Početna Aktuelnosti Najava događaja Goran Vračar dobitnik nagrade „Rastko Petrović“ za poeziju
El. pošta Štampa PDF
25.12.2019.god.
Goran Vračar dobitnik nagrade „Rastko Petrović“ za poeziju

U srijedu 25. decembra, u 19 sati u Matici iseljenika, Nušićeva 4/1, Beograd, održaće se Svečana akademija u okviru koje će biti uručene književne nagrade „Rastko Petrović“ za 2019. godinu. Ovogodišnji dobitnici nagrade koju dodjeljuje Matica iseljenika i Srba u regionu, su: Ivo Munćan iz Temišvara (Rumunija) za životno djelo, Ilija Šaula iz Vest Čestera (SAD) za roman „Midar“, Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva (Republika Srpska) za zbirku pjesama „Ispovest ludaka“ i Silvija Otašević iz Majamija (SAD) za roman za djecu „Olimpijski san“.

Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobili su nedjeljnik „Naša reč“ u izdanju Saveza Srba u Rumuniji i elektronski portal „Štajerske novice“ u izdanju Štajerske zajednice iz Maribora. U okviru svečanosti biće uručena zahvalnica Mlađenu Cicoviću, šefu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, za doprinos i podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji radu Matice iseljenika i Srba u regionu.

Goran Vračar je rođen 1964. godine u Sarajevu. Objavio je knjige: „Let iznad Lukavičijeg gnijezda“ (poezija); „Кada ti jave da sam umro“ (knjiga poetskih priča); „Кad smo se voljeli nas dvoje“ (poezija); „Ispovest ludaka“ (poezija) i „Sedmi dan“ (roman). Njegovu pjesmu „Svetla Sarajeva“ objavila je sarajevska grupa Zabranjeno pušenje, kao prvu na albumu „Šok i nevjerica“. Dobitnik je nagrada na Vidovdanskim pjesničkim susretima Sokolac, Zadužbine Jovan Dučić iz Trebinja, nagrade za najbolju neobjavljenu zbirku poezije koju dodjeljuje Ministrastvo kulture Republike Srpske i nagrade „Izvor“ za najbolju pjesmu koju dodjeljuje Fondacija „Radost“ i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji. Član je Udruženja književnika Republike Srpske i predsjednik Podružnice Udruženja književnika RS – Istočno Sarajevo. Živi i radi u Istočnom Novom Sarajevu, Republika Srpska.

Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu „Rastko Petrović“ dodjeljuje od 1996. godine, u tri kategorije, za životno djelo i za najbolje prozno i poetsko djelo u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu. Od ove godine prvi put se dodjeljuje i nagrada za stvaraoce koji pišu za djecu i mlade.

Predstavništvo Republike Srpske daje podršku Matici iseljenika i Srba u regionu za programe kojima Matica predstavlja umjetnike i stvaraoce iz Republike Srpske koji daju doprinos i afirmišu kulturnu saradnju Republike Srpske i Srbije.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3239
Broj pregleda članka : 9165421
Imamo 227 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

08.10.2021.god.
Promocija Olimpijskog centrа Jahorina u Novom Sadu
Opširnije...
 
08.10.2021.god.
Počinje jubilarni „Šopen fest"
Opširnije...

Prethodni događaji

13.10.2021.god.
Pijanistički resital Arsena Čarkića
Opširnije...
 
12.10.2021.god.
Svečano otvoren „Šopen fest“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму