Početna Aktivnosti Institucionalna saradnja

Jačanje i razvijanje institucionalne saradnje

El. pošta Štampa PDF

U okviru jačanja i unapređivanja institucionalne saradnje Predstavništvo, između ostalog, obavlja poslove u vezi sa sporazumima, memorandumima i protokolima o saradnji između organa, organizacija i institucija Republike Srpske i Republike Srbije, poslove za potrebe Koordinacionog tijela za usmjeravanje aktivnosti u sprovođenju Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa. Takođe, radimo na unapređenju i razvoju saradnje s vjerskim zajednicama, zavičajnim udruženjima i humanitarnim organizacijama u Republici Srbiji.


Aktivnosti Predstavništva na polju institucionalne saradnje za 2018. godinu

Prijem povodom Dana Republike Srpske u Beogradu

U saradnji sa predstavnicima kabineta predsjednika Republike i Vlade i Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Predstavništvo će organizovati svečani prijem u Beogradu povodom obilježavanja 26 godina od osnivanja Republike Srpske i proglašenja prvog Ustava Republike Srpske.

Na prijem će biti pozvani: Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej, predsjednici Republike Srpske i Republike Srbije, predsjednici Vlada Republike Srpske i Republike Srbije, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije, ministri i drugi državni zvaničnici, narodni poslanici, prestolonasljednik, privrednici i istaknuti kulturni i javni radnici Beograda i Srbije, predstavnici vjerskih zajednica i diplomatskog kora i druge istaknute ličnosti.

Pored medijske promocije Republike Srpske, obilježavanje Dana Republike predstavlja dobru priliku za razgovore o unapređenju saradnje sa predstavnicima organa i institucija Republike Srbije, najuspješnijim privrednicima i predstavnicima iz ustanova kulture i drugih oblasti. Ovim povodom, pored koktela, biće pripremljen i prigodan umjetnički program.

Prijem ćemo organizovati u februaru 2018. godine u godine u Skupštini grada Beograda.

 

Podrška u implementaciji sporazuma, protokola i memoranduma o saradnji između organa i institucija Republike Srpske i Srbije

U skladu sa Sporazumom o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, Predstavništvo će nastaviti aktivnosti u cilju pružanju podrške realizaciji potpisanih sporazuma, memoranduma i protokola o saradnji u skladu sa zahtjevima potpisnika pojedinih dokumenata. Nastojaćemo da iniciramo i koordiniramo potpisivanje novih dokumenata u cilju daljeg učvršćivanja institucionalnih veza Republike Srpske i Srbije.

Predstavništvo je u 2016. godini pripremilo bazu podataka o svim potpisanim sporazumima, protokolima i memorandumima o saradnji organa i institucija Republike Srpske i Republike Srbije, kao i sporazume o saradnji Bosne i Hercegovine i Srbije i ta baza je redovno ažurirana tokom 2017, a biće i u 2018. godini.
Baza podataka nije objavljena, pa se nadamo da ćemo u 2018. dobiti saglasnost nadležnih organa za objavu pojedinačnih dokumenata.

 

Obavljanje poslova za potrebe Koordinacionog tijela

Predstavništvo je zaduženo da obavlja stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Koordinacionog tijela za usmjeravanje aktivnosti u sprovođenju Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, u skladu sa Odlukom o obrazovanju ovog tijela od sedam članova od kojih je i direktor Predstavništva član, a koja je usvojena 7.11.2008. godine na sjednici Vijeća za saradnju. U ove poslove uključivaćemo se u skladu sa zahtjevima Koordinacionog tijela.

 

Organizovanje radionica za zaposlene iz resornih ministarstava Republike Srpske i Srbije

Kao što smo i ranije isticali, smatramo i dalje da je organizovanje radionica za zaposlene u resornim ministarstvima Republike Srpske i Srbije u okviru kojih bi se razmjenjivala znanja i stečena iskustva na istim i sličnim poslovima, bio dobar i koristan vid saradnje koji bi doprinosio uspješnijoj realizaciji zaključenih dokumenata o saradnji. S obzirom da ministarstva nisu sama inicirala organizovanje radionica za zaposlene, u narednom periodu podsticaćemo ovakav vid saradnje, naravno u dogovoru sa resornim ministarstvima Republike Srpske i Srbije.

 

Saradnja sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Beogradu i drugim organizacijama

Sa diplomatskim i konzularnim predstavništvima drugih država koja imaju sjedište u Beogradu, odnosno Srbiji, sarađivaćemo u skladu sa potrebama i mogućnostima, a određenu pažnju posvetićemo saradnji sa humanitarnim, nevladinim i drugim organizacijama međunarodnog značaja.
Dobru saradnju sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Beogradu nastavićemo i u 2018. 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2517
Broj pregleda članka : 3107292
Imamo 74 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

22.02.2019.god.
Promocija banjskih centara Republike Srpske na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu
Opširnije...
 
20.02.2019.god.
Svečano otvaranje 41. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu
Opširnije...

Prethodni događaji

21.02.2019.god.
Otvoreni 41. Međunarodni sajam turizma i 10. Sajam vina „Beovajn”
Opširnije...
 
30.01.2019.god.
Sporazum o saradnji udruženja iz Srpske i Srbije koja brinu o osobama sa Daunovim sindromom
Opširnije...
Преузмите Билтен