава развој планинског, купалишног, излетничког и сеоског туризма.

Једно од средишта културног живота на овим просторима је Музеј Козара који се бави проучавањем и очувањем културног насљеђа овог краја, а прва поставка датира још из 1895. године. У Приједору се налази и Народна библиотека "Ћирило и Методије" која је основана 1864. године, а организатор је бројних политичких и књижевно-научних трибина.

Више информација на: www.visitprijedor.com и www.prijedorgrad.org

  
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2776
Број прегледа чланка : 3881520
Имамо 80 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

23.10.2019.год.
У четвртак традиционално књижевно вече пјесника из Србије, Српске, Црне Горе и расејања
Опширније...
 
22.10.2019.год.
У сриједу промоција издања АНУРС, књиге Сребреница – стварност и манипулације и награђених романа на конкурсу „Златна сова“
Опширније...

Претходни догађаји

23.10.2019.год.
Трећег дана Сајма књига осам издавача из Републике Српске представило 16 издања
Опширније...
 
22.10.2019.год.
Свечано представљање реперезентативног наступа Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига почело бесједом Наталије Тривић, министра просвјете и културе Републике Српске
Опширније...
Преузмите Билтен