Početna Aktivnosti Zdravstvo i soc.zaštita

Saradnja u oblasti zdravstva i socijalne zaštite

El. pošta Štampa PDF

Predstavništvo obavlja poslove i zadatke koji se odnose na unapređenje i razvoj saradnje u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite između Republike Srpske i Srbije. U tom smislu, Predstavništvo obavlja poslove koji se odnose na:

  • ostvarivanje prava lica koja se zdravstveno i socijalno zbrinjavaju u Srbiji i
  • u oblasti boračko-invalidske zaštite dio poslova koji se odnosi na korisnike lične i porodične invalidnine koji žive u Srbiji, uz koordinaciju rada i saradnju sa nadležnim ministarstvima, opštinskim organima uprave i drugim institucijama Republike Srpske i Srbije.

Aktivnosti Predstavništva na polju zdravstvene i socijalne zaštite za 2018. godinu

Svakodnevni poslovi u oblasti boračko-invalidske zaštite

Predstavništvo redovno obavlja poslove iz nadležnosti Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, koji se odnose na korisnike koji žive u Srbiji, a koji svoja prava u oblasti boračko-invalidske zaštite ostvaruju preko Predstavništva.

Ukupan broj ličnih i porodičnih prava koje korisnici koji žive u Srbiji ostvaruju preko Predstavništva po propisima Republike Srpske je 2999 - od toga su 2638 lična prava (2031 prava boraca, 571 prava vojnih invalida i 36 prava CŽR) i 361 porodičnih prava (307 prava porodica poginulih boraca, 26 prava članova porodice umrlog vojnog invalida, 25 prava članova porodice CŽR i 3 korisnisnika posebnih mjesečnih primanja.

Preko Predstavništva prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite ostvaruje ukupno 2999 korisnika (2638 korisnika ličnih prava i 361 korisnik porodičnih prava). Ovo je stanje iz decembra 2017. godine.

Ukratko, redovni poslovi se odnose na: preuzimanje obračuna iz informacionog sistema Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, pripremanje i ažuriranje spiskova korisnika lične i porodične invalidnine, godišnjeg i mjesečnog boračkog dodatka, novčane nadoknade po osnovu odlikovanja, vođenje evidencije o novim korisnicima, te mjesečno ažuriranje isplatnih spiskova korisnika lične i porodične invalidnine i boračkog dodatka koji se dostavljaju Komercijalnoj banci a.d. Beograd.

U stalnim smo kontaktima sa korisnicima pomenutih prava, kojima pružamo odgovarajuću informativnu i savjetodavnu pomoć, što se često ogleda i u pisanju različitih zahtjeva u vezi sa ostvarivanjem njihovih prava. Takođe, stalni kontakt ostvarujemo sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite i opštinskim organima boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

 

Tematski skup - rješavanje problema ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu

Predstavništvo već duže vrijeme nastoji organizovati tematski skup na kojem bi se pokušalo naći rješenje za probleme u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu sa kojim se suočavaju državljani Republike Srpske koji veći dio godine žive u Srbiji, prvenstveno studenti koji studiraju u Srbiji i penzioneri koji su imali izbjeglički status, a sada imaju dvojno državljanstvo i ličnu kartu Srbije i ne žele da odjave prebivalište iz BiH, jer imaju imovinska potraživanja u Federaciji. Prvi problem se ogleda u tome da studenti dok su na školovanju u Srbiji imaju pravo samo na hitnu zdravstvenu zaštitu, dok se u drugom slučaju, da bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu u Srbiji, u Fondu zdravstvene zaštite Republike Srbije od penzionera zahtjeva odjava iz Federacije. Budući da u Federaciji potražuju imovinu penzioneri se ne mogu odreći lične karte iz Federacije.

Predstavništvo će nastojati da u 2018. godini konačno organizuje tematski skup na kojem bi se pokušalo riješiti navedeni problemi, a na kojem bi učestvovali predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Zavoda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije, Zavod za socijalno osiguranje Srbije, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srpske. Za realizaciju ove aktivnosti, neophodna je podrška tih institucija.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2517
Broj pregleda članka : 3107171
Imamo 51 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

22.02.2019.god.
Promocija banjskih centara Republike Srpske na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu
Opširnije...
 
20.02.2019.god.
Svečano otvaranje 41. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu
Opširnije...

Prethodni događaji

21.02.2019.god.
Otvoreni 41. Međunarodni sajam turizma i 10. Sajam vina „Beovajn”
Opširnije...
 
30.01.2019.god.
Sporazum o saradnji udruženja iz Srpske i Srbije koja brinu o osobama sa Daunovim sindromom
Opširnije...
Преузмите Билтен