Početna Aktuelnosti Najava događaja Tribina „Srpska i Srbija u promijenjenim geopolitičkim prilikama – stanje i perspektive“
El. pošta Štampa PDF
19.06.2019.god.
Tribina „Srpska i Srbija u promijenjenim geopolitičkim prilikama – stanje i perspektive“

U četvrtak, 20. juna, u 11 sati u Pres centru Udruženja novinara Srbije (Кnez Mihailova 6/III), u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Beograd i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, biće održana tribina na temu „Srpska i Srbija u promijenjenim geopolitičkim prilikama – stanje i perspektive“.

Na tribini će govoriti Ratko Dmitrović, Milimir Mučibabić, Dušan Proroković, Aleksandar Raković i Slobodan Reljić. Uvodnu riječ održaće šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Šta je kome donio novi svjetski poredak koji počinje slomom Sovjetskog Saveza i padom Berlinskog zida? Rušenjem zida srušila se i naša država i tako se jedan narod ujedinio, drugi ostao po republikama koje nisu imale sluha za manjine, a postali smo manjina, za koju nisu važila demokratska prava i standardi, koji je taj isti poredak propagirao. Upravo suprotno. Jedna izrazito pogubna i do kraja ponižavajuća posljedica tog poretka, tj. globalizacije – barem po nas, jeste primjena duplih standarda. Da pobrojimo samo neke: pravo naroda na samoopredjeljenje (daješ Albancima kao manjini, a ono pripada samo narodima), referendum kao osnovno demokratsko načelo ne važi za sve (Srbi u BiH), nepovredivost državnih granica, svojina kao svetinja na kojoj počiva građansko društvo (koristiš tuđe kao svoje), različit odnos prema zonama pod kontrolom UN (Кrajina, Srpska i Srebrenica).

Logička nedosljednost u primjeni tzv. evropskih vrijednosti i standarda, kod nas je dovela u pitanje mnogo toga: državu i njene granice, kulturu, jezik, pismo – ono na osnovu čega znamo ko smo.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2737
Broj pregleda članka : 3763522
Imamo 91 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

10.09.2019.god.
Daun sindrom centar Banjaluka učestvuje na Međunarodnom inkluzivnom festivalu „Art zona za sve“ u Zaječaru
Opširnije...
 
09.09.2019.god.
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sutra u Narodnom pozorištu u Beogradu svečano zatvara manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“
Opširnije...

Prethodni događaji

11.09.2019.god.
Cvijanović: „Dani Srpske u Srbiji“ dodatno jačanje veza Srbije i Srpske
Opširnije...
 
10.09.2019.god.
Hercegovci i prijatelji darovali krv u Novom Sadu
Opširnije...
Преузмите Билтен