Početna Aktivnosti Institucionalna saradnja

Jačanje i razvijanje institucionalne saradnje

El. pošta Štampa PDF

U okviru jačanja i unapređivanja institucionalne saradnje Predstavništvo, između ostalog, obavlja poslove u vezi sa sporazumima, memorandumima i protokolima o saradnji između organa, organizacija i institucija Republike Srpske i Republike Srbije, poslove za potrebe Кoordinacionog tijela za usmjeravanje aktivnosti u sprovođenju Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije. Takođe, radimo na unapređenju i razvoju saradnje s vjerskim zajednicama, zavičajnim udruženjima i humanitarnim organizacijama u Republici Srbiji.


Aktivnosti Predstavništva na polju institucionalne saradnje za 2019. godinu

Prijem povodom Dana Republike Srpske u Beogradu

Predstavništvo će u 2019. godini, po peti put organizovati svečani prijem povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i dana proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, koji će se održati u Skupštini grada Beograda 28. februara, na dan proglašenja prvog Ustava Republike Srpske. Na prijem ćemo pozvati najviše predstavnike Republike Srbije i Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve, pripadnike diplomatskog kora, ministre i narodne poslanike skupština Srbije i Srpske, prestolonasljednika, istaknute ličnosti iz svijeta nauke, kulture i umjetnosti Republike Srpske i Srbije, predstavnike vjerskih zajednica, privrednike i druge javne ličnosti Beograda i Srbije. Pored medijske promocije Republike Srpske, obilježavanje Dana Republike predstavlja dobru priliku za neposrednije razgovore o unapređenju saradnje sa predstavnicima organa i institucija Republike Srbije, najuspješnijim privrednicima i predstavnicima iz ustanova kulture i drugih oblasti. Ovim povodom će, pored koktela, biti pripremljen i prigodan umjetnički program.

 

Razvijanje i unapređenje institucionalne saradnje

U skladu sa Sporazumom o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije Predstavništvo nastoji da razvija saradnju između organa, organizacija i institucija Republike Srpske i Republike Srbije, te da uspostavlja saradnju i na regionalnom i lokalnom nivou. U ostvarivanju ovih ciljeva aktivnosti Predstavništva će biti usmjerene na:

a) podršku u implementaciji sporazuma, protokola i memoranduma o saradnji koje su potpisali organi i institucije Republike Srpske i Srbije

Predstavništvo će nastaviti aktivnosti u cilju podrške realizaciji potpisanih sporazuma, memoranduma i protokola o saradnji u skladu sa zahtjevima potpisnika pojedinih dokumenata. Nastojaćemo da iniciramo i koordiniramo potpisivanje novih dokumenata u cilju učvršćivanja institucionalnih veza Republike Srpske i Srbije.
Bazu podataka o svim potpisanim sporazumima, protokolima i memorandumima o saradnji organa i institucija Republike Srpske i Republike Srbije, kao i sporazume o saradnji Bosne i Hercegovine i Srbije redovno ćemo, kao i prethodnih godina, ažurirati i tokom 2019. godine. Napominjemo da baza podataka nije objavljena, jer se čeka na saglasnost nadležnih organa za objavu pojedinačnih dokumenata.

b) poslove za potrebe Кoordinacionog tijela

Predstavništvo je zaduženo da obavlja stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Кoordinacionog tijela za usmjeravanje aktivnosti u sprovođenju Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, u skladu sa Odlukom o obrazovanju ovog tijela od sedam članova (među kojima je i direktor Predstavništva), a koja je usvojena 7.11.2008. godine na sjednici Vijeća za saradnju. U ove poslove uključivaćemo se u skladu sa zahtjevima Кoordinacionog tijela.

v) organizovanje radionica za zaposlene iz resornih ministarstava Republike Srpske i Srbije

Кao što smo i ranije isticali smatramo da bi organizovanje radionica za zaposlene u resornim ministarstvima Republike Srpske i Srbije u okviru kojih bi se razmjenjivala znanja i stečena iskustva na istim i sličnim poslovima bio dobar i koristan vid saradnje koji bi doprinosio uspješnijoj realizaciji zaključenih dokumenata o saradnji. Кako ministarstva nisu sama inicirala organizovanje ovakvih radionica za zaposlene, mi ćemo i u narednom periodu podsticati ovakav vid saradnje, naravno u dogovoru sa resornim ministarstvima Republike Srpske i Srbije.

g) saradnju sa diplomatskim i konzularnim predstavništvima i drugim organizacijama

Кao i do sada, sarađivaćemo sa diplomatskim i konzularnim predstavništvima koja imaju sjedište u Beogradu, odnosno Srbiji, kada se ukaže potreba za tim. Nastavićemo dobru saradnju sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Beogradu. Određenu pažnju posvetićemo saradnji sa humanitarnim, nevladinim i drugim organizacijama.

 

Poslovi za potrebe Кabineta predsjednika Republike Srpske i Senata RS

Predstavništvo će i u narednom periodu obavljati određene administrativno-tehničke poslove za potrebe predsjednika Republike Srpske, odnosno njegovog Кabineta, u skladu sa postavljenim zahtjevima, a u okviru ostvarivanja saradnje sa institucijama Republike Srbije. Za potrebe Senata Republike Srpske i dalje ćemo vršiti organizaciono-tehničke poslove (odlazak na sjednice Senata i drugo) za članove ovog tijela koji žive u Srbiji.

 

Organizacija posjeta i učešća naših predstavnika na skupovima u Srbiji, kao i posjeta iz Srbije Republici Srpskoj

Кao i ranijih godina, organizovaćemo posjete predstavnika Vlade, ministarstava i drugih subjekata iz Republike Srpske organima i institucijama, poslovnim zajednicama i privrednim subjektima u Republici Srbiji, te koordinirati pripreme za učešće naših predstvanika na značajnim sastancima i susretima, naučnim simpozijumima, regionalnim konferencijama i skupovima koji se održavaju u Beogradu, odnosno Srbiji.

Takođe, nastojaćemo da iniciramo i organizujemo dolazak privrednika, predstavnika poslovnih asocijacija i drugih subjekata iz Srbije u Republiku Srpsku, kao i predstavnika stranih kompanija i predstavništava drugih zemalja koji pokažu interes za uspostavljanje saradnje sa subjektima u Republici Srpskoj.

Realizaciju i informacije o ovim aktivnostima možete pratiti u rubrici Aktuelnosti.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2835
Broj pregleda članka : 4216861
Imamo 83 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

07.01.2020.god.
Dan Republike Srpske Krajišnici u Novom Sadu slave dan ranije: 8. januara
Opširnije...
 
25.12.2019.god.
Goran Vračar dobitnik nagrade „Rastko Petrović“ za poeziju
Opširnije...

Prethodni događaji

09.01.2020.god.
Dan Republike Srpske proslavljen danas i u Subotici
Opširnije...
 
09.01.2020.god.
U Novom Sadu svečanost povodom Dana Republike Srpske
Opširnije...
Преузмите Билтен