Početna Aktivnosti Naučno-tehnička saradnja

Naučno-tehnička saradnja

El. pošta Štampa PDF

Na polju naučno-tehničke saradnje Predstavništvo radi na uspostavljanju i unapređenju neposredne saradnje i kontakata između naučno-tehničkih institucija i organizacija iz Republike Srpske i Srbije što obuhvata:

  • rad na zajedničkim naučno-istraživačkim projektima;
  • razmenu istraživača, univerzitetskih profesora i eksperata;
  • razmenu naučno-tehnoloških informacija i dokumentacije;
  • razmenu ili zajedničku upotrebu uređaja, instrumenata, pomoćne opreme ili materijala potrebnih za zajednička istraživanja i ispitivanja;
  • organizaciju zajedničkih naučnih konferencija, seminara, simpozijuma, takmičenja, izložbi, ljetnjih škola i slično;
  • formiranje zajedničkih regionalnih naučno-istraživačkih centara;
  • zajedničke i koordinisane aktivnosti u oblasti nacionalnih i međunarodnih programa za nauku, istraživanje, inovacije i tehnološki razvoj;
  • i druge oblike naučno-tehničke saradnje na osnovu dogovora istraživača, naučnih institucija, preduzeća i drugih subjekata.

Aktivnosti Predstavništva na polju naučno-tehničke saradnje za 2018. godinu

Aktivnosti u vezi sa sprovođenjem Protokola o saradnji u oblasti nauke i tehnologije

U naučno-tehničkoj oblasti saradnja će proizilaziti prvenstveno iz primjene protokola i memoranduma potpisanih između resornih ministarstava, instituta i drugih institucija u ovoj oblasti, a naročito protokola i memoranduma o saradnji između Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i sporazuma o bilateralnoj naučnoj saradnji koji su potpisale akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Srbije.

U skladu sa ugovorom o unapređenju naučno-tehničke saradnje između Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije iz marta 2017. godine, Predstavništvo će u 2018. godini nastojati da pomogne razmjenu iskustava i bazu podataka u cilju zajedničkog rada naučnika iz Republike Srpske i Srbije na projketima od regionalnog značaja, i aktivno podržavati i posredovati u sklapanju protokola i memoranduma o naučno-tehničkoj saradnji između naučno-tehničkih i obrazovnih institucija i organizacija iz Republike Srpske i Srbije.

Predstavništvo će organizovati učešće predstavnika iz Republike Srpske na naučno-stručnim skupovima, konferencijama, simpozijima, seminarima i obavljati druge aktivnosti s ciljem razmjene stečenih znanja i iskustava i povezivanja eksperata i naučnih radnika.

 

Objavljivanje zbornika radova

Predstavništvo će nastaviti da objavljuje i promoviše zbornike radova sa naučnih konferencija i naučno-stručnih skupova. U 2018. godini Predstavništvo planira da objavi Zbornik radova Republika Srpska i BiH.

Rusko-srpski sajt Fond strateške kulture, koji je nedavno prestao sa radom, tokom sedam godina je sarađivao sa Predstavništvom Republike Srpske u Beogradu u organizaciji više tematskih skupova i publikovanju odgovarajućih zbornika radova. U međuvremenu na sajtu je objavljeno na stotine autorskih tekstova iz pera većeg broja naših vodećih stručnjaka za ovu oblast (Trifković, Pavić, Karganović, Đurković, Kecmanović, Ković, Galijašević i dr.) Sa gašenjem ovog reprezentativnog rusko-srpskog sajta ovi vrijedni tekstovi ostaće samo na teško pristupačnim serverima, a tematsko-problematska selekcija i redakcija ovih radova će biti dobra osnova zbornika koji će obuhvatiti i druge vrijedne tekstove značajnih autora, već ranije objavljene, ali eventualno i namjenski napisane. Između ostalih biće pozvani i Darko Tanasković, Čedomir Antić, Slavko Mitrović, Radomir Nešković, Slobodan Nagradić, Draga Mastilović i dr. a biće uključeni i tekstovi inostranih autora. Predgovor će napisati predsjednik Republike Srpske. Zbornik će biti promovisan u formi „okruglog stola povodom knjige“ i pored autora i recenzenata okupiti veći broj stručnjaka.

