Početna Aktuelnosti Najava događaja Počelo snimanje istorijsko-biografskog filma o prof. dr Zoranu Stankoviću „Svjedok“
El. pošta Štampa PDF
10.12.2021.god.
Počelo snimanje istorijsko-biografskog filma o prof. dr Zoranu Stankoviću „Svjedok“

U Beogradu su snimljeni prvi kadrovi dugometražnog dokumentarnog filma „Svjedok“. Scenario i režiju potpisuje nagrađivani režiser dokumentarnih filmova Denis Bojić, a film se snima u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS.

Film „Svjedok“ prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svjedočanstvima prof. dr specijaliste sudske medicine Zorana Stankovića, koja se tiču njegovog boravka na prostoru BiH za vrijeme ratnih dešavanja. U maju ove godine u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji ozvaničen je početak saradnje Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i dr Stankovića. Nažalost, dr Stanković je preminuo neposredno prije same realizacije filma.

Nakon njegove smrti, film će promijenti svoju formu, ali ne i suštinu. Ogoljenu i surovu istinu ratnog užasa prikazanu kroz istorijski i biografski portret dr Stankovića.

Prof. dr Zoran Stanković

Po riječima režisera, ovo je film o čovjeku koji se igrom sudbine našao u vihoru ratnih dešavanja, čovjeku koji je radeći časno svoj posao, na sebe i kroz sebe preuzeo svjedočanstvo o užasima rata, ali isto tako ovaj je film dužna nacionalna počast istorijskom djelu i veličini dr Stankovića. Kroz poziv specijaliste sudske medicine u toku ratnih sukoba, dr Stanković je svjedočio o destrukciji ljudskog bića, o užasima individualne patnje, o posljedicama raspada jedne zemlje i stradanju jednog naroda.

Dr Stanković je bio taj koji je iz krvi i blata ovdašnjih grobnica izvlačio i identifikovao njihove najmilije ne pitajući za vjeru i naciju, omogućavajući porodicama da ih uz sav bol i patnju dostojanstveno sahrane.

Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukujuci više od 5.000 stradalih žrtava, jedina je osoba koja je na ovakav način svjedočila o razmjerama stradanja i užasima ratnih dešavanja. Biografija i autoritet svjetskih razmjera dr Stankovića pozicioniraju kao jednog od najvažnijih hroničara ratnih zbivanja. Ujedno ovo je istorijski presjek koji će kroz filmski izraz objediniti mapu stradanja srpskog naroda. Samo na teritoriji BiH radio je ekshumacije i obukcije na više od trideset masovnih i pojedinačnih grobnica i to na lokalitetima Sarajeva, Tuzle, Sokoca, Pala, Mostara, Bileće, Trebinja, Nevesinja, Kamenice, Zvornika, Skelana, Šekovića, Kravica, Srebrenice, Bratunca, Sandića, Rogatice, Milića, Brčkog, Ugljevika, Priboja kod Lopara, Kupresa, Bihaća i Mrkonjić Grada.

Uz arhivski materijal i arhivska svjedočanstva dr Stankovića, te svjedočenja preživjelih članova porodica žrtava, u filmu će učestvovati članovi njegove najuže porodice, članovi njegovog obdukcionog tima, novinari, snimatelji, te ostali akteri koji na najvjerodostojniji način mogu da svjedoče o njegovoj istorijskoj ulozi. Režiser Bojić se zahvalio porodici dr Stankovića što je podržala i nastavila realizaciju filma, te Radio-televiziji Republike Srpske i Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, koji su u punom kapacitetu stali iza jednog ovakvog istorijskog projekta.

Počelo snimanje filma „Svjedok“

Snimanje filma je planirano na više područja i lokacija u BiH, Srbiji, Sloveniji i Holandiji. Filmsku ekipu čine direktor fotografije Dejan Račić, snimatelj Saša Vrućinić, montažer Ognjen Bogdanović, snimatelj tona Željko Kalamanda, asistent snimatelja Milorad Rajlić, grafički dizajner Ognjen Radumilo, dizajner tona Vladimir Vladetić, producent Filip Mlađenović, te scenarista i režiser Denis Bojić.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3655
Broj pregleda članka : 16246573
Imamo 133 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljanje monografije „Tajne Liciderskog srca“
Opširnije...

Prethodni događaji

30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму