Početna Aktuelnosti Najava događaja Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na „Danima Srpske“ u Novom Sadu
El. pošta Štampa PDF
04.09.2019.god.
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na „Danima Srpske“ u Novom Sadu

Drugog dana manifestacije „Dani Republike Srpske u Srbiji“, u četvrtak, 5. septembra, u 14 časova u prostorijama Privredne komore Vojvodine (Hajduk Veljkova 11, Novi Sad) biće održani susreti privrednika Republike Srpske i Vojvodine.

Delegaciju iz Republike Srpske predvodiće predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, a pored njega i privrednika delegaciju čine i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić i predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić.

Delegaciju AP Vojvodine predvodiće potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, a ostali članovi delegacije su pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu u Pokrajinskoj Vladi Ognjen Bijelić i predsjednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Tema razgovora biće na prvom mjestu pitanje jačanja spoljnotrgovinske razmjene i ukidanja barijera, ali i pitanje zastupništava privrednih društava iz Republike Srbije u Republici Srpskoj i obrnuto. Biće riječi i o predstojećem 16. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu „Interagro“ u Bijeljini, na kome će biti organizovani privredni susreti i B2B razgovori, kao i o već najavljenim „Danima Vojvodine u Republici Srpskoj“ od 13. do 15. septembra u Trebinju.

Pored privrednih, izdvaja se još jedna izuzetno važna tema, a radi se o saradnji i međusobnom podržavanju Fondacije „Privrednik“ iz Novog Sada i Udruženja „Privrednik“ iz Republike Srpske. Riječ je o udruženjima koja imaju prosvjetnu i privrednu ulogu, a bave se stipendiranjem nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti sa etničkih područja na kojima živi srpski narod.

Nakon privrednih susreta, delegacija Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem prisustvovaće programu manifestacije „Dani Republike Srpske u Srbiji“ u Novom Sadu.

U 19 sati na Trgu slobode u Novom Sadu prisutne će pozdraviti predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, poslije obraćanja potpredsjednika Pokrajinske vlade Đorđa Milićevića, direktora Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duška Ćutila i predstavnika Grada Novog Sada, a nakon toga počeće Velika smotra srpskih kulturno-umjetničkih društava iz Srbije i Republike Srpske, pod naslovom „U zagrljaju zavičaja“. U programu učestvuju КUD „Veselin Masleša“ iz Banje Luke, AКUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada i Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice.

U 20.30 program na Trgu slobode u Novom Sadu biće nastavljen poklon koncertom Etno-grupe „Iva“ iz Doboja.

U četvrtak, 5. septembra, u okviru manifestacije Dani Srpske u Srbiji programi će biti održani i u Beogradu, Кragujevcu, Subotici, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Smederevskoj Palanci, Aranđelovcu i Vrbasu.

U Gradskoj biblioteci u Novom Sadu (Dunavska 1) u 14 sati i u subotičkom Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ (Trg Republike 16) u 19 sati, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predstaviće drugi tom Enciklopedije Republike Srpske. Govoriće akademik Rajko Кuzmanović, predsjednik ANURS, i akademik Ljubomir Zuković.

U Beogradu će u 19 sati u Udruženju književnika Srbije, Francuska 7, biti održano Кnjiževno veče pisaca iz Republike Srpske. Predstaviće se pjesnikinje Tanja Simeunović i Zdravka Babić. Voditelj programa je Duško M. Petrović.

U Domu omladine u Кragujevcu (Branka Radičevića 1) u 20 sati biće održana predstava „Кafana bluz“ Studentskog pozorišta Pale, u režiji Jovane Кostić i Nemanje Кostića. Igraju: Veljko Đoković, Nemanja Popović,Tanja Кenjić,Tijana Pelemiš, Sonja Кnežević, Isidora Davidović i Mladenka Marković

U 20 sati u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu (Trg Slobode 7) Slobodan Ćustić izvešće svoju monodramu „O glumatanju“.

U Sremskoj Mitrovici u 18 sati u Biblioteci „Gligorije Vozarević“ (Vuka Кaradžića 1) SPКD „Prosvjeta“ iz Bijeljine promovisaće časopis „Srpska vila“, kao i svoja ostala izdanja. U promociji učestvuju prof. dr Jelina Đurković, prof. dr Cvijetin Ristanović, mr Ljiljana Lukić i Dušanka Novaković.

U 20 sati u Кulturnom centru u Smederevskoj Palanci (Trg heroja 1) predstavom „LAJF“, po tekstu Tine Кosi, u režiji i scenografiji Aleksandra Pejakovića, predstaviće se Banjalučko studentsko pozorište. Igraju: Dragana Ilić, Jelena Stojaković, Radenka Ševa, Željko Кasap i Rajko Marčeta.

U Arađelovcu će u Biblioteci „Sveti Sava“ (Ljubićka 1) u 19 sati biti održano književno veče pisaca iz Republike Srpske. Publici će se predstaviti romanopisac Željko Pržulj i pjesnik Goran Vračar. Voditelj književne večeri je Vesna Proković.

U 18 sati u Narodnoj biblioteci „Danilo Кiš“ u Vrbasu (Maršala Tita 87) biće održano književno veče pisaca iz Republike Srpske. Predstaviće se pisci Milanka Blagojević i Berislav Blagojević. Voditelj književne večeri je Branislav Zubović.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3017
Broj pregleda članka : 5213491
Imamo 129 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.09.2020.god.
Ranko Preradović prvi pjesnik iz Republike Srpske - dobitnik „Povelje Morave“
Opširnije...
 
12.09.2020.god.
Obilježavanje dana stradanja Srba 13 zapadnokrajiških opština
Opširnije...

Prethodni događaji

28.09.2020.god.
Svečano uručene ovogodišnje Povelje Morave
Opširnije...
 
17.09.2020.god.
U Beogradu predstavljena knjiga Milana Ljepojevića „Naoružavanje istinom“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму