Početna Aktivnosti Naučno-tehnička saradnja

Naučno-tehnička saradnja

El. pošta Štampa PDF

Saradnja u naučno-tehničkoj oblasti proizilazi prvenstveno iz primjene protokola i memoranduma potpisanih između resornih ministarstava, instituta, fakulteta i drugih institucija u ovoj oblasti, a posebno Protokola o saradnji u oblasti nauke i tehnologije između Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, odnosno Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Sporazuma o bilateralnoj naučnoj saradnji koje su potpisale Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Srpska akademija nauka i umetnosti.


Aktivnosti Predstavništva na polju naučno-tehničke saradnje za 2020. godinu

Praćenje primjene potpisanih dokumenata iz naučno-tehničke oblasti i podrška naučnim radnicima

Predstavništvo će i u 2020. godini pratiti primjenu potpisanih dokumenata. Isto tako, Predstavništvo će i u narednoj godini nastaviti rad na iniciranju potpisivanja novih dokumenata u ovoj oblasti. Кao i do sada, Predstavništvo će pružati podršku učešću naučnih radnika i intelektualaca iz Republike Srpske na naučnim konferencijama, skupovima, tribinama i sličnim manifestacijma u Republici Srbiji.

 

Organizovanje naučnih konferencija i tematskih skupova

U saradnji sa akademijama nauka i umjetnosti Srbije i Republike Srpske, Institutom za istraživanje srpskih stradanja u XX vijeku, Evroazijskim bezbjednosnim forumom, Beogradskim forumom za svet ravnopravnih, portalom „Sve o Srpskoj“, kao i drugim relevantnim naučnim institutima, visokoškolskim ustanovama, organizacijama i medijima u Srbiji i Republici Srpskoj, Predstavništvo će organizovati ili podržati više naučnih skupova i okruglih stolova:

  • Skup o Srebrenici

U svjetlu najnovijih britanskih dokumenata koji dokazuju da nije postojao plan Vojske Republike Srpske za zauzimanje Srebrenice i da su napad isprovocirali branioci enklave u okolna srpska sela, Predstavništvo planira da organizuje skup o ratnim zbivanjima u ovom kraju BiH. Održavanje jednog ovakvog skupa pogotovo je važno povodom 25. godišnjice obilježavanja lažnog genocida, jer možemo da očekujemo ponovno pokretanje medijske kampanje usmjerene na satanizaciju Republike Srpske, pa možda čak i nametanje zakona o zabrani poricanja genocida, što je Visoki predstavnik i najavio krajem 2019. godine. Na skupu bi učestvovali stručnjaci koji se ovim problemom bave sa pravnog, istorijskog i političkog stanovišta. Potencijalni partneri su Evroazijski bezbjednosni forum, portal „Sve o Srpskoj“ i neki od beogradskih instituta.

  • Okrugli sto „Ljudski gubici pripadnika srpskog naroda tokom ratnih sukoba 1992-1995. godine u BiH“

U saradnji sa Institutom za istraživanje srpskih stradanja u XX vijeku planiran je okrugli sto na temu „Ljudski gubici pripadnika srpskog naroda tokom ratnih sukoba 1992– 1995. u BiH“.

  • Okrugli sto „Bosna i Srbi u doba bana Кulina“

U organizaciji Istorijskog instituta Beograd, Odjeljenja društvenik nauka Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji planirano je održavanje okruglog stola na temu „Bosna i Srbi u doba bana Кulina“. Okrugli sto bi imao za cilj da sistematizuje postojeća i ponudi nova saznanja o razdoblju vladavine bana Кulina, te da ih približi široj javnosti. Fokus bi bio usmjeren na značaj Кulinove vladavine i važnost njegove povelje Dubrovčanima kao prvog sačuvanog ćiriličnog vladarskog dokumenta, kao i na Кulinove odnose sa prvim Nemanjićima i na vjerske, društvene i političke prilike u drugoj polovini XII i početkom XIII vijeka. Tematski okvir: Povelja bana Кulina, crkvene prilike, odnosi sa Nemanjićima, državnost i identitet Raške i Bosneu Кulinovo doba.

  • Okrugli sto „Stanje srpske nacije danas“

U organizaciji Beogradskog foruma za svet ravnopravinih i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, planiran je okrugli sto na temu „Stanje srpske nacije danas“. O ovoj temi, koja se prioritetno odnosi na Srbe u regionu, govorilo bi 20-ak izlagača iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Albanije. Izlagači bi svoje referate u široj formi dostavili organizatoru prije početka okruglog stola. Izlaganja bi se nakon okruglog stola objavila kao poseban zbornik radova. 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3441
Broj pregleda članka : 13179037
Imamo 238 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.11.2022.god.
Festival studenskih pozorišta „Кestenburg 2023“
Opširnije...
 
17.11.2022.god.
Sastanak o zaštiti imovinskih prava Srba u Federaciji BiH
Opširnije...

Prethodni događaji

25.11.2022.god.
Otvaranje festivala „Kestenburg“ 19. februara u Beogradu
Opširnije...
 
19.11.2022.god.
Srbi imaju zakonsku mogućnost i moralnu obavezu da spriječe otimanje svoje imovine
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму