Početna Aktuelnosti Najava događaja U Subotu u Beogradu: Velika nagrada Društva „Sveti Sava“ Aleksandri Gazivoda iz Trebinja, sutra u Dječijem pozorištu Republike Srpske: Medalja društva „Sveti Sava“ Vesni Aćić iz Banje Luke
El. pošta Štampa PDF
24.01.2018.god.
U Subotu u Beogradu: Velika nagrada Društva „Sveti Sava“ Aleksandri Gazivoda iz Trebinja, sutra u Dječijem pozorištu Republike Srpske: Medalja društva „Sveti Sava“ Vesni Aćić iz Banje Luke

Ovogodišnje svetosavske svečanosti koje Društvo „Sveti Sava“, kao najstarije u srpskom narodu (osnovano je 1886), priređuje u slavu prvog srpskog arhiepiskopa, počeće sutra u 12 sati u Banjoj Luci, u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Ovo je jubilarna, deseta godina kako Društvo „Sveti Sava“ aktivno djeluje u Republici Srpskoj, gdje pored ostalih aktivnosti, svake godine raspisuje konkurse za najbolje likovne radove učenika osnovnih škola Srbije, Srpske i rasejanja, pa najuspješnijima dodjeljuje nagrade koje su lijepe (gramate), korisne (knjige) i slatke (čokolade i bomboni).

Mladi likovni umjetnici ove godine su na temu „Knjiga Svetog Save“ poslali čak 717 radova (crteža, kolaža, akvarela, grafika, slika i knjiga), a žiri je 80 izabrao za izložbu, koja će sutra biti otvorena u Dječijem pozorištu Republike Srpske, i nagradio 11 mladih umetnika-učenika osnovnih škola i jednu predškolsku grupu.

Prve nagrade Društva „Sveti Sava“ sutra će u Dječijem pozorištu Republike Srpske primiti Tamara Stanković iz Kovačevca kod Mladenovca i Zoja Šišarica iz Banje Luke; druge: Teodora Jarić iz Prijedora i Nikola Sirar iz Česterega; treće: Jovana Preradović iz Banje Luke i Aleksandar Kostić iz Vlasotinca. Specijalne nagrade dobiće: Darija Vukčević iz Bazela (Švajcarska), Miloš Bašić Lingas iz Pariza (Francuska) i Aliki Kovačević iz Sofije (Bugarska). Specijalne nagrade za svoje umjetničke knjige dobiće: Jovana Jegdić iz Novog Kneževca, Tara Crnčević iz Prijedora i, po prvi put jedna predškolska grupa dječaka i djevočica iz vrtića u Čitluku kod Kruševca.

U ime Savjeta Društva „Sveti Sava“ iz Beograda će sutra na svečanost u Dječijem pozorištu u Banjoj Luci doći dr Ljubodrag P. Ristić, predsjednik Izvršnog odbora Društva, inače viši naučni saradnik Balkanološkog instituta SANU, koji će uz prigodnu besjedu o desetogodišnjici postojanja i rada ovog društva u Republici Srpskoj, uručiti predsjednici Pododbora mr Vesni B. Aćić najviše priznanje: Medalju društva „Sveti Sava“.

Najviše priznanje najstarijeg društva u srpskom narodu do sada su dobili: patrijarh srpski g. Irinej, akademik Dragoljub Živojinović, akademik Zlata Bojović, prof. dr Jasna Janićijević, Srpska književna zadruga, Službeni glasnik Srbije i Zavod za udžbenike Beograd, a ove godine – pored Vesne Aćić – dobila je i Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva, čijem će predstavniku biti uručena na svetosavskoj svečanosti u Beogradu, u Narodnoj biblioteci Srbije, u subotu u 12 sati.

Svetosavska svečanost u Narodnoj biblioteci Srbije u subotu biće u znaku nagrada za književne radove učenika osnovnih i srednjih škola Srbije, Srpske i rasejanja, a najljepša vijest je da je Aleksandra Gazivoda, učenica četvrtog razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja osvojila Veliku nagradu – najviše đačko priznanje Društva „Sveti Sava“.

Njen rad „Sveti Sava kao lirski junak u poeziji srpskih pesnika“ visoko je nadmašio sve ostale, a na ovogodišnjem književnom konkursu učestvovalo je 323 učenika iz Srbije, Srpske, Francuske i Švajcarske.

Prve nagrade u kategoriji učenika osnovnih škola osvojili su Jovana Kostadinović iz Niša i Katarina Kovačević iz Belog Potoka kod Beograda; druge: Vojislav Durmanović iz Bijeljine i Simona Dina Novaković iz Beograda, a treće: Andrej Ognjenović iz Pariza, Teodora Mitrović iz Krševice i sestre Maša i Luna Civkaroski iz Vranja. Specijalnu nagradu u ovoj kategoriji dobio je učenik Todor Ilić iz Pariza.

U kategoriji učenika srednjih škola prve nagrade dobili su Daša Radovanović iz Zemuna i Dušan Mirčić iz Zaječara, druge: Strahinja Kostadinović iz Niša, Ivana Nikolić iz Užica i Marko Samardžić iz Vrnjačke Banje, a treće: Nevena Vezmar iz Beograda, Nenad Vukanović iz Kraljeva i Nenad Drulović iz Nove Varoši.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji već petnaest godina sarađuje sa Društvom „Sveti Sava“. Predstavništvo redovno prati, podržava i učestvuje u sprovođenju Svetosavskog književnog konkursa u Beogradu, a pomoglo je osnivanje pododbora u Republici Srpskoj i sarađuje s njim u sprovođenju Svetosavskog likovnog konkursa, pa je tako i ove godine.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2594
Broj pregleda članka : 3284953
Imamo 396 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

18.04.2019.god.
Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević posjetiće Ministarstvo Privrede Srbije
Opširnije...
 
17.04.2019.god.
Tribina „Zašto Srpska neće u NATO?“
Opširnije...

Prethodni događaji

19.04.2019.god.
Potpisan memorandum o intenziviranju saradnje
Opširnije...
 
19.04.2019.god.
Održana tribina „Zašto Srpska neće u NATO?“
Opširnije...
Преузмите Билтен