Početna Aktivnosti Privredna saradnja

Privredna saradnja

El. pošta Štampa PDF

Jedan od naših osnovnih zadataka je podsticanje i razvoj saradnje u oblasti privrede i korišćenja prirodnih resursa, tj. unapređenja ekonomske saradnje u svim segmentima. U tom cilju Predstavništvo radi na: stalnom podsticanju neposredne saradnje između privrednih subjekata iz Republike Srpske i Srbije, promociji privrednih potencijala Republike Srpske, podsticanju direktnih ulaganja u Republiku Srpsku i podsticanju izvoza iz Republike Srpske.


Aktivnosti Predstavništva na polju privredne i ekonomske saradnje za 2019. godinu

Projekat „Podrinje"

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, koje ima ulogu koordinatora operativnih aktivnosti na Projektu „Podrinje“, nastaviće i u 2019. godini aktivnosti vezane za realizaciju usvojenog Akcionog plana ovog projekta. Akcioni plan Programa razvoja Podrinja 2018-2022. usvojen je na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Republike Srbije koja je održana u novembru 2017. godine. Novi akcioni plan za razvoj ima ogroman značaj, te je izuzetno važan za realizaciju nekoliko strateških projekata.

Predstavništvo će u okviru ažuriranja i unapređenja veb-sajta koje planiramo u 2019. godini, kreirati bazu podataka o projektima koji su predviđeni Akcionim planom te kreirati poseban dio veb-sajta koji će se odnositi na projekat „Podrinje“. Na realizaciji ovog projekta je već tokom 2014. godine završena prva faza, urađena je Studija sličnosti i komplementarnosti privredne strukture Republike Srpske i Republike Srbije. U Užicu je 2015. godine održana konstitutivna sjednica na kojoj je formiran Savjet korisnika i Radna grupa Republike Srbije i Republike Srpske za pripremu Akcionog plana „Podrinje“, a tokom 2016. godine su realizovane brojne aktivnosti u vezi usaglašavanja zajedničkog Akcionog plana projekta Podrinje 2017-2020.

Više o Projektu pogledajte ovdje.

 

Projekat „Podsticaj međusobne saradnje i promocija privrednih subjekata iz Republike Srpske i Srbije“

Ovaj projekat Predstavništvo je putem veb-sajta pokrenulo prije pet godina sa ciljem da poveže kompanije koje su zainteresovane za uspostavljanje i proširivanje saradnje sa firmama i kompanijama iz Republike Srpske koje žele da plasiraju svoje proizvode i usluge na tržište Srbije ili da u Srbiji nađu poslovnog partnera. I u 2019. godini nastavićemo da u okviru ovog projekta pružamo podršku poslovnim ljudima i firmama, prikupljamo informacije o ponudi i potražnji roba i usluga i prema potrebi organizujemo poslovne susrete između zainteresovanih kompanija i investitora iz Srbije i Republike Srpske.

Na našem veb-sajtu postavljen je elektronski Кatalog firmi iz Republike Srpske koje su iskazale interes za pronalaženje poslovnog partnera iz Srbije. Кatalog će i ubuduće biti dopunjavan novim firmama koje se prijave putem online upitnika objavljenim na našem veb-sajtu. I ranije smo planirali da pripremimo Кatalog firmi iz Srbije koje su zainteresovane za pronalaženje poslovnog partnera u Srpskoj, pa ćemo ove godine uložiti veće napore da animiramo firme iz Srbije kako bismo realizovali ovu aktivnost. Realizaciju ovog projekta trebalo bi da podrže privredne komore i resorna ministarstva Republike Srpske i Republike Srbije.

Više o Projektu pogledajte ovdje.

 

Promocija prirodnih i privrednih potencijala i podrška preduzećima

Na incijativu i prijedlog opštine i/ili privrednog subjekta organizovaćemo pojedinačne promocije preduzeća i razvojnih projekata iz Republike Srpske u cilju privlačenja stranih investitora i upoznavanja sa ponudom roba i usluga iz Republike Srpske.

I ubuduće ćemo posebnu pažnju poklanjati promociji prirodnih i privrednih potencijala Republike Srpske na veb-sajtu Predstavništva. U Biltenu ćemo i dalje predstavljati opštine, poslovne zone, investicione potencijale i razvojne projekte, a u okviru rubrike „U fokusu“ objavljivaćemo javne pozive i druge materijale koje nam dostave opštine ili drugi subjekti iz Republike Srpske.

U zavisnosti od ispoljenih interesa i potreba, pružaćemo podršku našim preduzećima kod uspostavljanja saradnje sa privrednim subjektima u Srbiji, te davati informativnu i tehničko-organizacionu pomoć u vezi s njihovim učešćem na poslovnim forumima, promotivnim skupovima, konferncijama i sličnim događajima. U ovim aktivnostima naročito ćemo podsticati neposrednu saradnju malih i srednjih preduzeća, prije svega onih koji bi kandidovali zajedničke projekate za finansijsku podršku iz fondova Evropske unije ili nekih drugih fondova.


 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2835
Broj pregleda članka : 4222206
Imamo 74 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

07.01.2020.god.
Dan Republike Srpske Krajišnici u Novom Sadu slave dan ranije: 8. januara
Opširnije...
 
25.12.2019.god.
Goran Vračar dobitnik nagrade „Rastko Petrović“ za poeziju
Opširnije...

Prethodni događaji

09.01.2020.god.
Dan Republike Srpske proslavljen danas i u Subotici
Opširnije...
 
09.01.2020.god.
U Novom Sadu svečanost povodom Dana Republike Srpske
Opširnije...
Преузмите Билтен