 

Organizovanje naučnih konferencija

U 2018. godini Predstavništvo će organizovati četiri naučne konferencije, na teme: Deklaracija o opstanku srpskog naroda, SPC – najstabilniji faktor integracije Srba u Srbiji i Srpskoj, Pravosuđe kao novi instrument protektorata nad RS/BiH, Srbija i Srpska na putu evropskih integracija.

Predstavništvo ostvaruje uspješnu saradnju sa Institutom za međunarodnu politiku i privredu, Institutom za uporedno pravo, Institutom za savremenu istoriju iz Beograda, kao i sa pravnim fakultetima i fakultetima političkih nauka iz Banjaluke i Beograda.

U organizaciju ovih konferencija uključiće se veći broj stručnjaka i druge relevantne institucije i ustanove iz Republike Srpske i Srbije – Patrijaršija SPC, pravoslavni bogoslovski fakulteti iz Srbije i Republike Srpske, Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske, Agencija za evropske integracije u Vladi Srbije, Institut za evropske studije, Fakultet za menadžment Univerziteta „Union Nikola Tesla“ i ekonomski instituti, fakulteti i privredne komore iz Srpske i Srbije.

 

Baza podataka nučnih radnika u Srbiji porijeklom iz Republike Srpske / BiH

U Srbiji posebno u većim kulturnim centrima poput Beograda i Novog Sada živi i radi veliki broj naučnih radnika koji su rođenjem ili porodičnim porijeklom vezani za prostor Republike Srpske ili ostalih dijelova BiH. Nije riječ samo o generaciji izbjeglica tokom rata 1992-1995. nego i o njihovim već odraslim potomcima, ali i o ranijim generacijama koje su i u ratu i u miru stizali u Srbiju i ostajali u njoj. Logična je pretpostavka da je većina tih ljudi iz svih oblasti rada i stvaralaštva, pa i nauke, zadržali emocije prema zavičaju, svom i svojih predaka, i da imaju poseban afinitet za saradnju sa odgovarajućim institucijama u Republici Srpskoj. Iako potencijalno predstavljaju dragocjen kadrovski potencijal o njima ne postoji evidencija ni u Srbiji ni u Srpskoj.

Projektni zadatak u 2018. godini će biti da se kreira registar imena, adresa, naučnih profila, zvanja i drugih podataka. A metod rada da se univerzitetima, institutima, muzejima, arhivima, bibliotekama i srodnim institucijama pošalje upitnik. Zaintersovani za formiranje ovakve baze, pored unošenja osnovnih ličnih podataka, odgovoriće na niz pitanja. Recimo, da li su do sada sarađivali sa naučnim i drugim institucijama u RS, kakva su njihova iskustva, da li su spremni da se više angažuju, da li su se sami preporučili ili očekuju da budu pozvani, da li su nailazili na administrativne i druge prepreke, na koji način misle da bi mogli da doprinesu razvoju RS i naučnoj saradnji Srpske i Srbije itd. itd. Istovremeno, takav poziv i upitnik biće oglašen i na sajtu Predstavništva Republike Srpske. Rezultati ove ankete biće sistematizovani i obrađeni te potom predočeni Ministarstvu za nauku i biće osnova za raspravu predstavnika naučnih institucija Srpske i Srbije u Predstavništvu u Beogradu.

 

Realizaciju i informacije o ovim aktivnostima možete pratiti u rubrici Aktuelnosti .

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2517
Broj pregleda članka : 3107259
Imamo 92 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

22.02.2019.god.
Promocija banjskih centara Republike Srpske na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu
Opširnije...
 
20.02.2019.god.
Svečano otvaranje 41. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu
Opširnije...

Prethodni događaji

21.02.2019.god.
Otvoreni 41. Međunarodni sajam turizma i 10. Sajam vina „Beovajn”
Opširnije...
 
30.01.2019.god.
Sporazum o saradnji udruženja iz Srpske i Srbije koja brinu o osobama sa Daunovim sindromom
Opširnije...
Преузмите Билтен