Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Osnovan Savez krajiških udruženja u Novom Sadu
El. pošta Štampa PDF
01.06.2016.god.
Osnovan Savez krajiških udruženja u Novom Sadu

Sinoć je u Velikoj sali Pokrajinske skupštine, u Novom Sadu, pred oko 200 gostiju i delegata održana Osnivačka Skupština Saveza krajiških udruženja - Saveza Krajišnika. Ideja je dugo tinjala u srcima zagovarača, potvrđena kroz mnoge zajedniče poduhvate, a isforsirana nužnošću trenutka.

U Novom Sadu u Velikoj sali Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine održana Osnivačka skupština Saveza krajiških udruženja

Podršku kroz pozdravne govore uputili su predstavnici SPC, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, član Gradskog vijeća za kulturu Vanja Vučenović, sekretar Pokrajinske skupštine Đorđe Milićević i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Svi su bili jasni i odlučni da svako ukrupnjavanje organizacija na zavičajnoj osnovi može samo da doprinese Srbima kao narodu.

Posebno je bio emotivan i naglašen govor ministra Vulina, što je svakako prijalo prisutnim. Osvrnuvši se na potrebu očuvanja Republike Srpske i ponosno isticanje porijekla, kao bitne odrednice u životnoj misiji.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, obraća se prisutnima na Osnivačkoj Skupštini Saveza krajiških udruženja - Saveza Krajišnika

Direktor Predstavništa Republike Srpske Mlađen Cicović, prenio je pozdrave i izraze iskrene podrške od predsjednika Republike Srepske Milorada Dodika Skupštini udruženja, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom.

Cicović je prenoseći pozdrave rekao:
- Uvijek se radujem kad smo zajedno, a sada i posebno, jer ste, vidim, odlučili da razbijete i da srušite onu staru priču o srpskoj neslozi. Odlučili ste se za sabornost, za slogu i jedinstvo, a to je  uvijek bilo dobro i to će uvijek biti dobro za naš srpski narod. Savez kraiških udruženja u koji danas ulazite značajan je iskorak u očuvanju osnovnih, temeljnih vrijednosti našeg naroda i vjerujem da ćete u tom smislu kroz Savez moći lakše i odlučnije da radite i na očuvanju svojih zavičajnih vrijednosti – običaja, igara i pjesama, starih zanata, ukratko tradicije svakog kraja posebno, a iznad svega na očuvanju i zaštiti onih zajedničkih vrijednosti svih Srba svijeta: jezika i pisma, vjere i kulture, visoke moralne vrijednosti koje naš narod uvijek i svuda odlikuju.

Među gostima su viđeni ugledni akademici, narodni poslanici, kulturno-naučni radnici, generali VRS i policije, predsjednici opština, predstavnici političkih partija, raznih pokreta, ostvareni krajiški privrednici i direktori javnih preduzeća.

U rukovodeće organe Saveza su izabrani: predsjednik Skupštine, Zdravko Injac, zamjenik Dragan Kojić, sekretar Duško Ćutilo, zamjenik predsjednika UO Slaviša Rujević, a predsjednica Ranka Srdić Milić

U rukovodeće organe Saveza su izabrani za predsjednika Skupštine Zdravko Injac, zamjenik mu je Dragan Kojić, sekretar je Duško Ćutilo, dok je zamjenik predsjednika UO Slaviša Rujević, a predsjednica Ranka Srdić Milić.

Pročitani su ciljevi i zadaci za koje će se zalagati Savez u budućnosti, kao prvi je očuvanje identiteta Srba Krajišnika, njegovanje kulture, tradicije, običaja, unapređivanje saradnje na relaciji zavičaj - nova mjesta življenja kao i afirmisanje i pozicioniranje Krajišnika u društvu.

U Savez je ušlo 17 udruženja i to iz različitih naseljenih mjesta Vojvodine, čak jedno iz Beograda. Dakle svi koji su ispoljili volju, dokazali se kroz zajedničke akcije i ispoštovali pravno formalnu proceduru. Najavljeni su i novi kandidati za ulazak koji imaju trenutni status posmatrača.

U svom obraćanju izabrana predsjednica Ranka Srdić Milić je rekla:
- da je dobro došao u Savez svako ko neće odmagati. Baza su udruženja iz Banjalučke krajine, ali to nije prepreka za sve koji prihvataju naša načela i odredbe statuta. I do sad smo bili zapaženi, a sa Savezom želimo totalnu javnu afirmaciju. Vremena su teška, mi smo spremni na suočavanja, uz blagoslov nadležnih institucija ostvarivaćemo ciljeve. Priritet nam je Republika Srpska i opštine u Federaciji.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3655
Broj pregleda članka : 16246521
Imamo 145 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljanje monografije „Tajne Liciderskog srca“
Opširnije...

Prethodni događaji

30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму