Почетна Спорт

Спорт

Ел. пошта Штампа ПДФ

Спорт Републике Српске је организован у складу са Законом о спорту у Републици Српској (''Службени гласник РС'', бр. 4/02, 66/03, 73/08 и 102/08).

У Републици Српској постоји 35 спортских савеза и 6 спортских савеза лица са инвалидитетом. До сада је регистровано око 900 спортских организација широм Републике Српске.

Припреме и спортски кампови организују се у неким од центара у РС као што су Требиње, Јахорина, Тјентиште, Теслић, Бања Лука и др. Најпознатији спортски кампови који доприносе едукацији и спортиста и тренера у РС су: Љетна школа спорта - камп у Требињу, Кошаркашки камп „Three points“ на Јахорини и Кошаркашки камп „Дејан Бодирога“ у Требињу.

Такмичења

Спортисти Републике Српске који су остварили значајан резултат за одлазак на балканска, европска, свјетска такмичења, те медитеранске и Олимпијске игре у олимпијским спортовима, чланови су репрезентације БиХ. Босна и Херцеговина је имала пет олимпијаца на Зимским олимпијским играма „Ванкувер 2010“, и свих пет су спортисти из Републике Српске.

У 2016. години на Олимпијским играма у Рио де Женеиру Република Српска је имала три учесника, и то: Татјана Ђекановић – стрељаштво, Михајло Чепркало – пливање и Луција Кимани – атлетика.

Природни и људски ресурси су омогућили Републици Српској успјешну организацију великих међународних такмичења у 2009. години, као што су: Свјетско првенство у рафтингу, Европско првенство у каратеу и Свјетско првенство у куглању.

У Републици Српској у 2010. години организована су три велика такмичења: Балканско првенство у кајак кануу за јуниоре/ке и сениоре/ке (Бања Лука), Балканско првенство у одбојци за јуниорке (Бања Лука) и Балканско првенство у џудоу за сениоре/ке (Требиње).

У 2012. години на Олимпијским играма у Лондону Република Српска је имала два учесника, и то: Ивана Нинковић – пливање и Луција Кимани – атлетика.

Најуспјешнији спортски догађаји за Републику Српску у 2013. години, били су: Европско одбојкашко првенство за кадете у Лакташима, Европско падобранско првенство и Свјетски падобрански куп у Бањој Луци, Свјетски куп ICF у кајак-кануу на дивљим водама „Бања Лука – Врбас 2013“, Међународни рукометни ТВ турнир шампиона „Добој 2013“ и  Међународна бициклистичка трка Бања Лука – Београд.

У Републици Српској у 2014 најуспјешнији спортски догађаји били су: Бициклистичка трка „Бањалука – Београд“, Европско првенство за јуниоре у кајаку и кануу на дивљим водама „Бањалука - Врбас 2014“ и Међународни пливачки митинг „22. април“ у Бања Луци.

Најуспјешнији спортски догађаји за Републику Српску у 2015. години, су били: FIS трка „Јахорина“, ATP Challanger „Бањалука“, Видовданска трка „Брчко“, Међународни пливачки митинг „Бања Лука“, Бициклистичка трка „Бања Лука-Београд“, Кајак кану клуб „Врбас“ Бањалука - Европско првенство за сениоре у кајаку и кануу на дивљим водама „Бањалука – Врбас“, Рафтинг клуб „Кањон“ Бања Лука – Европско првенство у рафтингу „Бања Лука – Врбас“, УГ „Међународни рукометни ТВ турнир шампиона“ Добој - 47. и „Међународни рукометни ТВ турнир шампиона Добој“.

У Републици Српској у 2016 најуспјешнији спортски догађаји били су: ФИС трка „Јахорина“, АТП Challanger „Бањалука“, Међународни фудбалски турнир „Фудбал френдс'' – Фоча, 53. Међуопштинске омладинске спортске игре „Рогатица“, Кајак кану клуб „Врбас“ Бањалука – Свјетско првенство за сениоре у кајаку и кануу на дивљим водама „Бањалука, – Врбас“, УГ 48. „Међународни рукометни ТВ турнир шамиона Добој “, 20. Видовданска трка „Брчко“, Међународна бициклистичка трка „Бањалука-Београд“, ФК „Пролетер ЈП“ Бијељина – Турнир пријатељства.

