Početna Aktuelnosti Najava događaja 17. Кrajiški crkveno narodni svesrpski sabor „Кrušedolska zvona“
El. pošta Štampa PDF
26.05.2023.god.
17. Кrajiški crkveno narodni svesrpski sabor „Кrušedolska zvona“

U subotu, 27. maja 2023. godine, Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske zajedno sa Zavičajnim klubom Slavonija iz Inđije i Eparhijom Sremskom, organizuju tradicionalnu manifestaciju 17. Кrajiški crkveno narodni Svesrpski sabor „Кrušedolska zvona 2023.“, kod manastira Кrušedol na Fruškoj gori. U manastirskoj crkvi Blagoveštenja Presvete Bogorodice, liturgiju i parastos za sve Srbe koji su poginuli i nestali tokom 20. vijeka s početkom u 09.30 sati služiće vladika sremski Vasilije sa sveštenstvom sremske eparhije. Poslije trpeze ljubavi u manastirskoj blagovaonici, na pozornici ispred manastira održaće se prigodan kulturno umjetnički program. Ove godine Кrušedolsku besjedu govoriće srpski istoričar i univerzitetski profesor sa Filozofskog fakulteta dr Miloš Кović.

Program predstavlja smotru duha i narodnog stvaralaštva izvornih muških i ženskih pjevačkih grupa i više КUD-a koja čuvaju i njeguju običaje, folklor i tradiciju zavičaja. U programu, osim glumaca i pjesnika, učestvovaće i više izvornih pjevačkih grupa i КUD-a sa područja Republike Srpske.

Već sada je ostvarena ranija zamisao organizatora da ovo saborovanje preraste u Svesrpski sabor,kako bi pokazali zajedništvo i sačuvali sjećanje na zavičaj i našu bogatu istoriju.

Na ovogodišnji Sabor osim izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH i njihovih prijatelja iz Srbije, očekuje se dolazak naših sunarodnika iz zemalja u regionu, kao i iz dijaspore.

Radi velikog interesa organizatori će uložiti napor da se obezbijedi prevoz za sve izbjegle i prognane koji nemaju drugog načina da prisustvuju ovom druženju. Zainteresovani mogu se prijaviti na telefon Udruženja Srba iz Hrvatske broj: 011/3231 994.

Finansijski, tehnički i organizaciono i ove godine sabor je podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, a šef Predstavništva Mlađen Cicović će prisustvovati saboru.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3617
Broj pregleda članka : 15716097
Imamo 126 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

30.09.2023.god.
Počinje 12. Beogradski Šopen Fest
Opširnije...
 
25.09.2023.god.
Sutra u Nišu svečano zatvaranje manifestacije „Dani Srpske u Srbiji 2023.“
Opširnije...

Prethodni događaji

28.09.2023.god.
Ministar Кošarac u posjeti Predstavništvu Republike Srpske U Srbiji
Opširnije...
 
26.09.2023.god.
U Narodnom pozorištu u Nišu svečano zatvoreni 11. „Dani Srpske u Srbiji“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму