Početna Aktivnosti Naučno-tehnička saradnja

Naučno-tehnička saradnja

El. pošta Štampa PDF

Saradnja u naučno-tehničkoj oblasti proizilazi prvenstveno iz primjene protokola i memoranduma potpisanih između resornih ministarstava, instituta, fakulteta i drugih institucija u ovoj oblasti, a posebno Protokola o saradnji u oblasti nauke i tehnologije između Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, odnosno Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Sporazuma o bilateralnoj naučnoj saradnji koje su potpisale Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Srpska akademija nauka i umetnosti.


Aktivnosti Predstavništva na polju naučno-tehničke i univerzitetske saradnje za 2019. godinu

Organizovanje naučnih konferencija, tematskih skupova i objavljivanje zbornika radova

Predstavništvo planira da u konsultaciji sa kabinetima predsjednika Republike i predsjednika Vlade Republike Srpske, u svakom kvartalu 2019. održi najmanje po jedan tematski skup na aktuelne teme koje se tiču političkog, društvenog, ekonomskog, kulturnog i vjerskog života Republike Srpske i BiH i saradnje koju Srpska na tim poljima ostvaruje ili planira da ostvari sa Republikom Srbijom. Zavisno od obima i kvaliteta izlaganja i diskusija do kraja 2019. godine biće objavljeni i tematski zbornici radova. Кonkretne teme biće usaglašene sa kabinetima predsjednice, premijera Republike Srpske i ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju, a na iste adrese biće dostavljeni transkripti izlaganja i zaključci skupova, kao i kompletna priprema zbornika. Predstavništvo će ove skupove organizovati samostalno ili u saradnji sa relevantnim naučnim institutima, visokošklskim institucijama i medijskim kućama u Republici Srpskoj i Srbiji, a uz učešće univerzitetskih profesora, naučnih istraživača, analitičara, kulturnih i javnih radnike iz Srpske i Srbije. Neke od tema biće BiH i NATO, ustavne promjene, promjene izbornog zakona BiH, entitetske nadležnosti u izvornom Dejtonskom sporazumu, pozicija Republike Srpske u zajedničkim organima, BiH na putu u EU, uloga Pravoslavne crkve u društvenom životu srpskog naroda itd.

 

Aktiviranje MAP-a za BiH i gaženje neutralnosti Republike Srpske

Predstavništvo planira da organizuje skup na temu „Aktiviranje MAP-a za BiH i gaženje neutralnosti Republike Srpske“. Nedavna odluka NATO da aktivira Akcioni plan za članstvo BiH u toj alijansi otvorilo je mnoga pitanja i nedoumice:

  • Da li NATO svesno i namerno ignoriše Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je Naronda skupština Republike Srpske usvojila u oktobru 2017?
  • Da li vodeće NATO sile nameravaju da uguraju BiH u NATO na silu, mimo volje naroda Republike Srpske?
  • Da li je, s tim u vezi, moguć ”crnogorski”, odnosno ”makedonski” scenario u BiH, po kom bi se još jedna država, mimo iskazane narodne volje, ugurala u NATO članstvo?
  • Da li su jednostrani i ishitreni potezi NATO-a u funkciji izbacivanja ili minimiziranja ruskog, kineskog i drugih, rastućih nezapadnih uticaja na Balkanu?
  • Кako se potezi NATO-a vezani za BiH mogu povezati sa mlakim reagovanjem alijanse na ekstremne i jednostrane poteze secesionističkih struktura u Prištini?
  • Da li poslednji potezi NATO-a predstavljaju opasnost za mir u regionu, i za mogući povratak u 1990-te?

 

Republika Srpska nakon formiranja vlasti u BiH

U drugom kvartalu u planu je održavanje skupa na temu „Republika Srpska nakon formiranja vlasti u BiH“. Кako će funkcionisati novoizabrano rukovodstvo Republike Srpske s obzirom na predizborne programe, ali i domaće i međunarodne političke okolnosti? Sa jedne strane, patriotski blok nikada nije bio jedinstveniji, jer je okupio i veliki dio opozicije, a sa druge, novi izazovi, kako iz Sarajeva, tako i iz Brisela. Već prvih dana mandata predsjedavajućem Predsjedništva BiH osporeno je pravo na zastavu Republike Srspke i lično obezbjeđenje, a emisari NATO-a su stigli sa ponudom integracije BiH po skraćenoj proceduri, uprkos skupštinskoj rezoluciji Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. Da li se poslije OHR, a zatim stranaca u pravosuđu BiH, NATO javlja kao novi mehanizm pritisaka na Republiku Srpsku?

 

Prezentacija projekta Enciklopedija genocida u NDH

Predstavništvo planira da 2019. godine u saradnji sa Muzejem žrtava genocida i Republičkim sekretarijatom za vjere Republike Srpske organizuje prezentaciju projekta Enciklopedije genocida u NDH. Istoričari Veljko Đurić Mišina (Beograd) i Dragan Davidović (Banjaluka), uz podršku institucija kojim rukovode, pokrenuli su veliki projekat da se u enciklopedijskoj formi obuhvate svi relevantni dokumenti i naučni prilozi vezani za genocid u NDH. Pored srpskih autora tu će biti sabrani i radovi renomiranih autora iz Rusije, Izraela, SAD, Francuske, Britanije, Njamačke, a uz saradnju većeg broja domaćih saradnika biće istraženi i ekonomski i kulturni aspekti genocida, te sačinjena mapa zločina nad srpskim narodom u Hrvatskoj i BiH. Enciklopedija je inspirisana i biće urađena po modelu „Enciklopedije holokausta“. Projekat koji je razrađen i trajaće četiri godine dobio je načelnu podšku odgovarajućih institucija Srbije i Srpske te SPC, a biće najprije javno predstavljen u Beogradu i Banjaluci. 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2835
Broj pregleda članka : 4216533
Imamo 81 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

07.01.2020.god.
Dan Republike Srpske Krajišnici u Novom Sadu slave dan ranije: 8. januara
Opširnije...
 
25.12.2019.god.
Goran Vračar dobitnik nagrade „Rastko Petrović“ za poeziju
Opširnije...

Prethodni događaji

09.01.2020.god.
Dan Republike Srpske proslavljen danas i u Subotici
Opširnije...
 
09.01.2020.god.
U Novom Sadu svečanost povodom Dana Republike Srpske
Opširnije...
Преузмите Билтен