Početna Aktuelnosti Najava događaja Tribina „Referendum o secesiji BiH '92. i stvaranje Republike Srpske – 27 godina kasnije“
El. pošta Štampa PDF
06.03.2019.god.
Tribina „Referendum o secesiji BiH '92. i stvaranje Republike Srpske – 27 godina kasnije“

U četvrtak, 7. marta, u 12 sati u beogradskom Medija centru, Terazije 3, I sprat, u organizaciji portala „Sve o Srpskoj“ i suorganizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji biće održana tribina na temu „Referendum o secesiji BiH '92. i stvaranje Republike Srpske – 27 godina kasnije“.

U Sarajevu je i ovog 1. marta, kao i unazad već više od četvrt vijeka, proslavljen referendum o secesiji BiH od Jugoslavije protiv volje srpskog naroda, iako je bio casus belli između tri konstitutivna naroda. Tome je prethodila majorizacija nad srpskim poslanicima u Skupštini BiH i Plebiscit srpskog naroda, kojim je 98-odstotnom većinom potvrđeno opredjeljenje Srba „da ostanu u zajedničkoj državi sa Srbijom i republikama koje to žele“. Uprkos svemu, referendum je održan, ali se za secesiju izjasnilo manje od ustavom propisane dvotrećinske većine. Tzv. međunarodna zajednica je i takav rezultat proglasila legalnom i legitimnom osnovom da BiH ode iz Jugoslavije. Odgovor Skupštine srpskog naroda u BiH bio je formiranje Republike Srpske, koja je odbranjena tokom tri i po godine građanskog rata. No ni nakon Dejtonskog sporazuma, koji su potpisale sve tri zaraćene strane i uz garanciju velikih sila, a Srpska dobila međunarodno priznanje i BiH ustav, unutrašnji i spoljni pritisci na Republiku su se nastavili. U negiranju legalnog i legitimnog postojanja Republike Srpske čak idu do osporavanja njenog imena i datuma rođenja. I minimalni kapital povjerenja između tri naroda, naslijeđen iz prošlosti, rapidno se troši, a bazični konsenzus o zajedničkoj BiH izgleda sve manje moguć. To je ključ u kome se može protumačiti čitava istorija savremene BiH i širi okvir u kome će se kretati rasprava na tribini.

Na skupu će govoriti Slobodan Antonić, Nenad Кecmanović, Dušan Proroković, Milomir Stepić i Darko Tanasković. Skup će otvoriti Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, a moderirati Đuro Bilbija, urednik portala „Sve o Srpskoj“.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2809
Broj pregleda članka : 4053590
Imamo 94 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

02.12.2019.god.
U četvrtak, 5. decembra svečano uručenje književne nagrade IZVOR 2019.
Opširnije...
 
14.11.2019.god.
Кonferencija za medije Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH
Opširnije...

Prethodni događaji

05.12.2019.god.
Uručene književne nagrade „Izvor“ za 2019. godinu: Goranu Vračaru i Velimiru Saviću
Opširnije...
 
15.11.2019.god.
Sarajevo koristi migrante radi promjene etničke strukture
Opširnije...
Преузмите Билтен