У 2017. години Министарство је подржало финансијски и организационо неколико значајних међународних спортских манифестација које су одржане у РС:

* Глас Српске а.д. Бањалука – 63. Избор 10 најбољих спортиста Републике Српске,
* Смучарско планинарско друштво „Јахорина“ Пале - ФИС КУП „Јахорина 2017“,
* ФК „Сутјеска“ Фоча – Међународни фудбалски турнир „Фудбал френдс“,
* 53. Међуопштинске омладинске спортске игре ''Рогатица 2016'',
* Тркачки рекреативни клуб „ТРК“ Бања Лука – 3. Мтел бањалучки полумаратон,
* Џу Џицу савез Републике Српске – Европско првенство за сениоре „Бања Лука 2017“,
* УГ „Међународни рукометни ТВ турнир шамиона“ Добој - 49. Међународни рукометни ТВ турнир шамиона „Добој 2017“,
* Атлетски клуб „Брчко“ Брчко – 21. „Видовданска трка“,
* Бициклистички клуб „БСК“ Бањалука - Међународна бициклистичка трка „Беогад – Бањалука“.

Мале олимпијске игре Републике Српскe као најмасовније такмичење Републике Српске, успјешно су реализоване 2016/2017. години, а кроз сам систем у виду четири нивоа такмичења: школско, општинско, регионално и републичко такмичење, директно или индиректно учествовало је око 90.000 ученика основних и средњих школа Републике Српске. Ученици су се такмичили у шест спортова и то: мали фудбал, кошарка, одбојка, рукомет, атлетика, спортска гимнастика и шах. Ради популаризације, али и регионалне заступљености школског спорта, завршна републичка финала Малих олимпијских игара Републике Српске су одржана у пет градова: Бања Лука, Приједор, Бијељина, Добој и Требиње.

Министарство породице, омладине и спорта је шестнаести пут организовало Љетну школу спорта Републике Српске. Већина спортских савеза Републике Српске је организовала школу спорта у Требињу, с тим да су одређени савези, у складу са специфичностима спортске гране, своје програмске активности одржали на другим локацијама широм Републике Српске (Требиње, Јахорина, Бијељина, Добој, Бања Лука, Градишка, Соколац, Гацко).

Циљ Школе спорта је рад са младима, спортско усавршавање и упознавање истих са најновијим тренажним достигнућима. У оквиру сваке смјене Школе спорта, организована су и стручна предавања за све учеснике на тему „Савремени приступи превенцији и лијечењу спортских повреда и најновији трендови у борби против допинга“.

Министарство породице, омладине и спорта је финансирало комплетан смјештај и исхрану (седмодневни боравак) за 1.500 спортиста из Републике Српске, њихових тренера и предавача, те 50 спортиста (млади тенисери, стонотенисери, џудисти, пливачии ватерполисти) из Србије.

Први пут у оквиру Љетне школе спорта учествовали су млади шахисти из Шаховског клуба „Савременик“ из Санкт Петербурга.

И у 2017. години извршена је додјела стипендија перспективним спортистима, спортистима са инвалидитетом и потенцијалним олимпијским кандидатима. Укупно је додијељене 74 стипендије од чега: 54 стипендија перспективним спортистима, 10 стипендија спортистима лица са инвалидитетом и 10 стипендија потенцијалним олимпијским кандидатима.

Циљ ове активности је вредновање постигнутих спортских резултата перспективних спортиста, спортиста са инвалидитетом и потенцијалних олимпијских кандидата у претходној години, као и подстицање за даље напредовање и усавршавање у области спорта.

У складу са Меморандумом о сарадњи у области спорта и омладинске политике између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске потписани су Протоколи о сарадњи између Ватерполо савеза Србије и Ватерполо савеза Републике Српске, између Куглашког савеза Србије и Куглашког савеза Републике Српске, између Бициклистичког савеза Србије и Бициклистичког савеза Републике Српске и стрељачког и карате савеза.

Више о спорту у Републици Српској погледајте на:

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2548
Број прегледа чланка : 3179741
Имамо 56 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

18.03.2019.год.
Недеља Дауновог синдрома Београд–Бања Лука
Опширније...
 
06.03.2019.год.
Трибина „Референдум о сецесији БиХ '92. и стварање Републике Српске – 27 година касније“
Опширније...

Претходни догађаји

22.03.2019.год.
Заједнички обиљежен Свјетски дан особа са Дауновим синдромом
Опширније...
 
19.03.2019.год.
Бошњак: Стварати што боље услове за лица са Дауновим синдромом
Опширније...
Преузмите Билтен