Početna Aktuelnosti Najava događaja Tribina „Šta BiH čini (ne)mogućom državom?“
El. pošta Štampa PDF
22.05.2019.god.
Tribina „Šta BiH čini (ne)mogućom državom?“

U četvrtak, 23. maja, u 13 sati u Pres centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihailova 6/III) biće održana tribina na temu „Šta BiH čini (ne)mogućom državom?“, u organizaciji informativnog portala Sve o Srpskoj i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Na tribini će učestvovati Slobodan Antonić, Aleksandar Vujović, Nenad Kecmanović, Aleksandar Pavić, Dušan Proroković i Darko Tanasković. Uvodnu riječ održaće Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji. Moderator tribine biće Đuro Bilbija, urednik informativnog portala Sve o Srpskoj.

Dogodine će se navršiti četvrt stoljeća kako je BiH izašla iz građanskog rata, ali još uvijek nije stigla do funkcionalne stabilnosti i gubi vrijeme i energiju na unutrašnje sporove. Ocjene se kreću od toga da je stanje gore nego početkom 90-ih, ili permanentno krizno stanje, preko toga da nije samoodrživa bez trajnog patronata „međunarodne zajednice“, ili bar bez upotrebe „bonskih ovlašćenja“ visokog predstavnika, do toga da spada u kategoriju beznadežnih ili propalih država od kojih treba odustati.

Razlike su još veće kada je riječ o uzrocima: neki optužuju protektorat da blokira unutrašnje demokratske potencijale i obeshrabruje domaće pregovarače, drugima su za sve krivi nacionali lideri koji žive od uzajamnih provokacija, treći problem vide u niskoj demokratskoj kulturi populacije nedorasle složenim mehanizmima konsocijacije. A nisu ništa manja razilaženja ni oko pitanja šta bi trebalo preduzeti.

Za Bošnjake je Dejtonski sporazum neprihvatljiv i traže centralizaciju i unitarizaciju BiH, za Srbe je upravo primjena izvornog Dejtona jedina grancija opstanka Republike Srpske i uslov ostanka u BiH, a za Hrvate je sporan prethodni Vašingtonski sporazum kojim su se odrekli trećeg entiteta. Pojavljuje se i ideja o novoj međunarodnoj konferenciji o BiH, u kojoj bi, s obzirom na izmijenjenu geopolitičku situaciju, učestvovale i Putinova Rusija, Sijeva Kina i Erdoganova Turska, a ne samo zapadne zemlje na čelu sa SAD. Kao što je prisutna i suprotna ideja: dogovor unutrašnjih aktera bez ikakvih spoljnih posredovanja.

Najzad, da li BiH uopšte ima budućnost i kakva bi ona mogla da bude?

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2805
Broj pregleda članka : 4037201
Imamo 90 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

02.12.2019.god.
U četvrtak, 5. decembra svečano uručenje književne nagrade IZVOR 2019.
Opširnije...
 
14.11.2019.god.
Кonferencija za medije Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH
Opširnije...

Prethodni događaji

05.12.2019.god.
Uručene književne nagrade „Izvor“ za 2019. godinu: Goranu Vračaru i Velimiru Saviću
Opširnije...
 
15.11.2019.god.
Sarajevo koristi migrante radi promjene etničke strukture
Opširnije...
Преузмите Билтен