Početna Aktivnosti Privredna saradnja

Privredna i ekonomska saradnja

El. pošta Štampa PDF

Jedan od naših osnovnih zadataka je podsticanje i razvoj saradnje u oblasti privrede i korišćenja prirodnih resursa, tj. unapređenja ekonomske saradnje u svim segmentima. U tom cilju Predstavništvo radi na: stalnom podsticanju neposredne saradnje između privrednih subjekata iz Republike Srpske i Srbije, promociji privrednih potencijala Republike Srpske, podsticanju direktnih ulaganja u Republiku Srpsku i podsticanju izvoza iz Republike Srpske.


Aktivnosti Predstavništva na polju privredne i ekonomske saradnje za 2020. godinu

Projekat „Podrinje"

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, koje ima ulogu koordinatora operativnih aktivnosti na projektu „Podrinje“, nastaviće i u 2020. godini aktivnosti vezane za realizaciju usvojenog Akcionog plana Programa razvoja Podrinja 2018-2022 u skladu sa preporukama nosioca projekta - Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske i Ministarstva privrede Republike Srbije.

Više o Projektu pogledajte ovdje.

 

Projekat „Podsticaj međusobne saradnje i promocija privrednih subjekata iz Republike Srpske i Srbije“

Ovaj projekat Predstavništvo realizuje već nekoliko godina putem veb-sajta sa ciljem da poveže kompanije koje su zainteresovane za uspostavljanje i proširivanje saradnje sa firmama i kompanijama iz Republike Srpske koje žele da plasiraju svoje proizvode i usluge na tržište Srbije ili da u Srbiji nađu poslovnog partnera. U 2020. godini u okviru novog veb-sajta ažuriraćemo prezentacije postojećih firmi i inicirati prijavljivanje novih kompanija da se predstave u elektronskom katalogu na ovaj način. U realizaciju ovog projekta trebalo bi da se uključe i privredne komore i resorna ministarstva Republike Srpske i Republike Srbije.

Više o Projektu pogledajte ovdje.

 

Promocija prirodnih i privrednih potencijala i podrška preduzećima

U okviru ovog zadatka obavljaćemo slijedeće aktivnosti:


a) Na incijativu i prijedlog opštine i/ili privrednog subjekta promovisaćemo razvojne projekte i organizovaćemo pojedinačne promocije preduzeća u cilju privlačenja stranih investitora i upoznavanja sa ponudom roba i usluga iz Republike Srpske.
b) Posebnu pažnju posvetićemo promociji prirodnih i privrednih potencijala Republike Srpske na novom veb-sajtu Predstavništva koji planiramo izraditi u 2020. godini. U okviru rubrike „U fokusu“ i dalje ćemo objavljivati javne pozive i druge materijale koje nam dostave opštine ili drugi subjekti iz Republike Srpske.
v) U zavisnosti od ispoljenih interesa i potreba, kao i do sada, pružaćemo podršku našim preduzećima prilikom uspostavljanja saradnje sa privrednim subjektima u Srbiji, te davati informativnu i tehničko-organizacionu pomoć u vezi sa njihovim učešćem na poslovnim forumima, promotivnim skupovima, konferncijama i sličnim događajima. U ovim aktivnostima naročito ćemo podsticati neposrednu saradnju malih i srednjih preduzeća, prije svega onih koji bi kandidovali zajedničke projekate za finansijsku podršku iz fondova Evropske unije ili nekih drugih fondova.

 

Podsticanje proizvođača iz Srbije za ulaganja u Republiku Srpsku

Predstavništvo će kroz razgovore i direktne kontakte sa proizvođačima u Srbiji, sugerisati i podsticati ih da u proizvodnim pogonima u Republici Srpskoj organizuju proizvodnju svojih robnih marki. Na ovakav način doprinijelo bi se zapošljavanju radnika i razvoju privrede Republike Srpske, a proizvođači iz Srbije bi obezbijedili bolji plasman svojih proizvoda i na tržištu Federacije BiH, prije nego otvaranjem predstavništava svojih firmi u Federaciji BiH što je do sada bila česta praksa.

 

Praćenje i rješavanje problema sa kojima se susreću privrednici iz Srbije prilikom poslovanja u Republici Srpskoj

Predstavništvo će i dalje nastojati da inicira rješavanje problema koje imaju privrednici iz Srbije prilikom poslovanja u Republici Srpskoj i o tome obavještavati resorna ministarstva i privredne komore Republike Srpske i Srbije i pružati podršku subjektima koji nam se direktno obrate za pomoć u rješavanju konkretnih problema. 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3441
Broj pregleda članka : 13178874
Imamo 164 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.11.2022.god.
Festival studenskih pozorišta „Кestenburg 2023“
Opširnije...
 
17.11.2022.god.
Sastanak o zaštiti imovinskih prava Srba u Federaciji BiH
Opširnije...

Prethodni događaji

25.11.2022.god.
Otvaranje festivala „Kestenburg“ 19. februara u Beogradu
Opširnije...
 
19.11.2022.god.
Srbi imaju zakonsku mogućnost i moralnu obavezu da spriječe otimanje svoje imovine
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму