Početna Aktivnosti Socijalna i zdravstvena zaštita

Saradnja u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite

El. pošta Štampa PDF

Predstavništvo obavlja poslove i zadatke koji se odnose na unapređenje i razvoj saradnje u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite između Republike Srpske i Srbije. U tom smislu, Predstavništvo obavlja poslove koji se odnose na:

  • ostvarivanje prava lica koja se zdravstveno i socijalno zbrinjavaju u Srbiji i
  • u oblasti boračko-invalidske zaštite dio poslova koji se odnosi na korisnike ličnih i porodičnih prava koji žive u Srbiji, uz koordinaciju rada i saradnju sa nadležnim ministarstvima, opštinskim organima uprave i drugim institucijama Republike Srpske i Srbije.

Aktivnosti Predstavništva na polju socijalne i zdravstvene zaštite za 2020. godinu

Poslovi u oblasti boračko-invalidske zaštite

Predstavništvo mjesečno dostavlja podatake za obračun Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i to će činiti i u narednoj godini. Navedeni podaci se odnose na korisnike koji svoja prava u oblasti boračko-invalidske zaštite ostvaruju preko Predstavništva.
Ukupan broj ličnih i porodičnih prava koje korisnici koji žive u Srbiji ostvaruju Predstavništva po propisima Republike Srpske je 3.603 (do 31.12.2019. godine), od toga su:
  • lična prava ukupno 3.236, i to: 2.587 prava boraca, 608 prava ratnih vojnih invalida i 41 prava civilnih žrtava rata;
  • porodična prava ukupno 367, i to: 28 prava članova porodice umrlog vojnog invalida, 315 prava članova porodice poginulog borca, 22 prava porodice civilnih žrtava rata i 2 korisnika posebnih mjesečnih primanja.
Preko Predstavništva prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite ostvaruje ukupno 3.473 korisnika. U 2019. godini iz opština u Republici Srpskoj dostavljeno je 407 novih spisa.
Kao i do sada Predstavništvo će svakog mjeseca preuzimati obračun iz informacionog sistema Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, pripremati i ažurirati spiskove korisnika lične i porodične invalidnine, vršiti preračunavanje iznosa obračunatih u KM u odgovarajuće iznose u evrima u kojima se vrši isplata i njihovo dostavljanje u banku. Predstavništvo će voditi evidenciju i o novim korisnicima i pripremati svu neophodnu dokumentaciju koja je potrebna da bi korisnici ostavrili svoja prava, te biti u kontaktu sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite i opštinskim organima boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, i prema potrebi sa odgovarajućim institucijama Republike Srbije.

 

Tematski skup - rješavanje problema ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu

Predstavništvo će i u narednoj godini nastaviti nastojanja da se riješe problemi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu sa kojima se suočavaju državljani Republike Srpske koji veći dio godine žive u Srbiji, prvenstveno studenti koji studiraju u Srbiji i penzioneri koji su imali izbjeglički status, a sada imaju dvojno državljanstvo i ličnu kartu Srbije i ne žele da odjave prebivalište iz BiH, jer imaju imovinska potraživanja u Federaciji. Prvi problem se ogleda u tome da studenti dok su na školovanju u Srbiji imaju pravo samo na hitnu zdravstvenu zaštitu, dok se u drugom slučaju, da bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu u Srbiji, u Fondu zdravstvene zaštite Republike Srbije se od penzionera zahtijeva odjava iz Federacije. Budući da u Federaciji potražuju imovinu penzioneri se ne mogu odreći lične karte iz Federacije. U saradnji sa predstavnicima Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Zavoda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije, Zavoda za socijalno osiguranje Srbije, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srpske, Predstavništvo će nastaviti zalaganje da se pokušaju riješiti navedeni problemi i organizuje tematski skup o navedenoj problematici.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3441
Broj pregleda članka : 13178761
Imamo 230 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.11.2022.god.
Festival studenskih pozorišta „Кestenburg 2023“
Opširnije...
 
17.11.2022.god.
Sastanak o zaštiti imovinskih prava Srba u Federaciji BiH
Opširnije...

Prethodni događaji

25.11.2022.god.
Otvaranje festivala „Kestenburg“ 19. februara u Beogradu
Opširnije...
 
19.11.2022.god.
Srbi imaju zakonsku mogućnost i moralnu obavezu da spriječe otimanje svoje imovine
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму