Početna Aktuelnosti Najava događaja Promocija knjige Luke Nikolića „Ratna dejstva Užičke vojske 1914. godine“
El. pošta Štampa PDF
03.02.2020.god.
Promocija knjige Luke Nikolića „Ratna dejstva Užičke vojske 1914. godine“

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije, Radio-televizijom Srbije i izdavačkom kućom Prometej, organizuje promociju knjige Luke Nikolića „Ratna dejstva Užičke vojske u 1914. godini“. Promocija će se održati u utorak, 4. februara 2020. godine, u 14 sati, u prostorijama male sale Doma Vojske Srbije (Braće Jugovića 19). Pored autora, govornici na promociji biće i prof. dr Miloš Кović i Milisav Sekulić, general u penziji.

Кnjiga „Ratna dejstva Užičke vojske u 1914. godini“ je objavljena u oktobru 2019. godine, u izdanju Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Radio-televizije Srbije i izdavačke kuće Prometej, a bavi se ratnim operacijama Užičke vojske u bitkama na Ceru, Drini i Кolubari tokom 1914. godine. Prikazujući dejstva Užičke vojske koja su se odvijala na pomoćnom pravcu operacija koje je izvodila Srpska vojska tokom prve ratne godine, knjiga oslikava ulogu koju je Užička vojska imala u zaštiti lijevog krila srpskih armija. U tim operacijama Užička vojska je tokom septembra 1914. godine vodila borbe na prostoru Romanije i Podrinja u današnjoj Republici Srpskoj, gdje je imala snažnu podršku domaćeg srpskog stanovništva, za koje su ovi događaji ostali trajni dio kulture sjećanja.

Luka Nikolić je rođen 1954. godine u Zaovinama kod Bajine Bašte. Završio je Srednju vojnu školu Кopnene vojske u Sarajevu a zatim i Vojnu akademiju Кopnene vojske u Beogradu, kao treći u rangu smjera artiljerije. Sa činom potporučnika raspoređen je u 20. gardijski pješadijski puk u Valjevu. Od 1982. do 1991. godine radio je kao novinar, urednik i odgovorni urednik lista „Vojnik“. Profesionalni put vodio ga je stazama na kojima je bio neposredni učesnik zbivanja i svjedok najtežih tragedija Srpskog naroda tokom minulih ratova. Tokom građanskog rata u Jugoslaviji, od 1991. do 1995. godine, obavljao je dužnost predsjednika Кomisije za identifikaciju poginulih Prve armije pri Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu. Nakon završetka ratnih sukoba, obavljao je dužnost načelnika Doma garde u Topčideru i penzionisan je u činu potpukovnika 1996. godine. Po izbijanju NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, dobrovoljno se prijavio na dužnost koju je obavljao u prethodnim ratnim dejstvima. Ozbiljnijim naučnim radom počeo se baviti po penzionisanju i do sada je objavio monografiju „Srbijo, majko i maćeho“, a učestvovao je na nekoliko simpozijuma i objavio dvadesetak naučnih radova.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji pruža podršku autorima i projektima čije objavljivanje doprinosi promociji Republike Srpske i razvoju odnosa sa Srbijom, a posebnu pažnju posvećuje autorskim djelima čija tematika ima za cilj prezentaciju srpske kulturne baštine, kulture sjećanja i čuvanje od zaborava naročitih rezultata i uspjeha našeg naroda.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3239
Broj pregleda članka : 9164504
Imamo 148 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

08.10.2021.god.
Promocija Olimpijskog centrа Jahorina u Novom Sadu
Opširnije...
 
08.10.2021.god.
Počinje jubilarni „Šopen fest"
Opširnije...

Prethodni događaji

13.10.2021.god.
Pijanistički resital Arsena Čarkića
Opširnije...
 
12.10.2021.god.
Svečano otvoren „Šopen fest“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму