Početna Aktuelnosti Najava događaja Tribina „Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti“
El. pošta Štampa PDF
03.12.2021.god.
Tribina „Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti“

U organizaciji informativno-političkih portala „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“, i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, u utorak, 07. decembra, u 12 sati u Pres centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihailova 6/III) biće održana tribina na temu „Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti“.

Očekuje se da će učešće u radu tribine uzeti srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na tribini će govoriti Vladislav Jovanović, Darko Tanasković, Nenad Kecmanović, Miša Đurković, Milomir Stepić, Slobodan Reljić, Predrag Ćeranić, Aleksandar Pavić, Aleksandar Raković, Dušan Proroković, Željko Budimir i Srđan Perišić.

U ime organizatora i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji učesnike će pozdraviti Mlađen Cicović, šef Predstavništva, a tribinu će moderirati Đuro Bilbija, urednik portala „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“.

U narednim danima na posebnoj sjednici Narodna skupština u Banjaluci trebalo bi da se izjasni o vraćanju entitetskih nadležnosti Republike Srpske. Da bi Srpska prešla sa „duha“ na „slovo“ Dejtonskog sporazuma u skladu sa Ustavom BiH potrebna je natpolovična većina poslaničkih glasova, kojom raspolaže vladajuća koalcija. Ali, očekuje se da će ovu, po mnogima istorijsku, odluku podržati svi patriotski nastrojeni poslanici. Zapadni saveznici, prije svega SAD i Njemačka, prijete sankcijama. Tvrde da se vraćanjem vojske, pravosuđa, poreza i obavještajne službe u nadležnost Republike Srpske „poništavaju pozitivni efekti intervencionizma visokih predstavnika i inostranih sudija u Ustavnom sudu BiH, te da to predstavlja korak ka secesiji“. Sa druge strane, Srbija, Rusija, Kina i pojedine članice EU, poput Mađarske, podržavaju izvorni dejtonski Ustav BiH. Da li se Srpska nalazi pred realizacijom ciljeva Dodikove dugogodišnje političke borbe da joj se vrati oteto ili joj predstoje novi izazovi?

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3441
Broj pregleda članka : 13178989
Imamo 237 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.11.2022.god.
Festival studenskih pozorišta „Кestenburg 2023“
Opširnije...
 
17.11.2022.god.
Sastanak o zaštiti imovinskih prava Srba u Federaciji BiH
Opširnije...

Prethodni događaji

25.11.2022.god.
Otvaranje festivala „Kestenburg“ 19. februara u Beogradu
Opširnije...
 
19.11.2022.god.
Srbi imaju zakonsku mogućnost i moralnu obavezu da spriječe otimanje svoje imovine
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму