Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Osnovan Savez krajiških udruženja u Novom Sadu
El. pošta Štampa PDF
01.06.2016.god.
Osnovan Savez krajiških udruženja u Novom Sadu

Sinoć je u Velikoj sali Pokrajinske skupštine, u Novom Sadu, pred oko 200 gostiju i delegata održana Osnivačka Skupština Saveza krajiških udruženja - Saveza Krajišnika. Ideja je dugo tinjala u srcima zagovarača, potvrđena kroz mnoge zajedniče poduhvate, a isforsirana nužnošću trenutka.

U Novom Sadu u Velikoj sali Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine održana Osnivačka skupština Saveza krajiških udruženja

Podršku kroz pozdravne govore uputili su predstavnici SPC, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, član Gradskog vijeća za kulturu Vanja Vučenović, sekretar Pokrajinske skupštine Đorđe Milićević i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Svi su bili jasni i odlučni da svako ukrupnjavanje organizacija na zavičajnoj osnovi može samo da doprinese Srbima kao narodu.

Posebno je bio emotivan i naglašen govor ministra Vulina, što je svakako prijalo prisutnim. Osvrnuvši se na potrebu očuvanja Republike Srpske i ponosno isticanje porijekla, kao bitne odrednice u životnoj misiji.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, obraća se prisutnima na Osnivačkoj Skupštini Saveza krajiških udruženja - Saveza Krajišnika

Direktor Predstavništa Republike Srpske Mlađen Cicović, prenio je pozdrave i izraze iskrene podrške od predsjednika Republike Srepske Milorada Dodika Skupštini udruženja, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom.

Cicović je prenoseći pozdrave rekao:
- Uvijek se radujem kad smo zajedno, a sada i posebno, jer ste, vidim, odlučili da razbijete i da srušite onu staru priču o srpskoj neslozi. Odlučili ste se za sabornost, za slogu i jedinstvo, a to je  uvijek bilo dobro i to će uvijek biti dobro za naš srpski narod. Savez kraiških udruženja u koji danas ulazite značajan je iskorak u očuvanju osnovnih, temeljnih vrijednosti našeg naroda i vjerujem da ćete u tom smislu kroz Savez moći lakše i odlučnije da radite i na očuvanju svojih zavičajnih vrijednosti – običaja, igara i pjesama, starih zanata, ukratko tradicije svakog kraja posebno, a iznad svega na očuvanju i zaštiti onih zajedničkih vrijednosti svih Srba svijeta: jezika i pisma, vjere i kulture, visoke moralne vrijednosti koje naš narod uvijek i svuda odlikuju.

Među gostima su viđeni ugledni akademici, narodni poslanici, kulturno-naučni radnici, generali VRS i policije, predsjednici opština, predstavnici političkih partija, raznih pokreta, ostvareni krajiški privrednici i direktori javnih preduzeća.

U rukovodeće organe Saveza su izabrani: predsjednik Skupštine, Zdravko Injac, zamjenik Dragan Kojić, sekretar Duško Ćutilo, zamjenik predsjednika UO Slaviša Rujević, a predsjednica Ranka Srdić Milić

U rukovodeće organe Saveza su izabrani za predsjednika Skupštine Zdravko Injac, zamjenik mu je Dragan Kojić, sekretar je Duško Ćutilo, dok je zamjenik predsjednika UO Slaviša Rujević, a predsjednica Ranka Srdić Milić.

Pročitani su ciljevi i zadaci za koje će se zalagati Savez u budućnosti, kao prvi je očuvanje identiteta Srba Krajišnika, njegovanje kulture, tradicije, običaja, unapređivanje saradnje na relaciji zavičaj - nova mjesta življenja kao i afirmisanje i pozicioniranje Krajišnika u društvu.

U Savez je ušlo 17 udruženja i to iz različitih naseljenih mjesta Vojvodine, čak jedno iz Beograda. Dakle svi koji su ispoljili volju, dokazali se kroz zajedničke akcije i ispoštovali pravno formalnu proceduru. Najavljeni su i novi kandidati za ulazak koji imaju trenutni status posmatrača.

U svom obraćanju izabrana predsjednica Ranka Srdić Milić je rekla:
- da je dobro došao u Savez svako ko neće odmagati. Baza su udruženja iz Banjalučke krajine, ali to nije prepreka za sve koji prihvataju naša načela i odredbe statuta. I do sad smo bili zapaženi, a sa Savezom želimo totalnu javnu afirmaciju. Vremena su teška, mi smo spremni na suočavanja, uz blagoslov nadležnih institucija ostvarivaćemo ciljeve. Priritet nam je Republika Srpska i opštine u Federaciji.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3239
Broj pregleda članka : 9129267
Imamo 180 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

08.10.2021.god.
Promocija Olimpijskog centrа Jahorina u Novom Sadu
Opširnije...
 
08.10.2021.god.
Počinje jubilarni „Šopen fest"
Opširnije...

Prethodni događaji

13.10.2021.god.
Pijanistički resital Arsena Čarkića
Opširnije...
 
12.10.2021.god.
Svečano otvoren „Šopen fest“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму