Početna Aktuelnosti Najava događaja Goran Vračar dobitnik nagrade „Rastko Petrović“ za poeziju
El. pošta Štampa PDF
25.12.2019.god.
Goran Vračar dobitnik nagrade „Rastko Petrović“ za poeziju

U srijedu 25. decembra, u 19 sati u Matici iseljenika, Nušićeva 4/1, Beograd, održaće se Svečana akademija u okviru koje će biti uručene književne nagrade „Rastko Petrović“ za 2019. godinu. Ovogodišnji dobitnici nagrade koju dodjeljuje Matica iseljenika i Srba u regionu, su: Ivo Munćan iz Temišvara (Rumunija) za životno djelo, Ilija Šaula iz Vest Čestera (SAD) za roman „Midar“, Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva (Republika Srpska) za zbirku pjesama „Ispovest ludaka“ i Silvija Otašević iz Majamija (SAD) za roman za djecu „Olimpijski san“.

Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobili su nedjeljnik „Naša reč“ u izdanju Saveza Srba u Rumuniji i elektronski portal „Štajerske novice“ u izdanju Štajerske zajednice iz Maribora. U okviru svečanosti biće uručena zahvalnica Mlađenu Cicoviću, šefu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, za doprinos i podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji radu Matice iseljenika i Srba u regionu.

Goran Vračar je rođen 1964. godine u Sarajevu. Objavio je knjige: „Let iznad Lukavičijeg gnijezda“ (poezija); „Кada ti jave da sam umro“ (knjiga poetskih priča); „Кad smo se voljeli nas dvoje“ (poezija); „Ispovest ludaka“ (poezija) i „Sedmi dan“ (roman). Njegovu pjesmu „Svetla Sarajeva“ objavila je sarajevska grupa Zabranjeno pušenje, kao prvu na albumu „Šok i nevjerica“. Dobitnik je nagrada na Vidovdanskim pjesničkim susretima Sokolac, Zadužbine Jovan Dučić iz Trebinja, nagrade za najbolju neobjavljenu zbirku poezije koju dodjeljuje Ministrastvo kulture Republike Srpske i nagrade „Izvor“ za najbolju pjesmu koju dodjeljuje Fondacija „Radost“ i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji. Član je Udruženja književnika Republike Srpske i predsjednik Podružnice Udruženja književnika RS – Istočno Sarajevo. Živi i radi u Istočnom Novom Sarajevu, Republika Srpska.

Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu „Rastko Petrović“ dodjeljuje od 1996. godine, u tri kategorije, za životno djelo i za najbolje prozno i poetsko djelo u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu. Od ove godine prvi put se dodjeljuje i nagrada za stvaraoce koji pišu za djecu i mlade.

Predstavništvo Republike Srpske daje podršku Matici iseljenika i Srba u regionu za programe kojima Matica predstavlja umjetnike i stvaraoce iz Republike Srpske koji daju doprinos i afirmišu kulturnu saradnju Republike Srpske i Srbije.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2871
Broj pregleda članka : 4345049
Imamo 74 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

21.02.2020.god.
Ministar Кlokić posjetiće Međunarodni sajam turizma u Beogradu
Opširnije...
 
21.02.2020.god.
Sajam zavičaja u Novom Sadu u subotu 22. februara
Opširnije...

Prethodni događaji

24.02.2020.god.
Кlokić i Cicović obišli izlagače: predstavljanje Srpske na sajmu u Beogradu doprinosi razvoju turizma
Opširnije...
 
23.02.2020.god.
Održan drugi Sajam zavičaja u Novom Sadu
Opširnije...
Преузмите Билтен