Početna Aktivnosti Privredna saradnja

Privredna saradnja

El. pošta Štampa PDF

Jedan od naših osnovnih zadataka je podsticanje i razvoj saradnje u oblasti privrede i korišćenja prirodnih resursa, tj. unapređenja ekonomske saradnje u svim segmentima. U tom cilju Predstavništvo radi na: stalnom podsticanju neposredne saradnje između privrednih subjekata iz Republike Srpske i Srbije, promociji privrednih potencijala Republike Srpske, podsticanju direktnih ulaganja u Republiku Srpsku i podsticanju izvoza iz Republike Srpske.


Aktivnosti Predstavništva na polju privredne i ekonomske saradnje za 2019. godinu

Projekat „Podrinje"

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, koje ima ulogu koordinatora operativnih aktivnosti na Projektu „Podrinje“, nastaviće i u 2019. godini aktivnosti vezane za realizaciju usvojenog Akcionog plana ovog projekta. Akcioni plan Programa razvoja Podrinja 2018-2022. usvojen je na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Republike Srbije koja je održana u novembru 2017. godine. Novi akcioni plan za razvoj ima ogroman značaj, te je izuzetno važan za realizaciju nekoliko strateških projekata.

Predstavništvo će u okviru ažuriranja i unapređenja veb-sajta koje planiramo u 2019. godini, kreirati bazu podataka o projektima koji su predviđeni Akcionim planom te kreirati poseban dio veb-sajta koji će se odnositi na projekat „Podrinje“. Na realizaciji ovog projekta je već tokom 2014. godine završena prva faza, urađena je Studija sličnosti i komplementarnosti privredne strukture Republike Srpske i Republike Srbije. U Užicu je 2015. godine održana konstitutivna sjednica na kojoj je formiran Savjet korisnika i Radna grupa Republike Srbije i Republike Srpske za pripremu Akcionog plana „Podrinje“, a tokom 2016. godine su realizovane brojne aktivnosti u vezi usaglašavanja zajedničkog Akcionog plana projekta Podrinje 2017-2020.

Više o Projektu pogledajte ovdje.

 

Projekat „Podsticaj međusobne saradnje i promocija privrednih subjekata iz Republike Srpske i Srbije“

Ovaj projekat Predstavništvo je putem veb-sajta pokrenulo prije pet godina sa ciljem da poveže kompanije koje su zainteresovane za uspostavljanje i proširivanje saradnje sa firmama i kompanijama iz Republike Srpske koje žele da plasiraju svoje proizvode i usluge na tržište Srbije ili da u Srbiji nađu poslovnog partnera. I u 2019. godini nastavićemo da u okviru ovog projekta pružamo podršku poslovnim ljudima i firmama, prikupljamo informacije o ponudi i potražnji roba i usluga i prema potrebi organizujemo poslovne susrete između zainteresovanih kompanija i investitora iz Srbije i Republike Srpske.

Na našem veb-sajtu postavljen je elektronski Кatalog firmi iz Republike Srpske koje su iskazale interes za pronalaženje poslovnog partnera iz Srbije. Кatalog će i ubuduće biti dopunjavan novim firmama koje se prijave putem online upitnika objavljenim na našem veb-sajtu. I ranije smo planirali da pripremimo Кatalog firmi iz Srbije koje su zainteresovane za pronalaženje poslovnog partnera u Srpskoj, pa ćemo ove godine uložiti veće napore da animiramo firme iz Srbije kako bismo realizovali ovu aktivnost. Realizaciju ovog projekta trebalo bi da podrže privredne komore i resorna ministarstva Republike Srpske i Republike Srbije.

Više o Projektu pogledajte ovdje.

 

Promocija prirodnih i privrednih potencijala i podrška preduzećima

Na incijativu i prijedlog opštine i/ili privrednog subjekta organizovaćemo pojedinačne promocije preduzeća i razvojnih projekata iz Republike Srpske u cilju privlačenja stranih investitora i upoznavanja sa ponudom roba i usluga iz Republike Srpske.

I ubuduće ćemo posebnu pažnju poklanjati promociji prirodnih i privrednih potencijala Republike Srpske na veb-sajtu Predstavništva. U Biltenu ćemo i dalje predstavljati opštine, poslovne zone, investicione potencijale i razvojne projekte, a u okviru rubrike „U fokusu“ objavljivaćemo javne pozive i druge materijale koje nam dostave opštine ili drugi subjekti iz Republike Srpske.

U zavisnosti od ispoljenih interesa i potreba, pružaćemo podršku našim preduzećima kod uspostavljanja saradnje sa privrednim subjektima u Srbiji, te davati informativnu i tehničko-organizacionu pomoć u vezi s njihovim učešćem na poslovnim forumima, promotivnim skupovima, konferncijama i sličnim događajima. U ovim aktivnostima naročito ćemo podsticati neposrednu saradnju malih i srednjih preduzeća, prije svega onih koji bi kandidovali zajedničke projekate za finansijsku podršku iz fondova Evropske unije ili nekih drugih fondova.


 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2680
Broj pregleda članka : 3594373
Imamo 89 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

09.07.2019.god.
Sutra u Matici srpskoj svečano uručenje priznanja „Bela golubica“
Opširnije...
 
03.07.2019.god.
Počinje Dvanaesta međunarodna umetnička kolonija u Krčedinu
Opširnije...

Prethodni događaji

10.07.2019.god.
Priznanje „Bela golubica“ Matiji Bećkoviću i Žan Кristofu Bisonu
Opširnije...
 
04.07.2019.god.
Otvorena Dvanaesta međunarodna umjetnička kolonija u Кrčedinu
Opširnije...
Преузмите Билтен